Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ προκάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να παράγει μέσα σε 10 χρόνια όλο τον ηλεκτρισμό που καταναλώνει η χώρα από καθαρές πηγές ενέργειας, φιλικές προς τη Γη.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να αγκαλιάσει τον φιλόδοξο στόχο που θέτει. Ο πρώην πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Τζον Μακέιν, είναι «πολύ μπροστά» από πολλούς πολιτικούς στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή.

Ο Αλ Γκορ υπογράμμισε, μιλώνταςστο Associated Press, ότι ενα σύνολο παραγόντων όπως οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, η κλιματική αλλαγή και οι ανησυχίες για την εξάρτηση των ΗΠΑ από πετρέλαιο που προέρχεται από ξένες χώρες δημιουργούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την ανάληψη τολμηρών βημάτων για την απεξάρτηση από αυτό.

Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία, τονίζει ο Αλ Γκορ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αλ Γκορ, η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια θα παραμείνει σταθερή -το 2005 ήταν στο 21%- αλλά θα αυξηθούν σημαντικά τα μερίδια της ηλιακής, την αιολικής και της γεωθερμικής ενέργειας που συνολικά φτάνουν το 8,6%.

Αντίθετα, το υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει ότι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές θα φτάνουν μόλις το 11,6% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Μεγάλες επενδύσεις χρειάζονται και για τον περιορισμό των αποβλήτων των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας

Το κόστος για την πλήρη υιοθέτηση των «πράσινων» μεθόδων για την παραγωγή ενέργειας κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,5 και 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες κατά τα επόμενα 30 χρόνια, μία «επένδυση που θα επιστρέψει πολλές φορές το κόστος της», δηλώνει.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην αντιπρόεδρος ηγείται της Συμμαχίας για την Κλιματική Αλλαγή και επιδιώκει να αναστρέψει την κοινή γνώμη υπέρ των εναλλακτικών πηγής ενέργειας αλλά και να διευρύνει, όπως λέει, «τον πολιτικό χώρο όπου οι πολιτικοί διαχειρίζονται την πρόκληση του κλίματος».