Το βιολογικό ρολόι δεν χτυπά μόνο για τις γυναίκες. Οι γιατροί προειδοποιούν, έπειτα από εκτενείς έρευνες, ότι η ανδρική γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται μετά τα 35 και πέφτει ραγδαία μετά τα 40.


Oι άνδρες που περιμένουν μέχρι να περάσουν τα 40 προκειμένου να κάνουν οικογένεια, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες η σύντροφός τους να αποβάλει, επειδή το σπέρμα τους δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσοτέρων από 12.000 ζευγαριών που κατέφυγαν σε κλινική γονιμότητας στο Παρίσι και διαχώρισαν τη σημασία της ηλικίας ανδρών και γυναικών σε σχέση με τις πιθανότητες που είχε κάθε ζευγάρι να αποκτήσει παιδί. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, ο σύντροφος των οποίων ήταν άνω των 35 ετών, είχαν πιο πολλές αποβολές από εκείνες που είχαν νεώτερους συντρόφους, ανεξαρτήτως της δικής τους ηλικίας. Οι ηλικίες των ανδρών επηρέαζαν και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, οι οποίες ήταν λιγότερες όταν εκείνοι ξεπερνούσαν τα 40. Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται σημαντικά όταν πλησιάσει τα 30, όμως μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε πολλά για την ανδρική γονιμότητα. Μεταξύ των γυναικών τα ποσοστά αποβολών διπλασιάζονται και φθάνουν το 40% μεταξύ των ηλικιών 20 και 40. Η πιθανότητα αποβολών είναι 16,7% όταν οι άνδρες είναι ηλικίας 30-34 και διπλασιάζεται όταν είναι άνω των 45 ετών.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά επειδή οι άνδρες τείνουν να καθυστερούν όλο και περισσότερο την πατρότητα. Ο Ιβ Μενέζο, εμβρυολόγος από το Κέντρο Βοήθειας στην Αναπαραγωγή, υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι άνδρες γίνονται λιγότερο γόνιμοι λόγω γενετικών ατελειών του σπέρματος. Στους πιο νέους άνδρες, η βλάβη είναι μικρή και μπορεί να διορθωθεί μέσα στο γονιμοποιημένο ωάριο. Όμως στους μεγαλύτερους άνδρες, η βλάβη στο DΝΑ είναι τόσο μεγάλη ώστε οι φυσικοί μηχανισμοί διόρθωσης του οργανισμού δεν μπορούν να την αποκαταστήσουν. Όταν συμβαίνει αυτό, τα γενετικά λάθη περνούν στο έμβρυο και αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής. Όπως διευκρινίζει ο Ζακ ντε Μπουζόν, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών, «ο κόσμος πιστεύει ότι οι άνδρες μπορούν να κάνουν παιδιά έως τα 90 τους. Αυτό ίσως είναι αλήθεια κάποιες φορές, όμως το προϊόν είναι διαφορετικό. Είναι σημαντικό οι άνδρες να προσπαθούν να κάνουν παιδιά πριν από τα 40».

Νέα μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης


ΟΙ ΣΤΕΙΡΟΙ άνδρες μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν γονείς με μια νέα μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Η νέα μέθοδος, η οποία αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν του Ισραήλ, ονομάζεται ενδο-κυτταροπλασμική μορφολογικά επιλεγμένη έγχυση σπέρματος (ΙΜSΙ). Περιλαμβάνει την εξέταση του σπέρματος από ένα μικροσκόπιο πέντε φορές πιο ισχυρό από τα συνηθισμένα προκειμένου να επιλεγούν, βάσει του σχήματος και του μεγέθους, τα σπερματοζωάρια που δείχνουν ότι διαθέτουν τις καλύτερες γενετικές ποιότητες. Αυτά εγχέονται μέσα σε ωάρια.

Ιταλική επιστημονική ομάδα συνέκρινε αυτή τη νέα μέθοδο με την τεχνητή γονιμοποίηση που ακολουθείται συνήθως, με τη συμμετοχή 446 ζευγαριών στα οποία ο άνδρας ήταν στείρος και η γυναίκα δεν είχε προβλήματα σύλληψης. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η νέα μέθοδος δίνει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα- 39,2% πιθανότητες εγκυμοσύνης σε σύγκριση με 26,5% της προηγούμενης μεθόδου. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα μεταξύ των ανδρών που έχουν τη χειρότερη πρόγνωση και στο παρελθόν έκαναν με τη σύντροφό τους τουλάχιστον δύο φορές απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης