Μπλοκάρει η αστυνομία τη διοργάνωση της γυμνής ποδηλατοδρομίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως μήνυμα διαμαρτυρίας για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα.


«Θα συλληφθούν σύμφωνα με τον νόμο όσοι θα είναι γυμνοί», τόνισαν χθες ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζοντας πως ενημέρωσαν τους διοργανωτές, οι οποίοι πάντως δηλώνουν πως η απόφαση αφορά τον

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Θα συλληφθούν όσοι θα είναι γυμνοί» έλεγαν χθες ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

καθέναν συμμετέχοντα ξεχωριστά.

«Θα είναι κρίμα να έχουμε τέτοια αντίδραση, η δική μας διαμαρτυρία είναι συμβολική και στόχο έχει να καταδείξουμε το πρόβλημα που δημιουργούν τα αυτοκίνητα στη ρύπανση του περιβάλλοντος», είπε στα «ΝΕΑ» ο διοργανωτής της γυμνής ποδηλατοδρομίας στη Θεσσαλονίκη και μέλος του παγκόσμι- ου κινήμα- τος Κωνσταντί- νος Τερζόπουλος.

«Θα είναι άκαιρη οποιαδήποτε σύλληψη όταν το γυμνό προβάλλεται παντού για εμπορικούς λόγους και δεν γίνεται τίποτε. Εμείς προκαλούμε ειρηνικά με το σώμα μας για την προστασία του περιβάλλοντος», επισήμανε.

Η ποδηλατοδρομία έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 8 το βράδυ και σύμφωνα με το πρόγραμμα οι ποδηλάτες- «γυμνοί ή με κάτι ελαφρύ πάνω τους», όπως λένε οι διοργανωτές- θα ξεκινήσουν από το λιμάνι, θα περάσουν από τον Λευκό Πύργο και μέσω της Τσιμισκή θα καταλήξουν πάλι στο λιμάνι.

«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα στοπ στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στα αυτοκίνητα και στη ρύπανση που δημιουργούν», είναι το σύνθημα της διοργάνωσης. «Το γεγονός ότι κατεβαί νουμε γυμνοί το κάνουμε για να δείξουμε ότι το γυμνό δεν είναι το άσεμνο, αλλά άσεμνο είναι αυτό που προκαλεί τη ρύπανση, το αυτοκίνητο», επισήμανε ο κ. Τερζόπουλος. «Το σώμα μας είναι ό,τι πιο φυσικό έχουμε και είναι πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Παρόμοιες ποδηλατοδρομίες με γυμνούς ποδηλάτες έχουν οργανωθεί σε 70 πόλεις 21 χωρών του κόσμου ενώ σε λίγες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν προβλήματα. Για τη συγκεκριμένη ποδηλατοδρομία τις προηγούμενες μέρες έγινε σύσκεψη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και αποφασίστηκε πως πρόκειται για «προσβολή δημοσίας αιδούς» και ότι όποιος κυκλοφορήσει γυμνός θα συλληφθεί.

Πάντως η συμμετοχή από ποδηλάτες που επιθυμούν να ανέβουν γυμνοί στα ποδήλατά τους είναι αυξημένη, σύμφωνα με τον κ. Τερζόπουλο. «Ήδη έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν περίπου 100 άτομα και η ποδηλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όποιοι θέλουν να είναι ολικά γυμνοί μπορεί να το τολμήσουν», συμπλήρωσε. Οι συμμετέχοντες εκτός από γυμνοί μπορούν να κάνουν ποδήλατο και ημίγυμνοι, «με ένα ελαφρύ μαγιό», όπως λένε οι διοργανωτές, ή ακόμη και να ζωγραφίσουν το σώμα τους. Όλα τα ποδήλατα θα είναι στολισμένα με μπαλόνια και κορδέλες.