Με λευκοκύτταρα από το ίδιο του το αίμα θεραπεύτηκε ασθενής, ο οποίος είχε μελάνωμα σε προχωρημένο στάδιο. Η νέα μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες στην ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου και τη δημιουργία νέων φαρμάκων, το ίδιο αποτελεσματικών με την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία.


O ασθενής στον οποίο δοκιμάστηκε η μέθοδος της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του δέρματος, είχε μελάνωμα στο τέταρτο στάδιο. Όταν ο πάσχων βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, ο θάνατος επέρχεται συνήθως εντός μηνών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα- ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε έναν λεμφαδένα και σε έναν πνεύμονα. Δύο μήνες, όμως, μετά τη θεραπεία, οι εξετάσεις έδειξαν πως ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί. Δυο χρόνια αργότερα, ο ασθενής παραμένει υγιής.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο ασθενής στον οποίο δοκιμάστηκε η θεραπεία είχε μελάνωμα στο τέταρτο στάδιο, που είχε κάνει και μεταστάσεις

Οι προηγούμενες θεραπευτικές μέθοδοι στις οποίες είχε υποβληθεί, δηλαδή εγχειρήσεις και φαρμακευτική αγωγή, δεν τον είχαν βοηθήσει.

Οι επιστήμονες στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Ηutchinson στο Σιάτλ αντιμετώπισαν την περίπτωση του 52χρονου ως εξής: πήραν λευκοκύτταρα και ανέπτυξαν – κλωνοποίησαν- έναν τύπο από αυτά, τo κύτταρο CD4+ Τ, στο εργαστήριο. Το συγκεκριμένο κύτταρο είχε βρεθεί να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, γι΄ αυτό και το επέλεξαν οι ερευνητές. Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα «βοηθητικό», γιατί αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και στρατολογεί και άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον τους. Στη συνέχεια πολλαπλασίασαν το κύτταρο αυτό στο εργαστήριο μέχρι που έφτασε στα 5 δισεκατομμύρια, τα οποία και μεταφέρθηκαν στον οργανισμό του ασθενούς. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ενθουσίασαν και ταυτόχρονα εξέπληξαν τους επιστήμονες. «Αιφνιδιαστήκαμε από το αντικαρκινικό αποτέλεσμα των κυττάρων CD4+ Τ, καθώς και τη διάρκεια της αντίδρασης. Είχαμε επιτυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά πρέπει να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε μεγαλύτερη μελέτη», επισήμανε ο επικεφαλής των ερευνητών, Κάσιαν Γι. Τα συμπεράσματα των ειδικών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine», η οποία χαρακτηρίζει «πρωτοποριακή» τη στρατηγική που ακολούθησαν οι ειδικοί. «Αν και η τεχνική είναι περίπλοκη και δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς, η αρχή στην οποία στηρίχτηκε, δηλαδή το ότι τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να δράσουν με τον συγκεκριμένο τρόπο, είναι ελπιδοφόρα», σχολίασε από το βρετανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον.

Όχι για όλους

Γεγονός είναι ότι η θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του 52χρονου δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς. Ο ίδιος είχε έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικού συστήματος και καρκινικά κύτταρα που παρήγαγαν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Ο δρ Γι προέβλεψε ότι αν η προσέγγισή του επιβεβαιωθεί ως επιτυχημένη και από άλλες εφαρμογές, σε άλλους ασθενείς, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο 25% των ασθενών με μελάνωμα στο τελευταίο στάδιο, που έχουν το ίδιο προφίλ ασθενούς με τον 52χρονο.

Με μια ματιά


● ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ καρκίνου είναι η τεχνική με τη βοήθεια της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού επιτίθεται στον καρκίνο.

● ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ σύστημα συνήθως ανταποκρίνεται στις απειλές κατά του οργανισμού, κάνοντας διάκριση μεταξύ του ίδιου του συστήματος και των ξένων «εισβολέων». Στην περίπτωση του καρκίνου αυτό είναι δύσκολο, γιατί οι περισσότεροι όγκοι αποτελούνται από τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού που αναπτύχθηκαν εκτός ελέγχου.

● ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ αναγνωρίζουν ένα είδος λευκοκυττάρων που επιτίθεται στον καρκίνο αλλά υπάρχει σε μικρή ποσότητα για να έχει θετικές επιπτώσεις.

● ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ το συγκεκριμένο είδος κυττάρου, το πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο και μεταφέρουν τα κύτταρα στον ασθενή.

● ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ τη θεραπεία, τα κύτταρα απομάκρυναν τον καρκίνο από τον οργανισμό.