Με καπνογόνα και πετροπόλεμο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, συνεχίστηκε χθες η κόντρα για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας.


O Δήμος Λευκιμμαίων ζήτησε χθες να ανασταλούν τα έργα κατασκευής τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, οπότε αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί ακόμη μίας προσφυγής των κατοίκων.

Την ίδια ώρα η πόλη και ο Νομός Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε κλοιό σκουπιδιών από τον συνεχιζόμενο εδώ και δέκα ημέρες ταυτόχρονο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και της χωματερής των Ταγαράδων από κατοίκους επτά δήμων. Η υπόθεση πλέον έχει εξελιχθεί σε μάχη εντυπώσεων μεταξύ των δήμων της Επαρχίας Λαγκαδά και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με την κάθε πλευρά να δηλώνει ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

οι εργασίες μέχρι το ΣτΕ να εκδικάσει την προσφυγή των κατοίκων ζητεί ο Δήμος Λευκιμμαίων

εάν δεν το κάνει πρώτα η… άλλη. Ήδη οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης και των περιφερειακών δήμων είναι γεμάτοι από σκουπίδια, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εν όψει και των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για τις επόμενες μέρες. Στη Θεσσαλονίκη η αποκομιδή σκουπιδιών γίνεται μόνο σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ Κατερίνης 2.000 τόνοι σκουπιδιών. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο Ασσήρου ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του για επ΄ αόριστον συνέχιση των κινητοποιήσεων και αποφάσισε ομόφωνα την προσωρινή αναστολή του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης. Ωστόσο ως προϋπόθεση για την άρση του αποκλεισμού δημοτικοί άρχοντες και πολίτες έθεσαν το ταυτόχρονο άνοιγμα της χωματερής των Ταγαράδων, αλλά και την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Εμφύλιος δημάρχων

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης, «ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης θα σταματήσει την ίδια στιγμή που θα αρθεί και ο αποκλεισμός της χωματερής των Ταγαράδων».

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, που ήταν πιο διαλλακτικοί, είχαν θέσει εξαρχής ως απαράβατο όρο να ανοίξει πρώτα ο ΧΥΤΑ. Και παρ΄ ότι τις τελευταίες δύο μέρες έγιναν έντονες διαβουλεύσεις, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά να δεσμεύεται ότι αμέσως θα σταλεί και επίσημο έγγραφο που θα ορίζει ότι στις 28 Ιουλίου θα κλείσουν οριστικά οι Ταγαράδες, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν αποφασίσει να ανοίξουν τη χωματερή.

Κλοιός των ΜΑΤ στο εργοτάξιο


Η ΕΝΤΑΣΗ στη Λευκίμμη συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ που έφθασαν στο νησί από την Ηγουμενίτσα. Τα επεισόδια χθες ξέσπασαν όταν κάτοικοι της Λευκίμμης που τα κτήματά τους συνορεύουν με τον περιφραγμένο χώρο συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι ότι τα φορτηγά του εργοταξίου κάνουν πρακτικά κατάληψη στα κτήματά τους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και λίγο αργότερα ξέσπασε πετροπόλεμος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με καπνογόνα.