Στο σκοτάδι βρίσκονταν έως τα ξημερώματα οι έρευνες της Αστυνομίας γύρω από την απαγωγή- θρίλερ του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και ιδιοκτήτη της εταιρείας Αλουμύλ Γιώργου Μυλωνά. Η απαγωγή έγινε στο πάρκινγκ του σπιτιού του βιομηχάνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μπροστά στα μάτια της συζύγου του.


Παρά την κινητοποίηση και τα δεκάδες μπλόκα που στήθηκαν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού Θεσσαλονίκης οι τρεις ένοπλοι, που απήγαγαν λίγο μετά τις 11.00 χθες το βράδυ τον 49χρονο βιομήχανο και πατέρα τριών παιδιών, δεν είχαν εντοπιστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας είχαν προλάβει να καταφύγουν σε κρησφύγετο, αφού, όπως όλα δείχνουν, οι απαγωγείς είχαν προσχεδιάσει καλά τις κινήσεις τους. Στην πρώτη επικοινωνία που είχαν με τη σύζυγο του θύματος δεν προέβαλαν διεκδικήσεις για λύτρα ούτε αναφέρθηκαν στα κίνητρα της απαγωγής. Όπως είχε γίνει γνωστό έως αργά χθες το βράδυ, τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του βιομηχάνου, στην οδό Πανοράματος 33, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Ο βιομήχανος εκείνη την ώρα επέστρεφε στο σπίτι του με τη σύζυγό του, μετά από εκδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε παραβρεθεί. Οι κουκουλοφόροι, απείλησαν

ΚΑΡΤΕΡΙ

Τρεις ένοπλοι είχαν στήσει καρτέρι. Τον απείλησαν, μπήκαν στο αυτοκίνητό του και κινήθηκαν από το Πανόραμα προς τη Θέρμη

το ζευγάρι, υποχρέωσαν τον Γιώργο Μυλωνά να μπει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τη σύζυγό του να κατέβει. Στη συνέχεια μπήκαν στο αυτοκίνητό του και κινήθηκαν ανατολικά προς τη Θέρμη.

Λίγη ώρα αργότερα οι απαγωγείς, οι οποίοι μιλούσαν καλά ελληνικά, τηλεφώνησαν στην κυρία Μυλωνά και της υπέδειξαν το σημείο στο οποίο είχαν εγκαταλείψει τη Μερτσέντες του συζύγου της. Η ίδια, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά έως τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέβη στο σημείο που της υποδείχθηκε, βρήκε το αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο οι δράστες είχαν αφήσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας καθώς και το ρολόι που φορούσε στο χέρι του. Η σύζυγός του ειδοποίησε την αστυνομία και γύρω στις 11.30 το βράδυ ξεκίνησε η κινητοποίηση των αρχών με μπλόκα σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης και γειτονικών περιοχών. Ωστόσο, οι απαγωγείς είχαν κερδίσει ήδη περίπου μισή ώρα, χρόνος εξαιρετικά μεγάλος για να φθάσουν σε κρησφύγετο. Το γεγονός ότι οι δράστες άφησαν το ρολόι του θύματος στο αυτοκίνητο, πριν φύγουν με άλλο μέσο προς άγνωστη κατεύθυνση ερμηνεύεται ως «σημάδι» ότι κρατούν τον επιχειρηματία. Πάντως μέχρι νωρίς τα ξημερώματα δεν είχε γίνει γνωστό αν είχαν επικοινωνήσει ξανά με το οικογενειακό περιβάλλον του. Η πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, πάντως, ήταν ότι ο Γιώργος Μυλωνάς έπεσε θύμα επαγγελματιών κακοποιών, με σκοπό τα λύτρα.

Επεκτατικός επιχειρηματίας που δημιουργεί κόντρες


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου. Η οικογένεια Μυλωνά άρχισε την επιχειρηματική της δράση τη δεκαετία του ΄70 από τη Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος, έγινε όμως ευρέως γνωστή μέσω της εταιρείας Αλουμύλ, την οποία και ίδρυσε το 1988. Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς η Αλουμύλ άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 να επεκτείνεται και εκτός συνόρων με πρώτους προορισμούς τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία). Προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 η εταιρεία του κ. Γιώργου Μυλωνά άρχισε να κάνει γνωστά τα ελληνικά προφίλ αλουμινίου καθώς και άλλα παρεμφερή προϊόντα και πέρα των Βαλκανίων, και πιο συγκεκριμένα ιδρύοντας θυγατρικές στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Ουγγαρία, Πολωνία και Ουκρανία) αλλά και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Αίγυπτος.

Το μεγάλο εξαγωγικό άλμα όμως της εταιρείας του κ. Μυλωνά πραγματοποιείται το 2005 όταν, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, καταφέρνει να μπει στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κορυφαία στιγμή υπήρξε το 2006 όταν η εταιρεία συμπεριελήφθη στις 500 κορυφαίες επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Γιώργος Μυλωνάς εκλέγεται συνεχώς στην προεδρία του ΣΒΒΕ. Πολλές φορές έχει από τη θέση αυτή ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για ατολμία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία.

Ωστόσο, οι θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει για τις εργασιακές σχέσεις- ειδικά όταν ξέσπασε η καταιγίδα της «μετανάστευσης» ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, όπου τα μεροκάματα είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με εκείνα της χώρας μας – έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς όσο και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.