Με προτροπές προς τους καταναλωτές για μποϊκοτάζ της αγοράς η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία της να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.


Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της Ν.Δ. προειδοποιούν το κυβερνητικό επιτελείο ότι η κυβέρνηση θα επιβαρυνθεί με μεγάλο πολιτικό κόστος εάν δεν μπει φρένο στο ράλι των τιμών που εξανεμίζει τα εισοδήματα, ενώ το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις στις τιμών αγαθών και υπηρεσιών που εμφανίζουν αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά και επιμένει να προβάλλει τα 41 μέτρα κατά της

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Η κυβέρνηση επιμένει να προβάλλει τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας, από τα οποία λέει ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα 18

ακρίβειας, από τα οποία λέει ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα 18 και προσεχώς θα αποδώσουν και τα υπόλοιπα. Ομολογία αποτυχίας, ωστόσο, αποτελεί η χθεσινή παραίνεση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια προς το καταναλωτικό κοινό να αναζητήσει διέξοδο μέσα από το μποϊκοτάζ. Ο κ. Φώλιας- μετά την ειδική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, υπό τον κ. Καραμανλή, με στόχο να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και να αναζητηθούν μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών- έκανε λόγο για «μαραθώνιο αγώνα» της κυβέρνησης και παρέπεμψε στην… αντίδραση του καταναλωτή.

Με αφορμή τη χθεσινή κίνηση καταναλωτικών οργανώσεων να μποϊκοτάρουν την αγορά, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός ανέφερε: «Υποστηρίζουμε το μποϊκοτάζ γιατί αναδεικνύει την υπευθυνότητα και τη δύναμη που ο καταναλωτής έχει στην αγορά. Ο ενημερωμένος καταναλωτής διασφαλίζει την καλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και τα συμφέροντά του…». Σε ρόλο παρατηρητή

Η σύσκεψη στο Μαξίμου, που φανερώνει και την αγωνία της κυβέρνησης για την πολιτική φθορά από την ακρίβεια, δεν κατέληξε σε αποφάσεις για παρέμβαση της κυβέρνησης- και αυτό σχολίαζαν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον «ανταγωνισμό» και την «ελεύθερη λειτουργία» της αγοράς, θα παραμείνει σε ρόλο παρατηρητή. Εκτός από τον κ. Φώλια, ουσιαστικά αυτό διεμήνυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα αποδώσουν τα πολυδιαφημισμένα 41 μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους.

Συναγερμός

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, έχει σημάνει συναγερμός από τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις του προβλήματος και τις καθημερινές ανατιμήσεις που καταγράφονται σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα. Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούν ότι η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ρηγίλλης ετοιμάζεται να στείλει «νον πέιπερ» στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κομματική βάση για τη «μάχη» που δίνει η κυβέρνηση να συγκρατηθούν οι τιμές… Οι βουλευτές, ωστόσο, όχι μόνον δεν πείθονται, αλλά στέλνουν δημοσίως μηνύματα αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. «Έχουμε πρόβλημα ακρίβειας, δεν το κρύβει κανένας… Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν φαίνεται ότι αποδίδει ο ελεγκτικός μηχανισμός…», είπε χθες (στον Αlpha) ο πρώην υπουργός κ. Μαγγίνας.

ΠΑΣΟΚ: Άμεση μείωση τιμών


ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την για «αδράνεια» που επιτρέπει την «ασυδοσία» στην αγορά. «Έχουμε μια κυβέρνηση που λέει πολλά λόγια, αλλά δυστυχώς πράττει ελάχιστα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ με δηκτικό ύφος σχολίασε και τις προτροπές Φώλια για μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι «καλό είναι ο υπουργός Ανάπτυξης να ασκεί και πολιτική και όχι απλώς να στηρίζει τα δίκαια των καταναλωτών». Από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για τη μείωση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών που έχουν αυξηθεί «αδικαιολόγητα και αθέμιτα» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως ανέφερε. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την παθητική στάση της επιτρέπει ουσιαστικά να επιβάλλονται αυξήσεις «που οφείλονται στην ασυδοσία, την αφελή αντίληψη ότι η αγορά ρυθμίζεται από μόνη της και την απληστία…».