«Μου πέρασαν χειροπέδες, με κόλλησαν στο έδαφος με το κεφάλι και με πατούσαν με τα πόδια τους για να μην κουνηθώ. Τους έλεγα ότι ήμουν όμηρος και αυτοί απαντούσαν ότι δεν ήξεραν ποιος είμαι».


Ένας 23χρονος ομογενής, ο Βλαδίμηρος Μερτζενίδης, ήταν ο τελευταίος όμηρος του 33χρονου τοξικομανούς κατά την καταδίωξη-φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης και ο άνθρωπος που τον αφόπλισε. Η συμπεριφορά που του επεφύλαξαν οι αστυνομικοί ήταν η τελευταία μεγάλη γκάφα στην αλυσίδα των εγκληματικών λαθών και παραλείψεών τους. Όπως είπε ο ίδιος στα «ΝΕΑ», τον αντιμετώπισαν με χειρότερο τρόπο ακόμη και από τον δράστη:

ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ… ΡΕΣΤΑ

Του πέρασαν χειροπέδες και τον κόλλησαν στο έδαφος. Μετά του ζήτησαν… τα ρέστα, επειδή από την πόρτα του αυτοκινήτου του προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε περιπολικό

τον χτύπησαν, τον έδεσαν και παρά τις φωνές του ότι ήταν όμηρος τον θεωρούσαν συνεργό του 33χρονου δράστη. Ήταν η στιγμή που ο τοξικομανής είχε βγει από το περιπολικό που είχε κλέψει και κατευθύνθηκε στο κατάστημα επίπλων όπου και απειλώντας με το όπλο ζήτησε ένα αυτοκίνητο. «Μπήκα εγώ μπροστά γιατί ήταν μαζί μου ο επτάχρονος αδελφός μου και η μητέρα μου, του έδωσα τα κλειδιά αλλά μου είπε να οδηγήσω εγώ, όπως κι έγινε». Τον ανάγκασε, όπως περιέγραψε, να τρέχει με 150 χιλιόμετρα την ώρα. «Όταν αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν πολλά περιπολικά πίσω του πανικοβλήθηκε, τότε πάτησα απότομα φρένο και βρήκα την ευκαιρία να αρπάξω το χέρι του με το όπλο και να του κολλήσω το πρόσωπο στο τζάμι, τότε ήρθε ένας αστυνομικός και τον συνέλαβε», τόνισε.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκε και ο ίδιος σιδηροδέσμιος, αφού οι αστυνομικοί τον πέρασαν για συνεργό του 33χρονου. «Είμαι όμηρος», τους φώναζε. Η περιπέτειά του τελείωσε 20 λεπτά αργότερα, όταν ένας αστυνομικός αναγνώρισε πως πράγματι ήταν όμηρος. Και δεν έφτανε μόνον αυτό. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν… τα ρέστα επειδή από την πόρτα του αυτοκινήτου του προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα περιπολικό. «Μου ζήτησαν άδεια και δίπλωμα, αλλά τελικά κατάλαβαν ότι ήταν λάθος τους»,

Οργή των συγγενών για τους δύο αστυνομικούς


ΧΩΡΙΣ χειροπέδες- αλλά έχοντας να αντιμετωπίσουν την οργή των συγγενών του 59χρονου οδηγού λεωφορείου, που δολοφονήθηκε το περασμένο Σάββατο από τον 33χρονο τοξικομανή τον οποίο συνόδευαν- οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο οι δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας Σίνδου. Οι δύο αστυνομικοί με τα εγκληματικά τους λάθη δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για το αιματηρό φιάσκο, αφού δεν έβαλαν χειροπέδες και άφησαν εκτεθειμένο όπλο, στη διάθεση του 33χρονου τοξικομανούς.

Η κατάσταση στην αίθουσα του Αυτοφώρου, από τους συγγενείς που συγκεντρώθηκαν, ήταν τεταμένη και χρειάστηκε οι δύο αστυνομικοί, 46 και 40 χρόνων, να φυγαδευθούν από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για μεθαύριο και οι κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι, αφού δεν κρίνονται ύποπτοι φυγής. «Άλλος ήταν ύποπτος φυγής και είδατε τι έγινε», ήταν το δηκτικό σχόλιο που έκανε η εισαγγελέας της έδρας του Αυτοφώρου. Οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν να δικαστούν για ελευθέρωση κρατουμένου από αμέλεια και μάλιστα ο ένας κατηγορείται επιπλέον για πλημμελή φύλαξη αστυνομικού όπλου.

«Ακαριαίος θάνατος»

Χθες έγινε η νεκροτομή της σορού του 59χρονου, στην οποία παρευρέθη ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης. Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας τόνισε ότι από τη φορά του βλήματος αποδεικνύεται ότι ο οδηγός είχε πιάσει το χέρι του δράστη και προσπάθησε να το απομακρύνει, αλλά ο 33χρονος έστρεψε τον καρπό του και πυροβόλησε. «Ο θάνατός του ήταν σχεδόν ακαριαίος, αφού η σφαίρα έπληξε τον αριστερό πνεύμονα, την καρδιά και τμήμα πυλών του ήπατος. Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο οδηγός είχε πιάσει με το αριστερό του χέρι το δεξί χέρι του δράστη στο σημείο του αντιβραχίονα, προσπαθώντας να τον αφοπλίσει», τόνισε ο κ. Τσούγκας.

Αξιολόγηση και εκπαίδευση στην ΕΛ.ΑΣ. μετά το φιάσκο


ΜΕΤΑ το αιματηρό φιάσκο στη Σίνδο, η ΕΛ.ΑΣ.

αξιολογείται και εκπαιδεύεται. Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Χηνοφώτη προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος της επιχειρησιακής αξιολόγησης και επιπλέον θα καταρτιστεί εγχειρίδιο με πρακτικά θέματα αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκπαίδευση αστυνομικών σε συγκεκριμένα περιστατικά. Στόχος του προγράμματος που θα εκπονείται κάθε χρόνο τον Μάιο, θα είναι η αντιμετώπιση περιστατικών συνήθους αστυνομικής δραστηριότητας τα οποία όμως μπορεί να μετεξελιχθούν σε συμβάντα – κρίσεις.

Με την επιχειρησιακή αξιολόγηση θα ελέγχεται η ικανότητα των Υπηρεσιών για την εκτέλεση αστυνομικών επιχειρήσεων καθώς και η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας. Θα ελέγχεται στην πράξη η ικανότητα των ΔιοικήσεωνΜονάδων σε έκτακτες κρίσιμες καταστάσεις καθώς και η ενημερότητα και η επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού. Επιπλέον, θα εντοπίζονται προβλήματα και ελλείψεις, θα εξετάζονται τεχνικές και μέθοδοι ανάπτυξης διαδικασιών και σχεδίων ενώ θα παρέχονται στοιχεία στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις ακριβείς δυνατότητες της επιχειρησιακής ικανότητας των Διοικήσεων – Μονάδων.

Λεωφορειοπειρατεία στο κέντρο της Αθήνας


ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΡΙΓΓΑ και ένα μαχαίρι απείλησε τον οδηγό αστικού λεωφορείου άγνωστος νεαρός χθες το μεσημέρι και του ζήτησε να τον πάει στη Χαλκίδα από το κέντρο της Αθήνας. Δύο ημέρες μετά την τραγική κατάληξη της ομηρείας του 59χρονου συναδέλφου του στη Σίνδο, ο οδηγός του λεωφορείου υπάκουσε και έβαλε μπροστά τη μηχανή, οδηγώντας προς την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας.

Η λεωφορειοπειρατεία έληξε έπειτα από λίγη ώρα, όταν ο δράστης είπε στον οδηγό πως μετάνιωσε και του ζήτησε να τον κατεβάσει στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, αλλά παρά τις έρευνες ο νεαρός δεν έχει ακόμα εντοπισθεί. Το νέο περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, προβληματίζει έντονα τους υπευθύνους, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν επιβάτες και οδηγοί στις διαδρομές.

Η ώρα ήταν 13.30, όταν το λεωφορείο της γραμμής Πέραμα- Αθήνα έφθασε στο τέρμα της οδού Μενάνδρου και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν.

Στο πίσω όμως κάθισμα παρέμεινε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ένας νεαρός. Ο οδηγός του λεωφορείου ξεκίνησε για να παραδώσει το όχημα. Τότε τον πλησίασε ο νεαρός, τον απείλησε με μαχαίρι και σύριγγα και τον ανάγκασε να κινηθεί προς τη Χαλκίδα.

Χειροπέδες και σε κρατούμενο με σπασμένο πόδι!


ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ακόμη και σε ανήμπορους να περπατήσουν είχαν βάλει οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, που συνόδευαν κρατουμένους στα δικαστήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρού Αλβανού που κατηγορήθηκε για αντίσταση και εξύβριση και μεταφερόταν σιδηροδέσμιος παρ΄ ότι το πόδι του ήταν σπασμένο! Μάλιστα ήταν υποβασταζόμενος από τον έναν αστυνομικό που τον συνόδευε, αλλά είχε τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες.

[ ΑΙΧΜΕΣ ] Βαρέα και ανθυγιεινά


Ο ΦΟΝΟΣ του οδηγού από τα βαρύτατα λάθη των αστυνομικών αποδεικνύει ότι το επάγγελμά τους δεν είναι μόνον «επικίνδυνο», όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός τους, αλλά και ανθυγιεινό…