Χρώματα που «μοσχοβολούν» σαν ανοιξιάτικα λουλούδια «φυτρώνουν» στην καρδιά της Αθήνας. Εδώ και τέσσερα χρόνια καλλιεργούνταν υπομονετικά στο ατελιέ του Παναγιώτη Τέτση. Και τώρα ο ακούραστος «ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», όπως προτιμά να αυτοσυστήνεται ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός, αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να τα μοιραστεί με τους φιλότεχνους. Αφορμή η έκθεσή του «Της φύσης τα ωραία» στην γκαλερί «Νέες Μορφές».

«Συχνά έρχονται φίλες και φίλοι για τον καφέ και το γλυκό του κουταλιού κρατώντας ένα μπουκέτο ή μιαν αγκαλιά λουλούδια, φρέσκα και δροσερά. Είναι τόσο ωραία! Και πιο πολύ την επομένη στην πλήρη άνθησή τους, όταν ανοίγουν διάπλατα τα πέταλά τους, “είναι άψογα εις τελειότητα”, είναι το σφρίγος της ζωής που σε αποτρέπει να το αγγίξεις», λέει ο Παναγιώτης Τέτσης, που αποφάσισε να αντιγράψει τα λουλούδια που του προσέφεραν, πιστός στην τακτική του να απεικονίζει τα ταπεινά και ασήμαντα, χωρίς όμως να τους κάνει τα πορτρέτα. Με την ιδιαίτερη εξπρεσιονιστική γραφή του αιχμαλωτίζει τη φρεσκάδα των χρωμάτων τους και αφήνει πάνω στο μουσαμά και το ξύλο το «άρωμά» τους.

«Αρκετές φορές κατάλαβα πως ήταν μάταιος κόπος. Αισθανόμουν να μην προσεγγίζω την τελειότητα της φύσης και τα λουλούδια ήσαν ανήμπορα να εκδηλώσουν δυσφορία», σημειώνει ο 83χρονος «αλχημιστής των χρωμάτων» αναφερόμενος στις δυσκολίες του εγχειρήματος. «Πιστεύω πως ο Θεός ξεχώρισε ορισμένα δημιουργήματά του και τα ευνόησε με τη χάρη της ομορφιάς. Κατά τη γνώμη μου ξεχώρισε μια τριάδα: Τα λουλούδια, τους καρπούς-φρούτα και τις ιδιαίτερα ευνοημένες με τη θεία πνοή του (κι ας έγραψε την πρώτη στο μαύρο κατάστιχο) τις νέες γυναίκες, τα κορίτσια».

Πώς βλέπει τον κήπο του ολοκληρωμένο; «Δεν νομίζω ότι ο ανθόκηπός μου μπορεί να παραβγεί στο έργο των επιδέξιων καλλιτεχνών του είδους. Όμως οι ανθοδέσμες των φίλων ήσαν αιτίασχεδόν επιβολή- για να βγάλω και να βάλω χρώματα “στην παλέτα”, να ζωγραφίσω για κάμποσο καιρό έχοντας μπρος μου ένα μοναδικό σε ομορφιά μοντέλο. Να πήγαιναν τέτοια λουλούδια χαμένα;».

ΙΝFΟ

Από τις 7 Μαΐου στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9α, τηλ. 210-

3616.165). Έως 14 Ιουνίου.