Σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα επικοινωνίας σε συνδυασμό με στρατιωτική εκπαίδευση είναι ό,τι έχει να επιδείξει σήμερα στις θάλασσες η ελίτ των πειρατών. Μια τέτοια ομάδα από τη Σομαλία ευθύνεται για την πειρατεία στις 4 Απριλίου στο γαλλικό ιστιοφόρο «Le Ρonant», στα ανοιχτά των σομαλικών ακτών, και την ομηρεία του 30μελούς πληρώματός του. Η περιπέτειά του κράτησε μία εβδομάδα και έληξε με τη σύλληψη έξι πειρατών.


Η συμμορία των Σομαλών πειρατών που κατέλαβε το υπερπολυτελές τρικάταρτο ιστιοφόρο «Le Ρonant» στις αρχές Απριλίου ανήκει στην ομάδα των αποκαλούμενων «πεζοναυτών»ένα δίκτυο πρώην αλιέων που εξελίχθηκαν σε πειρατές μυημένους στα σύγχρονα τεχνολογικά

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

Πρώην ψαράδες που έχουν μετατρέψει τα αλιευτικά τους σε πειρατικά, εξοπλισμένα με νέες τεχνολογίες

μέσα για τις επιθέσεις τους. Βασικό εργαλείο τους είναι τα «μητρικά σκάφη»- αλιευτικά που έχουν υποστεί μετατροπές- τα οποία κατευθύνουν τα μικρότερα του πειρατικού στόλου με δορυφορικά τηλέφωνα στην αναζήτηση των στόχων. Οι «πεζοναύτες» είναι εξοπλισμένοι με διάφορα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών. Ζητούν λύτρα

Σομαλοί ειδικοί αλλά και ξένοι πιστεύουν πως οι «πεζοναύτες» είναι υπεύθυνοι για πολλές από τις 150 επιθέσεις πέρυσι σε πλοία στα ανοιχτά, στο Κέρας της Αφρικής. «Οι “πεζοναύτες” συνήθως ζητούν λύτρα για την απελευθέρωση των πληρωμάτων και την επιστροφή των σκαφών. Το ύψος τους εξαρτάται από την αξία του πλοίου που έχει καταληφθεί, τον ιδιοκτήτη του και την εθνικότητα των μελών του πληρώματος», επισημαίνει ο Άντριου Μουανγκούρα, πρόεδρος Ενώσεως Αρωγής Ναυτικών στο κενυατικό λιμάνι της Μομπάσας. Σύμφωνα με τον Μουανγκούρα, τέσσερις αντίπαλες συμμορίες πειρατών επιχειρούν στα ανοιχτά της Σομαλίας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι το «Le Ρonant» καταλήφθηκε από τους «πεζοναύτες». «Έχουν την καλύτερη οργάνωση και διακρίνονται για στρατιωτική διάρθρωση και εκπαίδευση. Επίσης διαθέτουν πολλά όπλα, σκάφη, αλλά και ένα εξαιρετικό δίκτυο επικοινωνιών».

Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι τα λύτρα, επισημαίνει ο Κενυάτης ειδικός. Μαζί του συμφωνεί και ο Γκουέν Λε Γκουί, Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος έπεσε θύμα της ελίτ των Σομαλών πειρατών και παρέμεινε στα χέρια τους 8 μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο: «Επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες διαφόρων ειδών, όπως είναι το λαθρεμπόριο λευκής σαρκός και αρχαιοτήτων. Δεν έχουν πολιτική ιδεολογία και το μόνο που μετρά γι΄ αυτούς είναι τα χρήματα».

Συζητούν σχέδιο δράσης μέσω του ΟΗΕ


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ τους έληξε με την καταβολή λύτρων από τη γαλλική πλευρά για την απελευθέρωση του 30μελούς πληρώματος και τη σύλληψη έξι πειρατών, που αναμένεται πλέον να δικαστούν σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Η γαλλική κυβέρνηση βοήθησε τον ιδιοκτήτη του σκάφους- την εταιρεία Generale Μaritime- να πληρώσει τα λύτρα, διαβεβαίωσε όμως πως δεν χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για την καταβολή τους. Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν μάλιστα πως μέρος των χρημάτων αυτών βρέθηκε στη συνέχεια μέσα σε σάκους. Οι ίδιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως στόχος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ήταν η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων και σε δεύτερο χρόνο, η ανάληψη πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Γάλλοι διπλωμάτες αναμένεται να ζητήσουν την έγκριση σχεδίου από τον ΟΗΕ, βάσει του οποίου, οι χώρες στις οποίες εκδηλώνονται οι περισσότερες επιθέσεις πειρατών, θα συμφωνήσουν να ανοίξουν τα χωρικά τους ύδατα σε ξένες ναυτικές δυνάμεις για τη δίωξη της πειρατείας, ενώ μεγάλες ναυτικές δυνάμεις- μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, θα ενισχύσουν τις περιπολίες τους στις περιοχές αυτές.