Το μακρύ χέρι της Μαφίας στη Νάπολι της Ιταλίας έφτασε και στη διατροφική αλυσίδα: η μοτσαρέλα που παράγεται από γάλα βουβάλου βρέθηκε να περιέχει διοξίνες σε όρια ανώτερα του επιτρεπτού. Οι ευθύνες για το σκάνδαλο της μοτσαρέλας επιρρίπτονται στην Καμόρα η οποία ελέγχει βιομηχανία που μεταφέρει παράνομα στις χωματερές επικίνδυνα τοξικά σκουπίδια.
Μια σκιά καχυποψίας πλανάται πάνω από την παραγωγή της μοτσαρέλας, του κατάλευκου και ελαστικής υφής συνοδευτικού τυριού δεκάδων γευστικών προτάσεων με προέλευση τη Νάπολι. Υψηλά επίπεδα διοξινών ανιχνεύτηκαν στο γάλα βουβάλων σε δεκάδες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες της Καμπανίας, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες μοτσαρέλας. Οι ιταλικές αρχές δημόσιας υγείας πιστεύουν πως η μόλυνση προέρχεται από την παράνομη απόρριψη τοξικών σκουπιδιών

ΤΟΞΙΚΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

Βούβαλοι από τους οποίους παράγεται το τυρί βόσκουν σε υπαίθριες χωματερές με μολυσμένα απόβλητα

από την Καμόρα, τη ναπολιτάνικη Μαφία, που έχει υπό τον έλεγχό της και τη βιομηχανία απορριμμάτων.

Θορυβημένες από τον εντοπισμό διοξινών σε αυξημένα επίπεδα σε 29 παραγωγούς μοτσαρέλας, οι ιταλικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε πολλές μονάδες παραγωγής γάλακτος. Ύστερα από ανάλυση δείγματος από περίπου 2.000 κοπάδια βουβάλων, οι πληθυσμοί 66 μονάδων τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο εμπλοκής 109 ατόμων στο διατροφικό σκάνδαλο. «Ασφαλώς και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα διοξινών συνδέονται πιθανότατα με αυτό που τρώνε οι βούβαλοι γιατί βόσκουν σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια απορρίπτονται τοξικά σκουπίδια» παραδέχτηκε αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν και δεν υπάρχουν καταληκτικά αποτελέσματα από τις έρευνες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 50% τις τελευταίες μέρες. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ωστόσο επισημαίνουν πως η ιταλική μοτσαρέλα είναι ασφαλής προς κατανάλωση. Σε αυτό συμφωνεί και το συνδικάτο των Ιταλών γεωργών Coldiretti, το οποίο με ανακοίνωσή του διευκρινίζει: «Για να προκληθούν προβλήματα υγείας, θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα μοτσαρέλας καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Γκάνγκστερ, σκουπίδια και βιομηχανία τροφίμων


Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ αποτελεί την πρωτεύουσα της «οικοΜαφίας» στην Ιταλία, όπως έδειξε και η πρόσφατη κρίση με τα σκουπίδια στη Νάπολι. Εκατομμύρια τόνοι βιομηχανικών και αστικών απορριμμάτων μεταφέρονται στην περιοχή παράνομα κάθε χρόνο. Έτσι, δηλητηριάζονται οι αγροτικές εκτάσεις και μολύνονται οι τοποθεσίες όπου απορρίπτονται τα σκουπίδια. Η Μαφία χρεώνει λιγότερο για την αποκομιδή και απόρριψη των σκουπιδιών μεγάλων εταιρειών.

Εξάλλου, τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα εγκλήματος της Ιταλίας, η Ντρανγκέτα της Καλαβρίας, η Σάκρα Κορόνα Ουνιτά της Απουλίας, η ναπολιτάνικη Καμόρα και η Κόζα Νόστρα της Σικελίας, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε τομείς που πιστεύεται πως παρέμεναν εκτός του πεδίου δραστηριοτήτων τους επί χρόνια, όπως η βιομηχανία τροφίμων.