Νίκη για τις γυναίκες είναι η αποδοχή στο νομοσχέδιο για το «Θεσμικό Πλαίσιο της Έρευνας» της τροπολογίας για την υποχρεωτική κατά το 1/3 εκπροσώπηση των γυναικών στις Εθνικές Επιστημονικές Επιτροπές και τα Συμβούλια. Αποκαθίσταται η ουσιαστική ισότητα των φύλων σε θέσεις λήψης αποφάσεων στον επιστημονικό τομέα.

Η Βουλή αφουγκράστηκε το αίτημα οργανώσεων γυναικών επιστημόνων και ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Επίσης εναρμονίστηκε με μια ευρωπαϊκή πολιτική που θέλει τα κράτη- μέλη να αυξήσουν τις θέσεις των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων στο 40%.

Η νίκη είναι σημαντική γιατί η παρουσία γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων στον επιστημονικό χώρο δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Συμβάλλει στην αξιοποίηση της επιστημονικής εργατικής δύναμης της χώρας, επηρεάζει τον προσανατολισμό της έρευνας, προσφέρει πρότυπα γυναικών στους νέους, ωθεί σε κοινωνική αλλαγή.

Η νίκη όμως συνοδεύτηκε από μια μεγάλη ήττα για τις γυναίκες. Αντί μια κοινή, υποβλήθηκαν στη Βουλή δύο τροπολογίες με ίδιο περιεχόμενο. Τη μία υπέβαλε μια γυναίκα μόνη, ενώ την άλλη διακομματική ομάδα από γυναίκες και άνδρες. Δεν μπόρεσαν όλες οι γυναίκες να συνυπογράψουν από κοινού την τροπολογία για την αποκατάσταση μιας κοινωνικής αδικίας που τις αφορά.

Το συμβάν επαληθεύει συμπεράσματα της Θεωρίας της Κοινωνικής Ταυτότητας της κοινωνικής ψυχολογίας αλλά και αναδεικνύει πόσο βαθύ είναι ακόμα σήμερα το στερεότυπο της κατωτερότητας των γυναικών.

Σύμφωνα με τη Θεωρία, στο χρηματιστήριο των αξιών των ταυτοτήτων υπάρχουν υψηλές και χαμηλές ταυτότητες. Οι πατριαρχικές κοινωνίες και η νομή εξουσίας που τις χαρακτηρίζει οδηγούν τις γυναίκες στην εσωτερίκευση μιας ταυτότητας χαμηλού κύρους. Καταφεύγουν έτσι οι γυναίκες σε αυτό που ισχύει σε όλες τις δι-ομαδικές σχέσεις. Για να αποποιηθούν την κατωτερότητά τους, ανταγωνίζονται τις άλλες γυναίκες. Οι κυρίαρχες ομάδες εκμεταλλεύονται την εσωτερική σύγκρουση των κατώτερων ομάδων. Όπως η Βρετανική Αυτοκρατορία με την αρχή «διαίρει και βασίλευε». Η Θάλεια Δραγώνα είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από