Ως Πρόεδρος λύσης του Κυπριακού εμφανίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δίδοντας σε πανηγυρική τελετή τη νενομισμένη διαβεβαίωση. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικ Μόλερ τη Δευτέρα δίδοντας έτσι το σήμα για διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε νέα κινητικότητα το Κυπριακό, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και όλη την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Στην ομιλία του κατά την τελετή ανάληψης του προεδρικού αξιώματος ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πρώτιστο μέλημα και καθήκον του είναι η επίλυση του Κυπριακού, που ήταν και ο βασικότερος λόγος για τον οποίον διεκδίκησε το ύπατο αξίωμα. Στόχος τουανέφερε- είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, λύση στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Ο κ. Χριστόφιας έθεσε και τις κόκκινες γραμμές του, που είναι όπως είπε η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως αφετηριακό σημείο για άρση του αδιεξόδου για συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, τους διαβεβαίωσε ότι εμφορείται από τις καλύτερες προθέσεις για συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η ενότητα, η συναίνεση και ο διάλογος θα χαρακτηρίζουν την Προεδρία του στη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα προωθήσει αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου. Χαμηλοί τόνοι

Στις πρώτες δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαθίδρυσής του στο προεδρικό αξίωμα, ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Θεωρώ», είπε, «ότι τα σχόλια εκατέρωθεν, εάν θέλουμε να δουλέψουμε σωστά, πρέπει να αποφεύγονται και αυτό είναι και το μήνυμά μου και προς τον κ. Ταλάτ- αν θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε σοβαρά για λύση στο Κυπριακό».

Με προσωπική σφραγίδα


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που σχημάτισε ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας έχει τη σφραγίδα του, αφού όλους τους κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής ελέγχουν υπουργοί τής απολύτου εμπιστοσύνης του.

Δύο από τά 11 μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι προσωπικές του επιλογές, από τρία υπουργεία έλαβαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και δύο ο τρίτος εταίρος, η ΕΔΕΚ. Στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει και η ΕΑΚ.

Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Χαρίλαος Σταυράκης, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος καθησυχάζει ενδεχόμενες ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου και του κεφαλαίου. Στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τοποθετήθηκε ακόμη ένας στενός συνεργάτης του νέου Προέδρου, ο καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, από τους πρώτους που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Χριστόφια. Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας, παλαίμαχος των Σωμάτων Ασφαλείας, στο υπουργείο Εσωτερικών ο Νεοκλής Συλικιώτης, σημαίνον στέλεχος του ΑΚΕΛ που είχε διατελέσει στην ίδια θέση και επί διακυβέρνησης Παπαδόπουλου και είχε υποδειχθεί από το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ πήρε και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Το υπουργείο Εξωτερικών με πρόταση του ΔΗΚΟ ανέλαβε ο Μάρκος Κυπριανού. Στελέχη του ΔΗΚΟ είναι και οι υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης και Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

Από την ΕΔΕΚ προέρχονται οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαΐδης και Γεωργίας Μιχάλης Πολυνίκης.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επάνοδος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, βετεράνου της διπλωματίας, στη θέση του επιτρόπου Προεδρίας, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις του Κυπριακού, ενώ επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στη θέση του Μάρκου Κυπριανού) τοποθετείται η Ανδρούλα Βασιλείου, σύζυγος του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Στέφανος Στεφάνου (ΑΚΕΛ), υφυπουργός παρά τω Προέδρω ο Τίτος Χριστοφίδης (ΑΚΕΛ) και διευθυντής Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας ο Βάσος Γεωργίου.