Τη θεωρούσαν κάποτε ασθένεια των πλουσίων, σήμερα όμως έχει μεταβληθεί σε παγκόσμια επιδημία.

Η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε όλο τον κόσμο και η αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Αμερική, αποδίδεται από πολλούς ειδικούς στην επικράτηση του δυτικού τρόπου ζωής έναντι των παραδοσιακών.


Το μοντέλο ζωής που ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού έχει εξακριβωθεί από τους επιστήμονες και τα βασικά του στοιχεία εντοπίζονται με ευκολία στη Δύση: ο εμπλουτισμός της διατροφής με είδη που δεν χαρακτηρίζονται υγιεινά, η καθυστέρηση των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά και η απόκτηση λίγων

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ανθυγιεινή διατροφή, τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία, περιορισμός του θηλασμού, παχυσαρκία και αλκοόλ

παιδιών, ο περιορισμός ή η απουσία του θηλασμού, η παχυσαρκία και η αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον δυτικό τρόπο ζωής αλλά πλέον δεν παρατηρούνται μόνο στη Δύση. Στην Ευρώπη πάντως, ο καρκίνος του μαστού είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή καρκίνου, αν και αναπτύσσεται μόνο στο ένα φύλο. Το 2006, τα κρούσματα καρκίνου του μαστού ξεπέρασαν για πρώτη φορά ακόμη και τις περιπτώσεις του καρκίνου των πνευμόνων- την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και δεύτερη στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού.

«Καθώς εκσυγχρονίζονται περισσότερες χώρες, περισσότερες γυναίκες θα μπαίνουν στον χώρο εργασίας καθυστερώντας τη μητρότητα, ενώ θα ακολουθούν τον δυτικό τρόπο διατροφή», λέει η Πέγκι Πόρτερ, από το Ερευνητικό Κέντρο Fred Ηutchinson του Σιάτλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1.300.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία και στη Σιγκαπούρη τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Στην Κίνα, οι διαγνώσεις καρκίνου στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν αύξηση κατά 20%- 30% την τελευταία δεκαετία. Ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται στην Ινδία ενώ και σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί.

Άλλες γνώμες

Η Βαλερί Μπιράλ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρεί πάντως πως η κύρια αιτία για τη ραγδαία αύξηση και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού δεν είναι η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής. «Γνωρίζουμε τη βασική αιτία. Στην Κίνα, για παράδειγμα, οι οικογένειες είχαν κάποτε έξι παιδιά. Τώρα εφαρμόζεται η πολιτική του ενός παιδιού. Αλλά και οι περισσότερες γυναίκες στο παρελθόν έκαναν πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο και το κάθε παιδί θήλαζε ακόμη και για δυόμισι χρόνια. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα όταν αποκτά παιδί και όταν το θηλάζει λειτουργούν προστατευτικά».

Διαφωνούν ως προς τη θεραπεία


ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ τρόπο αντιμετώπισης, διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές σχολές στην ιατρική κοινότητα. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και της μη εξάπλωσής του είναι η δημιουργία ενός προληπτικού φαρμάκου το οποίο θα αποτελεί κοκτέιλ ορμονών που θα έχει τις ιδιότητες εμβολίου και θα προστατεύει εφ΄ όρου ζωής. Άλλοι ζητούν πολιτική δράση και δέσμευση των κυβερνήσεων για διάθεση των κατάλληλων διαγνωστικών μεθόδων και έγκαιρη αντιμετώπιση- δύο τρόποι που ενισχύουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών ενώ μια τρίτη σχολή δίνει έμφαση στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, που θα επισημαίνει τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.