ΣΑΦΑΡΙ με στόχο τους λαχειοπώλες άρχισε η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης. Με το αιτιολογικό της «παράνομης κατάληψης πεζοδρομίων» με τους πάγκους τους, επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα. Οι λαχειοπώλες, πάντως, αρνούνται να αποσύρουν τους πάγκους, καθώς η νομοθεσία εξαιρεί το επάγγελμά τους από την υποχρέωση έκδοσης άδειας.

«Είμαι 20 χρόνια λαχειοπώλης και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, μου έβαλαν πρόστιμο 1.000

ευρώ για κατάληψη πεζοδρομίου», είπε στα «ΝΕΑ» ο 75χρονος Κοσμάς Βαρσάμης, ο πάγκος του οποίου βρίσκεται στην ίδια θέση εδώ και πολλά χρόνια, στο πεζοδρόμιο της οδού Τσιμισκή. Ο ηλικιωμένος λαχειοπώλης ήταν έντονα αγανακτισμένος επειδή, όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα κινητοποιήθηκαν δέκα δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι απαιτούσαν να αποσύρει τον πάγκο του.

«Τους είπα ότι ο πάγκος δεν θα φύγει, θα φύγουν αυτοί, εμείς πουλάμε κρατικά προϊόντα και δεν χρειαζόμαστε άδεια», ανέφερε στα «ΝΕΑ».

Από την ημέρα που άρχισε η έφοδος, καθώς οι πάγκοι λόγω της πώλησης του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου έχουν αυξηθεί τις ημέρες αυτές, όλοι οι λαχειοπώλες κυκλοφορούν με αντίγραφο εγγράφου της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών (από το 1995), στο οποίο επισημαίνεται πως δεν υποχρεούνται να προμηθευτούν με άδεια κατάληψης δημόσιων χώρων για να στήσουν τους πάγκους τους.

«Είναι άδικο»

«Πουλάω λαχεία από το 1980 και είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια έφοδος, δεν το έχω ξανασυναντήσει», είπε ο 62χρονος Μιχάλης Κελεσίδης. «Ευτυχώς εμένα δεν μου επέβαλαν πρόστιμο, αλλά αυτό είναι άδικο, εμείς πουλάμε κρατικό εμπόρευμα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Θόδωρος Αθανάσαρος υποστηρίζει ότι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα και πως σε περίπτωση που επιβληθεί σε λαχειοπώλες ο ίδιος θα το ακυρώσει. Όπως είπε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο πλήθος των πάγκων λαχειοπωλών που έχουν στηθεί λόγω των εορτών και ειδικά στους μεγάλους πάγκους που ενοχλούν σε διασταυρώσεις πεζοδρομίων, έπειτα από σχετικές καταγγελίες τόσο πεζών όσο και πρακτορείων πώλησης λαχείων».

Ήδη πάντως το σωματείο των λαχειοπωλών έκανε έγγραφη διαμαρτυρία προς τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.