Στο Ρέθυμνο έχουμε χίλιους λόγους να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, λέει ο νομάρχης Γιώργος Παπαδάκης με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τονίζει ότι το πρόβλημα με τα Ζωνιανά έσπασε σαν απόστημα. Όσο για τις περίφημες μπαλοθιές λέει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε όλοι οι εκπρόσωποι επίσημων φορέων να αποχωρούν από κάθε εκδήλωση όπου θα εμφανίζονται όπλα.


Το πανρεθεμνιώτικο συλλαλητήριο κατά της εγκληματικότητας είχε το στοιχείο απενοχοποίησης της τοπικής κοινωνίας;

Εκτιμώ ναι. Εξάλλου ένας από τους στόχους της εκδήλωσης ήταν να δοθεί αυτή η ευκαιρία στους συμπολίτες μας που την είχαν ανάγκη.

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στα Ζωνιανά;

Γιατί ο ποταμός γίνεται από τα ρυάκια, τα ρυάκια από τις πηγές, οι πηγές από τις σταγόνες της βροχής και κάποιοι από μας δεν βλέπαμε τόσο μακριά ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας με την πρώτη ψιχάλα.

Ενώ όλοι ήξεραν, ελάχιστοι μιλούσαν.

Δυστυχώς ναι, και αυτοί οι ελάχιστοι ήταν κυρίως πολιτικοί, παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση.

Το «Παντέρμο Ρέθεμνος» του Παντελή Πρεβελάκη έγινε στις ημέρες μας μία ουτοπική νοσταλγία;

Όχι όσο εξακολουθούν και υπάρχουν ουτοπιστές με δράση, που αγαπούν τον τόπο τους και την ιστορία του.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Μετά τι;

Η μόνιμη παρουσία του κράτους με όλες του τις συντεταγμένες, τάξης, αλληλεγγύης, α νάπτυξης. Η φολκλορική αντίληψη περί λεβεντογέννας Κρήτης έπαιξε τον ρόλο της στην αύξηση της παραβατικότητας;

Η διαστρέβλωση αυτής της αντίληψης έπαιξε κάποιον ρόλο σαν κοίτη του ρυακιού της παραβατικότητας. Η πραγματική έννοια της κρητικής λεβεντιάς καλείται τώρα να πολεμήσει αυτά τα φαινόμενα.

Ποιον ρόλο διαδραμάτισαν οι πολιτικοί στη γιγάντωση του φαινομένου;

Στο θέατρο αυτό του παραλόγου δεν είχαν όλοι τον ίδιο ρόλο.

Σας ενοχλεί το τηλεοπτικό σίριαλ των Ζωνιανών;

Η ανάδειξη του προβλήματος δεν με ενόχλησε καθόλου, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην επίλυσή του. Εξάλλου γι΄ αυτό αγωνίζομαι εδώ και χρόνια. «Το περίσσιο μόνο, χαλάει το ίσιο», όπως λέμε εδώ στην Κρήτη». Έχετε τον ενδόμυχο φόβο ότι αν πείτε «είμαι ο νομάρχης Ρεθύμνου» θα σας κοιτάζουν καχύποπτα;

Στο Ρέθυμνο έχουμε χίλιους άλλους λόγους για να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας.

Από τον θόρυβο που ξέσπασε ποιο είναι το θετικό στοιχείο; Το ότι έσπασε το πρόβλημα σαν απόστημα. Τώρα μόνο υ πάρχουν ελπίδες για θεραπεία, για την οποία και θα αγωνιζόμαστε.

Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί θα το σκεφτούν καλά στο μέλλον να παρέμβουν υπέρ των παρανόμων;

Αυτό ήδη το πετύχαμε. Η εκδήλωση μας έδωσε την ευκαιρία στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών (βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι αλλά και άλλοι φορείς) να καταδικάσουν δημόσια αυτές τις ενέργειες. Εξάλλου θα πάρω πρωτοβουλία για κοινή δήλωση όλων των πολιτικών για αποχώρησή τους από κάθε κοινωνική ή εορταστική εκδήλωση στην οποία θα εμφανίζονται όπλα έστω και για το τυπικό του εθίμου.

Φοβάστε όταν σταματήσει η δημοσιότητα να μην επανέλθουμε στα ίδια;

Όχι ιδιαίτερα διότι είναι πλέον δημοσιοποιημένη η κοινή θέληση όλης της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας να αγωνιστεί γι΄ αυτό.

Ποια γνώμη έχετε για τη μόνιμη εγκατάσταση των ΕΚΑΜ στην Κρήτη;

Η εμπέδωση της έννομης τάξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας και οι κατάλληλες αστυνομικές δυνάμεις απαραίτητες γι΄ αυτήν.

Εσείς πότε σκοπεύετε να επισκεφθείτε τα Ζωνιανά;

Δεν σταμάτησα να επισκέπτομαι ποτέ κανένα χωριό του Ρεθύμνου.

Μήπως φοβάστε μην πάθετε ό,τι και ο προκάτοχός σας Μανόλης Λύτινας;

Απού φοβάται δεν φοβάται, λέει μια παροιμία. Από την άλλη μεριά όμως ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης λέει στον «Καπετάν Μιχάλη»: «Βαρύ το καπετανελίκι».

Η νομαρχία έχει σχέδιο παρέμβασης για τα ορεινά χωριά του Ψηλορείτη;

Σχέδια έχουμε, λεφτά δεν έχουμε Γι΄ αυτό ζητώ να τα κάνουμε τράμπα με το κεντρικό κράτος!!

Εκεί που υπήρχε φόβος και κλειστά στόματα, λέτε να πάρουν κεφάλι οι νομοταγείς πολίτες;

Είναι φυσικό και αναμενόμενο όταν κόβονται τα πόδια της εγκληματικότητας να ορθώνουν το ανάστημά τους οι νομοταγείς πολίτες.

Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον του τόπου σας;

Είμαι αισιόδοξος. Το Ρέθυμνο έχει προοπτικές ανάπτυξης και μετά την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αυτές διευρύνονται.

Το Ρέθυμνο μπορεί να ξαναγίνει ο τόπος των γραμμάτων, της προόδου και της ανάπτυξης;

Το Ρέθυμνο των γραμμάτων και του πολιτισμού έχει ιστορικό παρελθόν, αγωνίζεται για ένα ειρηνικό και ασφαλές παρόν και αισιοδοξεί να πάει ψηλά και μακριά βασιζόμενο στην πολιτισμική του κληρονομιά και στις ομορφιές της φύσης.