Πρώτο θέμα στα editorials των free press στα άδεια- λόγω Σαββατοκύριακου- δελτία ειδήσεων και ανάμεσα στα τραγούδια των ραδιοφωνικών εκπομπών. Οι χλιδάνεργοι. Οι νεαροί μεταξύ 25 και 30 με πτυχία και μεταπτυχιακά (ορισμένες φορές και άνευ)

που δεν καταδέχονται να πιάσουν δουλειά για 600 ευρώ και προτιμούν να βγάζουν κάλο στην καφετέρια αντί στην καρέκλα του γραφείου. Να πονάνε τα δάχτυλά τους από τα sms αντί από τα χτυπήματα στα πλήκτρα του υπολογιστή και να ψάχνουν το πιο σούπερ site στο Διαδίκτυο αντί για καμιά δουλειά στις μικρές αγγελίες. Και δεν θα αναρωτηθώ αν φταίνε οι γονείς που δεν δίστασαν να πληρώσουν και να πιέσουν τα βλαστάρια τους για να κάνουν συλλογή πτυχίων στους τοίχους χωρίς να σκεφτούν το αντίκρυσμα. Ούτε θα ασχοληθώ με το αν είναι οι ίδιοι που δεν αφήνουν το σπλάγχνο τους να πάει να δουλέψει οπουδήποτε, διότι τι θα πουν στο σόι και στη γειτονιά: πως ο πτυχιούχος τους βγάζει φωτοτυπίες σε εταιρεία και σηκώνει τηλέφωνα; Αν δεν είναι διευθυντής, άντε υποδιευθυντής, πώς να πεις ότι το παιδί δουλεύει; Και δεν θα θεωρήσω ηρωικές τις γενιές που έπεσαν με τα μούτρα να κάνουν καριέρα, δούλεψαν αμισθί, ξενυχτήσαν πάνω από τα γραφεία, ξεχάσαν το ωράριο και τα Σαββατοκύριακα μέχρι να πείσουν πως μπορούν και είναι ικανοί. Θυμώνω όμως που οι χλιδάνεργοιπου δεν ντρέπονται να δηλώνουν «βασικοί καταναλωτές του πατρικού εισοδήματος» σε επίδειξη γνώσεων και εξυπνάδας (του στυλ δείτε τι χάνετε που δεν μας αποθεώσατε ακόμη)- ενώ τρώνε 1.000

ευρώ για τα έξοδά τους από τον μισθό του μπαμπά (καθαρά χωρίς κρατήσεις και χαλαρά), διαμορφώνουν τα πρότυπα της ζωής των υπολοίπων. Θυμώνω που επιβάλλουν τη μόδα πρώτο τραπέζι πίστα, τα μεσημεριανά κουτσομπολιά, κάθε εβδομάδα καινούργιο κινητό, αδιαφορία και αντιμετώπισητσιχλόφουσκα για τα πάντα. Θυμώνω που επιλέγουν τις κυβερνήσεις που θα ψηφίσουν για τις συντάξεις όσων δουλεύουν. Θυμώνω διότι στον ελεύθερο χρόνο τους βάζουν σε εφαρμογή- παρέα με τον πολιτευτή της γειτονιάς που κάθεται στο διπλανό πρώτο τραπέζι πίστα- όσα οι υπόλοιποι δεν προλαβαίνουν ούτε καν να σκεφτούν, πόσω μάλλον να αντιδράσουν.