ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ είκοσι εταιρειών κατέληγαν στη λίμνη Κορώνεια, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 715.700 ευρώ στις εταιρείες που θεωρούνται υπεύθυνες για τη ρύπανση στη λίμνη.

Εκτός από τις εταιρείες, όμως, όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, και «οι δήμοι της περιοχής δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή σε αποχευτικα δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες ανεπεξέργαστων λυμάτων να καταλήγουν στα νερά της λίμνης. Ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Λαγκαδά, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από το 2001, ουδέποτε λειτούργησε λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσης με το αποχευτικό δίκτυο».

Έλεγχοι

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν έπειτα από ελέγχους που άρχισαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 25 επιχειρήσεις και τέσσερις δήμους στην περιοχή της Κορώνειας, ενώ όλοι οι φάκελοι διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις.

«Κάθε φορά που θέταμε θέμα για τη ρύπανση στην Κορώνεια, η νομαρχία απαντούσε ότι στην περιοχή γύρω από τη λίμνη λειτουργούσαν μόνο τρία βαφεία», είπε στα ΝΕΑ ο νομαρχιακός σύμβουλος κ.Μ. Τρεμόπουλος και πρόσθεσε: «Στη λίστα που δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης, ενώ με δικαστική απόφαση είχε διαταχθεί το 2003 η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας εταιρείας (είναι στη λίστα του υπουργείου), με ευθύνη της νομαρχίας ουδέποτε ανέστειλε τη λειτουργία της». Από το ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε γνωστό ότι όλοι οι φάκελοι θα αποσταλούν στις αδειοτούσες αρχές προκειμένου να επανεξεταστούν όλες οι άδειες υγρών αποβλήτων αλλά και οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των εταιρειών που ελέγχθηκαν. Επίσης τίθεται συγκεκριμένο χρονικό όριο συμμόρφωσης ενώ θα ακολουθεί προσωρινό και οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων.