ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ αναγνώριση των πτυχίων του ως επιπέδου μάστερ ζητά και πάλι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 170 χρόνια λειτουργίας του.

Η εναρκτήρια τελετή του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρύτανη Κωνσταντίνου Μουτζούρη την ερχόμενη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χθες, ο πρύτανης του ιδρύματος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επανέλαβε το πάγιο αίτημα του Πολυτεχνείου για την αναβάθμιση των 5ετών σπουδών του στο επίπεδο του μάστερ και όχι του απλού πτυχίου, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία το έχει υποσχεθεί αλλά ακόμα δεν το έχει υλοποιήσει, την ίδια στιγμή που η χώρα μας αναγκάζεται να αναγνωρίσει τα 3ετή πτυχία των κολεγίων. Το Πολυτεχνείο, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο τεχνικό Πανεπιστήμιο της χώρας, ιδρύθηκε το 1837 (1836 κατά το παλαιό ημερολόγιο). Είναι συνεπώς σχεδόν συνομήλικο με το νεώτερο ελληνικό κράτος. Η μετάβαση στη σημερινή δομή και οργάνωση των σπουδών αρχίζει το 1887 με τη θεσμοθέτηση των τετραετούς φοιτήσεως Σχολών «Πολιτικών Μηχανικών» και «Μηχανουργών» (μετέπειτα Μηχανολόγων).

Με νόμο του 1914 το Ίδρυμα καθιερώνεται ως «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» (ΕΜΠ), αναβαθμίζεται από το κράτος και καθίσταται Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισότιμο προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών.