«ΑΓΝΩΣΤΟΙ με προειδοποιούν από το τηλέφωνο να κρατήσω το στόμα μου κλειστό, γιατί θα το πληρώσω ακόμα και με την ίδια μου τη ζωή» κατήγγειλε χθες στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του 28ου Λυκείου Παγκρατίου, Ιωάννης Υφαντόπουλος.

Ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των ζημιών και να παραπεμφθούν σε δίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του Λυκείου αλλά και καθηγητές έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται υπό την εποπτεία εισαγγελέως, και έχουν καταθέσει προφορικές μηνύσεις ζητώντας την ποινική δίωξη και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τις υλικές ζημιές στο σχολείο. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα- εξωσχολικούς αλλά και μαθητές- και τα συνδέουν με τις διακεκριμένες φθορές, ενώ θα ακολουθήσουν και αγωγές. Σε περίπτωση που πρόκειται για ανήλικους μαθητές οι αγωγές θα στρέφονται κατά των κηδεμόνων τους, με τις οποίες οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του σχολείου θα διεκδικούν αποζημίωση ισόποση με το κόστος των καταστροφών που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών συνεχίζονται καθημερινά και από την Τρίτη οι μαθητές παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους, καθώς οι αίθουσες διδασκαλίας που είχαν υποστεί τις μικρότερες ζημιές έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί. Όπως λένε στα «ΝΕΑ» καθηγητές, «εκτός από διευθυντές και καθηγητές, απειλήθηκαν και μαθητές. Στο σχολείο επικρατεί παράξενο κλίμα, καθώς μόνιμο αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στα παιδιά είναι ποιοι συμμετείχαν και με ποιο τρόπο στους βανδαλισμούς».

«Δεν ήταν απλή κατάληψη. Εδώ έχουμε το χρονικό ενός προμελετημένου εγκλήματος. Εμείς όποια στοιχεία διαθέτουμε, τα έχουμε καταθέσει στην Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Υφαντόπουλος. Ωστόσο, μεγαλύτερη εντύπωση σε διευθυντές και καθηγητές έχουν προκαλέσει ορισμένα συνθήματα στους τοίχους με τη φράση «καταστροφική κατάληψη», καθώς και κάποια ονόματα. Ο κ. Υφαντόπουλος πιστεύει ότι «τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν» και περιμένει ντόμινο αποκαλύψεων. «Μπορεί να είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέσα από αυτό αποκαλύπτεται ένα γενικευμένο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.