Αντίποινα απέναντι στους διαφωνούντες βουλευτές ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να αποτρέψει τη γενίκευση του «γαλάζιου» αντάρτικου για το Ασφαλιστικό.


Με αποδέκτες κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο, η κυβέρνηση προωθεί άρον άρον στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ διαμηνύει στους βουλευτές της Ν.Δ. ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

Βολές και από Έβερτ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εσωκομματικές βολές για τις επιλογές της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό συνεχίζονται αμείωτες. Επικοινωνιακά λάθη στον χειρισμό του Ασφαλιστικού χρεώνει στο κυβερνητικό επιτελείο ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτ. Έβερτ, ενώ οι «βασικοί ύποπτοι» κ.κ. Π. Τατούλης, Αθ. Γιαννόπουλος και Γ. Μανώλης εξακολουθούν να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αντιδράσουν στη Βουλή εάν με τις τελικές αποφάσεις καταστρατηγούνται οι προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος. Μεταφέροντας και το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., οι τρεις βουλευτές κάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις θέσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να καταρριφθούν και τα επιχειρήματα ότι λειτουργεί με «κρυφή ατζέντα» και συμμετέχει στον πολυδιαφημισμένο διάλογο. Αιχμηρή για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες και η πρώην υπουργός κ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κλίμα που έχει δημιουργεί, ενώ κορυφαίοι υπουργοί παραδέχονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει επικοινωνιακά το παιχνίδι και να δημιουργήσει ένα πεδίο συγκρούσεων, πριν ακόμη καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό». Διπλό μήνυμα

Με στόχο, εξάλλου, να βάλει χαλινάρι στους βουλευτές και να αποφύγει αντιδράσεις εκ των έσω που κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις κινήσεις της, επισπεύδει την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου. Το ζήτημα εξετάστηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο και αποφασίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα ισχύσουν στις μεθεπόμενες εκλογές, συνδέουν πολλοί στη Ν.Δ. και τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες με λίστα, εντός του 18μήνου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η σπουδή του Μαξίμου να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να λειτουργήσει ως «φόβητρο» για τους βουλευτές.

Το δεύτερο μήνυμα προς τους «γαλάζιους» αντάρτες μετέφερε χθες ο κ. Θοδ. Ρουσόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το Ασφαλιστικό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. «θα ακολουθήσουν αυτό που προδιέγραψε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις». Αυστηρά μηνύματα προς τους βουλευτές αναμένεται, κατά πληροφορίες, να στείλει μεθαύριο ο κ. Καραμανλής και με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Πυρ ομαδόν για το Ασφαλιστικό


Η γκρίνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθημερινά εντείνεται. Βολές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εξαπέλυσε χθες και ο κ. Μιλτ. Έβερτ. «Η κυβέρνηση κακώς το χειρίστηκε το θέμα» είπε (στον Αlpha), αλλά εκτίμησε ότι «δεν είναι στις προθέσεις της να θίξει κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα».

Με αυστηρή γλώσσα εξακολουθούν να απευθύνονται στην κυβέρνηση και οι κ.κ. Π. Τατούλης και Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ εμμένει στην απειλή της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα ο κ. Γ. Μανώλης, εάν η κυβέρνηση αναιρέσει τις δεσμεύσεις της.

«Η κυβέρνηση πήρε ψήφο ανοχής επειδή ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε τις μεταρρυθμίσεις, εάν δεν τις πράξει θα υπάρξει πρόβλημα… Οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι Ευαγγέλιο…», δήλωσε ο κ. Τατούλης (στον Flash) και τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένη ατζέντα». Στο ίδιος μήκος κινήθηκε και ο ο κ. Γιαννόπουλος, που με ειρωνική διάθεση είπε (στον Αlpha): «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα στο Ασφαλιστικό. Αυτό το ξέρουμε καλά όλοι. Όλοι το έχουν τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!…».

Από την πλευρά του ο Γ. Μανώλης έβαλε χθες στο στόχαστρο και την τακτική της κυβέρνησης: «Εάν κάποιοι είχαν στο μυαλό τους να μετρήσουν πρώτα τις αντιδράσεις, νομίζω ότι έχουν αποτύχει σε αυτό τον σχεδιασμό. Όταν προκαλείς απεργίες πριν ξεκινήσεις, δεν ξέρω πώς μπορείς να τα καταφέρεις στην πορεία και τι θα γίνει. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά…», είπε με έμφαση (στον Real fm).

«Να ξεκαθαρίσει τη θέση της» σε ζητήματα όπως ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος και η συγχώνευση των Ταμείων, κάλεσε την κυβέρνηση και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ προειδοποιητικές βολές έριξε χθες για το Ασφαλιστικό ο κ. Θοδ. Καράογλου, ο οποίος είχε ανοίξει τον χορό των «ανταρτών» στη Ν.Δ. με τα βέλη του για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Όταν υπάρξει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, τότε θα κριθεί και θα είμαι αυστηρός κριτής», είπε (στη ΝΕΤ) ο βουλευτής της Ν.Δ.

Και γλυκά μάτια στον Καρατζαφέρη


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «γλυκά μάτια» επιστρατεύει τώρα ο κ. Καραμανλής προς τον κ. Καρατζαφέρη, με στόχο να χαμηλώσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι του ΛΑΟΣ στο θέμα των Σκοπίων. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της πρώτης κατ΄ ιδίαν συνάντησης που είχε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Καρατζαφέρη, μετά τον Ιούνιο του 2000 και την επεισοδιακή διαγραφή του από τη Ν.Δ. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Μαξίμου διήρκεσε περίπου μισή ώρα και ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει βέτο στον δρόμο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Σκοπιανοί εξακολουθήσουν να εμφανίζονται αδιάλλακτοι στο θέμα του ονόματος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέμεινε σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην ξεφύγει από την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992 και να μην αποδεχθεί μιαν ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της. Για την πρόκληση στο Μαξίμου και την πίεση που φαίνεται να ασκεί αυτήν την ώρα η κυβέρνηση στους Σκοπιανούς δεν έκρυβε, πάντως, την ικανοποίησή του.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χθες ότι με τα διαδοχικά ανοίγματα που κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στον ΛΑΟΣ, επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό στην περίπτωση που τα Σκόπια καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου και αποδεχθούν μια σύνθετη ονομασία. «Η υπόθεση του ονόματος δεν μπορεί να είναι ένα προνομιακό πεδίο για τον Γ. Καρατζαφέρη, ούτε θέμα προς εσωτερική κατανάλωση. Με τον αποκλεισμό του ΛΑΟΣ αυτήν την ώρα το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να κάνουμε πιο δυνατή την αντίδρασή του…», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ο ΛΑΟΣ βγαίνει πολιτικά ενισχυμένος από την κυβερνητική στροφή στο Σκοπιανό. Το στίγμα αυτό, μάλιστα, φρόντισε να εκπέμψει αποχωρώντας από το Μαξίμου: «Είμαι χαρούμενος διότι από πέρυσι μέχρι φέτος η στάση της κυβέρνησης έχει σκληρύνει. Μάλλον έρχεται πιο κοντά στα δικά μας βήματα…», είπε με έμφαση.