«Oι ζημιές είναι πρωτοφανείς. Βομβαρδισμός να είχε γίνει, δεν θα ήταν τέτοια η καταστροφή» έλεγε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ο κ. Αργύρης Ζορμπάς, ενώ αντικαθιστούσε σπασμένα τζάμια. Εργάζεται 44 χρόνια στο 7ο και το 28ο Γυμνάσιο και Λύκειο του Παγκρατίου, ως τεχνικό προσωπικό. Πρόκειται για το σχολείο που υπέστη ζημιές 1 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια κατάληψης! Γονείς καταγγέλλουν πως παρ΄ ότι οι πάντες γνώριζαν τι συνέβαινε στο σχολείο, κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον. Όπως υποστηρίζουν, από την πρώτη στιγμή είχαν ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας και την Αστυνομία, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. «Το Αστυνομικό Τμήμα απέχει μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο. Πολλοί από εμάς είδαμε ακόμα και εξωσχολικούς να παίρνουν τους υπολογιστές του σχολείου».

«Τέτοια εικόνα δεν έχω ξαναδεί στην ζωή μου. Αρνούμαι να δεχθώ ότι αυτό το σκηνικό της ντροπής είναι έργο μαθητών του σχολείου» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Ιωάννης Προβής, διευθυντής του 3ου Εσπερινού Λυκείου, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από το αρχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί μαθητές συμμετείχαν στις καταστροφές.

Η εικόνα της καταστροφής που αντίκρυσαν διευθυντές, καθηγητές, μαθητές και γονείς ξεπερνά ακόμα και τα όρια της φαντασίας. Από το μένος των βανδάλων δεν γλίτωσαν τα πρότυπα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, τα εργαστήρια Υπολογιστών, το γυμναστήριο, τα γραφεία των διευθυντών και των καθηγητών, οι αίθουσες και οι τουαλέτες.

Ο κ. Ζαχαρίας Ζηνέλης, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα διευθυντή του 3ου Εσπερινού Γυμνασίου λόγω της κατάληψης, καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» την παρουσία στο σχολείο ακόμα και παιδιών που η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τα δέκα έτη. «Στις 16 Νοεμβρίου επισκέφθηκα τον χώρο με έναν καθηγητή για να ελέγξουμε την κατάσταση. Από το τζάμι του γραφείου μου είδα δύο παιδιά να βλέπουν τηλεόραση. Το ένα πρέπει να ήταν 10 ετών, ενώ το άλλο μικρότερο» σημείωσε. Στο γραφείο εκτυπωτικά, υπολογιστές, γραφεία, καρέκλες, πόρτες και τζάμια έχουν καταστραφεί, γλίτωσε μόνο η τηλεόραση. «Από τα τέσσερα εργαστήρια Υπολογιστών στο σχολείο σώθηκε μόνο το ένα. Πλήρως κατεστραμμένα είναι και τα δύο εργαστήρια Φυσικής. Προσπαθώ να δω τι είχαμε και τι χάσαμε» συμπλήρωσε. Την έκπληξη και την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που έχει φοιτήσει στο 7ο Λύκειο Παγκρατίου. Χθες το σχολείο επισκέφθηκε και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα δήλωσε προσβεβλημένος όταν αντίκρυσε μια καμένη ελληνική σημαία. «Αίσχος» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι τα συνεργεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων «θα δουλέψουν νυχθημερόν για να μπορέσει το σχολείο να δοθεί σε λειτουργία την Τρίτη». Έπειτα από μηνυτήριο αναφορά, συνελήφθη 18χρονος επειδή εμπόδιζε την είσοδο μαθητών και καθηγητών στο σχολικό κτίριο.