ΠΕΡΙΠΟΥ δύο στους δέκα Έλληνες μαθητές (22,5%) έχουν υποστεί σωματικό, λεκτικό, σεξουαλικό ή έμμεσο εκφοβισμό μέσα στα σχολεία. Μάλιστα, το φαινόμενο της βίας παρουσιάζεται σχεδόν δύο έως τρεις φορές τον μήνα ή και περισσότερο. Την ίδια στιγμή, περίπου ένας στους δέκα μαθητές (10,11%) έχει ασκήσει κάποια μορφή εκφοβισμού σε συμμαθητές του. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε τρία Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας και πέντε Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι οι μαθητές θεωρούν πως οι γονείς, στην πλειονότητά τους (61,54%), δεν μιλούν με τους αρμοδίους του σχολείου για να σταματήσουν τον εκβιασμό, αντιλαμβάνονται τους δασκάλους να προσπαθούν να επέμβουν μόνο στο 1/3 των περιπτώσεων, ενώ αντίθετα οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι βοηθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων (79,4%).

Συνεργασία με ειδικούς

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Τσιάντης πρότεινε τη διερεύνηση του φαινομένου της βίας σε όλες του τις εκφάνσεις, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την παρότρυνση και υποστήριξη των γονέων για συμμετοχή και συνεργασία με το σχολείο.

Επίσης έκρινε ότι πρέπει να στελεχωθούν οι περιφέρειες με ειδικούς ψυχικής υγείας, να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να δημιουργηθούν προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας των μαθητών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τσιάντη, τα θύματα της ενδοσχολικής βίας φτάνουν σε ένα ποσοστό 8-15 % του σχολικού πληθυσμού. «Οι μεγάλες αποκλίσεις των ερευνών δείχνουν την ανεπάρκεια ώστε να γίνει μια συστηματική και συντονισμένη έρευνα για το θέμα. Η βάση πάντως είναι η πρόληψη που περιέχει την ευαισθητοποίηση του τριγώνου παιδίεκπαιδευτικοί- γονείς», σημείωσε.