ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ «εκστρατεία» δολιοφθοράς εναντίον του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας (ΤGV) της Γαλλίας εξαπέλυσαν άγνωστοι χθες τα χαράματα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο πιεσμένο από τη συνεχιζόμενη απεργία των υπαλλήλων δίκτυο. Οι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο και τις τέσσερις βασικές γραμμές ΤGV που ξεκινούν από το Παρίσι, βάζοντας φωτιά είτε στα ηλεκτρικά καλώδια που βρίσκονται κάτω από τις ράγες (τα οποία στη συνέχεια παράχωναν στο έδαφος ώστε να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν) είτε σε εξαρτήματα του συστήματος σηματοδότησης. Όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργατικών συνδικάτων, της εργοδοσίας και εκπροσώπου της κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ξεκαθάρισε προχθές πως δεν «πρόκειται να υποχωρήσει» όσον αφορά την ουσία της μεταρρύθμισης του ειδικού καθεστώτος συντάξεων, χαρακτήρισε τις επιθέσεις απαράδεκτες και απαίτησε τη σύλληψη των υπευθύνων. Τις επιθέσεις καταδίκασαν και τα συνδικάτα, επισημαίνοντας πως κανένα στοιχείο δεν τις συνδέει με μέλη τους. Η απεργία στα γαλλικά μέσα μεταφοράς πάντως συνεχίζεται και σήμερα, για ένατη ημέρα- κατά πόσο θα συνεχιστεί περαιτέρω θα αποφασιστεί εντός της ημέρας.

Ο Ζακ Σιράκ

Στο μεταξύ, ο Ζακ Σιράκ έγινε χθες ο πρώτος πρώην πρόεδρος της σύγχρονης Γαλλίας εις βάρος του οποίου διατάσσεται και επισήμως η διεξαγωγή δικαστικής έρευνας- εν προκειμένω, με την υποψία της υπεξαίρεσης ή κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Η έρευνα αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Σιράκ διετέλεσε δήμαρχος του Παρισιού, από το 1977 έως το 1995, και επικεντρώνεται στο κατά πόσον η δημαρχία κατέβαλε τότε μισθούς σε άτομα (υποστηρικτές του κόμματος του Σιράκ) που στην πραγματικότητα δεν εργάζονταν σε αυτήν. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Μonde», ο επί 12ετία πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ακόμα μία φορά πως δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα.

Δεν είναι ωστόσο η μοναδική υπόθεση που τον στοιχειώνει από τότε που παρέδωσε την προεδρική σκυτάλη στον Σαρκοζί και έχασε την προεδρική ασυλία του.