Τέλος στο καθεστώς περιορισμού της λειτουργίας των καμερών με νομοθετική ρύθμιση που υιοθετεί τη γνωμοδότηση Σανιδά δίνει η κυβέρνηση, παρά τη γενική κατακραυγή για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη βιντεοσκόπηση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί χωρίς ενδοιασμούς στην υποβάθμιση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Την περιφρόνηση της απόφασης της Αρχής από την ΕΛ.ΑΣ. με εντολή εισαγγελέα στηλιτεύει και η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία προέβη- κατ΄ εξαίρεσιν- σε έκδοση ψηφίσματος. Το Νομικό Τμήμα της Σχολής διαμαρτύρεται για την προσβολή του κράτους δικαίου, «όταν μάλιστα εκκρεμεί επί του θέματος η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας», αλλά και για «τις απαξιωτικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο αρμόδιος υπουργός καθ΄ ο μέτρο θίγουν τα μέλη της Αρχής που παραιτήθηκαν». Σημειώνεται ότι μεταξύ των παραιτηθέντων μελών της Αρχής είναι και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Φιλ. Δωρής.

Το κύμα αντιδράσεων που ξέσπασε με αφορμή την παραίτηση του προέδρου και των έξι μελών της Αρχής, δεν ανέκοψε τις προθέσεις της κυβέρνησης να περιορίσει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, είτε είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες είτε όχι. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια υπουργεία

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η κυβέρνηση προχωρεί χωρίς ενδοιασμούς στην υποβάθμιση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

προσανατολίζονται στην προώθηση ρυθμίσεων για την τροποποίηση των ιδρυτικών νόμων των εν λόγω Αρχών, προκειμένου να απαλλαγούν από… δισεπίλυτα προβλήματα.

«Θα προσαρμοστεί η Αρχή»

Ειδικώς για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει ενοχλήσει με αρκετές αποφάσεις της το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, θα προσαρμοστεί έτσι ώστε- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «να μη συγκρούεται με τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία».

«Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όχι μόνο δεν θα καταργηθεί και θα πάψει να παίζει τον ρόλο που ορίζεται από το Σύνταγμα, αλλά αντίθετα θα προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκεται σε συμβατότητα και σε πλήρη συνεργασία και αρμονία με τις συντεταγμένες λειτουργίες και εξουσίες του κράτους- και κυρίως με τη δικαστική- ώστε από κοινού, να μπορούν να προστατεύουν και το άτομο και το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης.

Στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης είναι – όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσειη προστασία του κοινωνικού συνόλου και μάλιστα των πιο ευάλωτων ομάδων (όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες, οι μετανάστες) από κακοποιά στοιχεία, με την ενίσχυση των θεσμικών λειτουργιών του κράτους. Παράλληλα λοιπόν με τη νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση καμερών σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, θα καθιερώσει- υπό προϋποθέσεις- εξαιρέσεις στην απαγόρευση δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων. Οι εξαιρέσεις θα αφορούν δράστες παιδικής πορνογραφίας, παιδεραστίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης γυναικών και παιδιών.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα καταγράφει τα πάντα


Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ της λειτουργίας των καμερών από τους περιορισμούς που θέτει η απόφαση της Αρχής, αναμένεται να ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, καθώς ουδείς αμφιβάλλει ότι, προ του κινδύνου να χαθούν τα πλάνα των επεισοδίων, η ΕΛ.ΑΣ. θα καταγράφει καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σημειώνεται ότι η Αρχή έχει επιτρέψει τη λειτουργία των καμερών αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, θέση με την οποία συμφωνεί και η εισήγηση της κ. Σαρπ ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.

Αν στο πλαίσιο του σκοπού αυτού καταγραφούν αξιόποινες πράξεις, τότε- σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση της Αρχής- επιτρέπεται η επεξεργασία της εικόνας. Σε περιπτώσεις όμως διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων- όπως συνέβη στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου- οι κάμερες παύουν να λειτουργούν αυτοδικαίως. Το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση οι κάμερες λειτούργησαν, έστω υπό την εποπτεία εισαγγελέων, συνιστά παραβίαση της απόφασης της Αρχής, η οποία- ως γνωστόνπροκάλεσε και την παραίτηση των μελών της.

Αντιθέτως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του, με την οποία υπερκέρασε- όπως του αποδίδεται- τόσο την Αρχή όσο και το ΣτΕ, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί το ζήτημα, έδωσε πράσινο φως στην ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί κάμερες (σταθερές και φορητές)

στις διαδηλώσεις, εφόσον υπάρχουν επεισόδια. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί τώρα και η νομοθετική ρύθμιση, ενώ η παρουσία εισαγγελέα θα θεσπιστεί ως εγγύηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.