ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ασφυκτιά, καθώς οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, όπως η τοποθέτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αυτό τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΩΚΚ, καθηγητής Ιωάννης Παπαδημητρίου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της απερχόμενης διοίκησης.

Όπως εξήγησε, η έλλειψη χώρων αποτελεί το κύριο πρόβλημα του Ωνασείου. «Πριν από 15 χρόνια που σχεδιάστηκε δεν υπήρχε ανάγκη για μηχανήματα όπως ο υπερσύγχρονος αξονικός στεφανιαιογράφος που ήδη λειτουργεί, αλλά και ο μαγνητικός τομογράφος που χρειάζεται» είπε. «Είναι απαραίτητο να δοθεί διέξοδος στις χωροταξικές του ανάγκες, διότι ασφυκτιά. Το πρόγραμμα επέκτασης υπάρχει, έχουμε τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Ωνάση και της Πολιτείας, αλλά δεν είναι εύκολο να γίνει διότι υπάρχουν διάφορα χωροταξικά και οικονομικά εμπόδια. Πιστεύουμε όμως ότι σε λίγο καιρό θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την έναρξη των εργασιών». Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του ΩΚΚ είπε ότι προ τριετίας είχε συσσωρευμένα ελλείμματα ύψους περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εφέτος το τελικό έλλειμμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,9 εκατομμύρια, χάρη σε ανάληψη του αρχικού χρέους από το Δημόσιο και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ο εξορθολογισμός περιελάμβανε μεταξύ άλλων νέες συμφωνίες με τους προμηθευτές και νέες συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ορισμένες χρονολογούνταν από το 1993.

Συνολικά, στα 14 χρόνια λειτουργίας του ΩΚΚ έχουν πραγματοποιηθεί 24.605 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Η μέση πληρότητά του είναι 75,1%, ενώ η θνησιμότητα 0,58% για τα καρδιολογικά περιστατικά και 2,85% για τα καρδιοχειρουργικά- ποσοστά εφάμιλλα ή καλύτερα από τα ανάλογα μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου.