Η αύξηση του ΦΠΑ, που μπήκε στο συρτάρι μετά τις έντονες αντιδράσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εφόσον δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ

Έχει ήδη θεσπιστεί ακόμη μια αύξηση για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της αμόλυβδης το 2009 (κατά 3,5%), η οποία όμως είναι πιθανό να εφαρμοστεί και αυτή από το 2008

Φοροσόκ 6,24 δισεκατομμυρίων ευρώ


Χρονιά φόρων το 2008, με μεγάλους χαμένους τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τα νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν με φόρο κατοχής ακινήτων, την αύξηση των αντικειμενικών τιμών αλλά και τις νέες αυξήσεις που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων.


O προϋπολογισμός κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει πρωτοφανή αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6,24 δισ. ευρώ ή κατά 12,9%, γεγονός το οποίο παραπέμπει και σε «κρυφή» φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ποτά, τσιγάρα, τέλη κυκλοφορίας) στον βαθμό που τα ήδη γνωστά μέτρα δεν αποδώσουν τα προβλεπόμενα έσοδα.

Ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ, που μπήκε στο συρτάρι μετά τις έντονες αντιδράσεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εφόσον δεν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών για μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ.

Κατά τα άλλα, και αυτός ο προϋπολογισμός επιφυλάσσει λιτότητα στους μισθούς του Δημοσίου

Ο ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ακινήτων θα επιβληθεί με φοροκαπέλο αφού θα υπολογίζεται με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές

με αυξήσεις που ισοδυναμούν με πάγωμα των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων, αφού κινούνται στα επίπεδα του 3%, όσο τρέχει και ο επίσημος πληθωρισμός. Ακόμη πιο σφιχτή αναμένεται να είναι η αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος κάνει ρητή αναφορά και σε αυξήσεις τιμολογίων που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια καταναλωτές (εισιτήρια ΟΑΣΑ κ.λπ.).

«Άσπρη τρύπα»

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν για τη μείωση του ελλείμματος και η κυβέρνηση καταφεύγει για άλλη μία χρονιά σε λογιστικές αλχημείες. Ενδεικτικό είναι ότι το μέγεθος της «άσπρης τρύπας» (περιουσία ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων) που συμπιέζει το έλλειμμα αυξήθηκε από την ημέρα της δημοσίευσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού (1η Οκτωβρίου 2007) έως χθες κατά μισό δισ. ευρώ! Επίσης, οι συνολικές δαπάνες του Δημοσίου θα επιχειρηθεί να συμπιεστούν το 2008, με θύματα ακόμη και κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως η Παιδεία και η Υγεία, οι πιστώσεις των οποίων παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένες παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Φορολογία: συν 11,5% και συν 13,9%

Τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνονται το 2008 κατά 2,270 δισ. ευρώ (ή 11,5%), ενώ τα έσοδα από την έμμεση- και κατά κανόνα πιο άδικη φορολογία καθώς επιβαρύνει εξίσου έχοντες και μη έχοντες- αυξάνονται τον επόμενο χρόνο κατά 3,970 δισ. ευρώ ή 13,9%. Ειδικότερα, εντός του 2008:

● Επιβάλλεται φόρος κατοχής ακινήτων στους ιδιοκτήτες από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, θα εισπράξει 890 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νέο φόρο που θα είναι ετήσιος και θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% έως 0,2% επί της αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος θα συνοδευτεί από ένα δώρο περίπου 90 εκατ. ευρώ στους 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες μέσω της κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Από τον φόρο θα εξαιρούνται η πρώτη κατοικία κάθε νοικοκυριού, επιφανείας 200 έως 250 τ.μ., και τα αγροτεμάχια.

● Αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές κατά 15%20%. Η αύξηση εξυπηρετεί τους εισπρακτικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών διπλά καθώς, εκτός από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα φέρει στις μεταβιβάσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα ο φόρος κατοχής ακινήτων να επιβληθεί με φοροκαπέλο αφού θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές.

● Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων αυξάνονται κατά 1,260 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή για τους καταναλωτές θα προκύψει από την αύξηση κατά 5,7% την Πρωτοχρονιά του ΕΦΚ της αμόλυβδης (συν 2 λεπτά του ευρώ στη λιανική τιμή της αμόλυβδης) και την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη θεσπιστεί ακόμη μια αύξηση για τον ΕΦΚ της αμόλυβδης το 2009 (κατά 3,5%), η οποία όμως είναι πιθανό να εφαρμοστεί και αυτή από το 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος ρωτήθηκε χθες για το θέμα, άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

● Αυξάνονται κατά 730 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και κυρίως το πάγωμα του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα μέρος των ούτως ή άλλως πενιχρών εισοδηματικών αυξήσεων που θα λάβουν οι μισθωτοί με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να καταλήξουν, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, στο ταμείο της Εφορίας.

● Αυξάνονται κατά 2,375 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η κυβέρνηση προσδοκά αυτή την αύξηση από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Πρόκειται για πρόβλεψη που κρίνεται φιλόδοξη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Λογιστικές αλχημείες για μείωση του ελλείμματος


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ σώζει και αυτόν τον προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από τη διαμόρφωση των μεγεθών «κάτω από τη γραμμή» του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα που μετράει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το έλλειμμα της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης.

Τα μεγέθη αυτά, όπως η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» και οι «εθνικολογιστικές προσαρμογές», εμφανίζουν το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο μισό, αφού από 8,3 δισ. ευρώ προσγειώνεται- σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης- στα 4 δισ. ευρώ, ή 1,6% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικά:

● Η «άσπρη τρύπα», δηλαδή το πλεόνασμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΝΠΔΔ, εμφανίζεται αυξημένη κατά 550 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προσχέδιο του προηγούμενου μήνα. Είναι άγνωστο γιατί μέσα σε ένα μήνα άλλαξε τόσο η πρόβλεψη για τα αποτελέσματα των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, αν όχι για να βολέψει τη μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ.

● Τα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση για να καλύψει παλαιές υποχρεώσεις της στο ΙΚΑ (1.172 εκατ. ευρώ) και τους ΟΤΑ (1.411 εκατ. ευρώ) δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα, αφού εμφανίζονται ως δαπάνη και ταυτοχρόνως ως έσοδα των εν λόγω οργανισμών. Ούτε όμως το δημόσιο χρέος επηρεάζεται.

Ας σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος επηρεάζεται εντυπωσιακά από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, αφού από 98,9% του ΑΕΠ που προβλεπόταν να φτάσει με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το παλαιό ΑΕΠ, προσγειώνεται τώρα στο 91% με βάση το νέο ΑΕΠ.

Η κρυφή ατζέντα


ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν και άλλες εφεδρείες για την επίτευξη των φοροεισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού, στην περίπτωση που τα έσοδα από τους παραπάνω φόρους δεν φέρουν τα προβλεπόμενα αποτελέσματα. Στην κρυφή ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται:

● Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

● Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Στον πάγο πάλι οι μισθοί


Αυξήσεις που οριακά μόνο θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, δηλαδή στο 3-3,5%, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και χαμηλότερες, πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου το 2008.


Στροφή σε πιο σφιχτή εισοδηματική πολιτική από αυτήν που προγραμμάτιζε πριν από ενάμιση μήνα, όταν κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αποκαλύπτει το τελικό κείμενο, αφού η αύξηση του σχετικού κονδυλίου για αποδοχές και συντάξεις περιορίζεται στο 8,9% έναντι 9,2% του προσχεδίου. Παράλληλα ο προϋπολογισμός βασίζεται τώρα στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα είναι (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη με την Ε.Ε.) 2,8% έναντι 2,6% που προέβλεπε το προσχέδιο, δηλαδή υψηλότερος κατά 0,2%, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Παραπλανητικό το 8,9%

Έτσι ενώ προβλέπει άνοδο τιμών, η κυβέρνηση σφίγγει τη στρόφιγγα των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η αύξηση κατά 8,9% δείχνει υψηλή, αλλά το ποσοστό είναι παραπλανητικό καθώς κρύβει τις παροχές που υποσχέθηκε προεκλογικώς η κυβέρνηση σε δικαστικούς και στρατιωτικούς. Αν αφαιρεθούν αυτά τα ποσά, τότε η αύξηση της σχετικής δαπάνης για αποδοχές και συντάξεις περιορίζεται στο 6,3%, χαμηλότερη από του 2007 (6,8%) και ίση με του 2006, που σε μια περίοδο πληθωριστικής έξαρσης προοιωνίζεται ίσως και μείωση πραγματικών αποδοχών. Οι «ευνοημένοι»

Οι «ευνοημένοι», εξαιτίας των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης, αλλά και των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει εδώ και μία τετραετία, είναι οι εξής:

● ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ θα πάρουν αυξήσεις λόγω της εφαρμογής νέου μισθολογίου και θα αυξηθούν οι αντίστοιχες συντάξεις, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με πρόσθετο κονδύλιο 345 εκατ. ευρώ.

● ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ θα πάρουν την έκτακτη παροχή που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση σε δόσεις , εκ των οποίων η πρώτη το 2008 είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ.

● ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ θα πάρουν το πολυτεκνικό επίδομα που αντιστοιχεί σε δαπάνη 145 εκατ. ευρώ.

● ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΓΑ θα πάρουν αύξηση κατά 52,25 ευρώ τον μήνα, ώστε η σύνταξή τους να φτάσει τα 330 ευρώ τον μήνα. Η πρόσθετη δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι 601 εκατ. ευρώ.

● ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ θα πάρουν αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ τον μήνα, ώστε αυτό να φτάσει σε 230 ευρώ τον μήνα, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από την προηγούμενη θητεία της. Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού είναι 163 εκατ. ευρώ.

● ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ προικοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό , ενώ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το υπόλοιπο ποσό έως τα 500 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί θα προέλθει από άλλες πηγές.

● ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ θα δουν το επίδομά τους να αυξάνεται κατά 36,5 ευρώ τον μήνα και να φτάνει σε 404 ευρώ τον μήνα. Ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 86 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του ΙΚΑ


Για το ΙΚΑ ο προϋπολογισμός προβλέπει επιχορήγηση 2.450 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η νομοθεσία, που δεν είχε τηρηθεί ώς τώρα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 650 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το ΙΚΑ θα χρηματοδοτηθεί με 1.172

εκατ. ευρώ, μέσω ομολόγων, για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων του κράτους προς αυτό.

Μετεξεταστέες Παιδεία – Υγεία


Χαμηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, αλλά και των δημοσίων έργων, αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνει τις πιστώσεις τους στον προϋπολογισμό.


Χωρίς πρόσθετες πιστώσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καλείται να κινηθεί το υπουργείο Παιδείας, αφού όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός, η προβλεπόμενη αύξησή τους κατά 6,5% θα διατεθεί κυρίως για τους νεοπροσληφθέντες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Άλλωστε η αύξηση αυτή κατά 6,5% υπολείπεται της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ που το 2008 θα φτάσει το 7%.

Μαζί με τις προβλεπόμενες επενδύσεις, οι δαπάνες του 2008 στον τομέα της Παιδείας αντιπροσωπεύουν το 3,1% του ΑΕΠ και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο του 5%. Μάλιστα, η αναθεώρηση του ΑΕΠ επιδείνωσε τον δείκτη αυτό. Προ της αναθεώρησης οι δαπάνες αυτές αντιπροσώπευαν το 3,4% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ως πιο γενναιόδωρος στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του οποίου οι πιστώσεις αυξάνονται κατά 9,4%, αλλά αν από αυτές αφαιρεθούν τα 145 εκατ. ευρώ του επιδόματος των τριτέκνων, η αύξηση περιορίζεται στο 6,7%, δηλαδή είναι και πάλι κάτω από το ονομαστικό ΑΕΠ. Συνολικά οι δαπάνες για την Υγεία, μαζί με τις επενδύσεις, αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% του ΑΕΠ.

Από τους «ριγμένους» του προϋπολογισμού, εκτός του κ. Ευρ. Στυλιανίδη και του κ. Δημ. Αβραμόπουλου είναι και ο κ. Μ. Λιάπης, αφού το υπουργείο Πολιτισμού έχει κι αυτό αύξηση πιστώσεων 6,7%, καθώς και ο κ. Γ. Σουφλιάς με το ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει αύξηση πιστώσεων μόνο 4,2%. Χαμηλά βρίσκονται επίσης τα υπουργεία Ανάπτυξης (αύξηση πιστώσεων 5,3%), Τουριστικής Ανάπτυξης (4,5%) και Μεταφορών (5,2%). Αντίθετα ο κ. Αλογοσκούφης φέρθηκε πιο γενναιόδωρα προς τα υπουργεία Απασχόλησης (+17,6%), Εθνικής Άμυνας (+8,3%), Εσωτερικών (8,7%), Αγροτικής Ανάπτυξης (11,5%) και Εξωτερικών (12,7%).

Κόβουν έως 40% τις συντάξεις


Άγριο μαχαίρι στις συντάξεις για 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, νέους και παλιούς, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, επιφυλάσσει η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό, το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων.


Oι μεγαλύτερες περικοπές που εκτιμάται ότι θα φθάσουν έως το 40% προβλέπεται ότι θα αφορούν κυρίως στα επικουρικά ταμεία, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε χιλιάδες ασφαλισμένους ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας.

Διαφωνούν οι μηχανικοί

Ενδεικτική των αντιδράσεων που εκδηλώνονται είναι η χθεσινοβραδινή απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών- Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) να απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων των επιστημόνων στο οποίο σχεδιάζεται να ενσωματωθούν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά. Ήδη την αντίθεσή τουςεκτός από όλα τα εργατικά συνδικάτα- έχουν εκφράσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) καθώς και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών και των δικηγόρων.

Απεργίες

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου για να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στον νέο προϋπολογισμό λιτότητας, σήμερα και αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στην Αlpha Βank, ενώ για αύριο (Πέμπτη) έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας- από τις 12.15 έως τη λήξη της βάρδιας- και η ΟΤΟΕ. Σε δύο 24ωρες απεργίες κατέρχονται και οι δημοσιογράφοι στις 27/11 και 12/12 με χθεσινή απόφαση της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) που διαφωνούν με την ένταξή τους στο νέο Ταμείο.

«Η γενική απεργία της 12ης Δεκεμβρίου θα είναι μόνο η αφετηρία» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος Γιατροί και συνταξιούχοι

Και οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, υπογράμμισαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν να θιγούν κεκτημένα δικαιώματά τους, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση των συνταξιούχων οι οποίοι χαρακτήρισαν «ψίχουλα» τις αυξήσεις που προβλέπονται για τις συντάξεις τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο υπουργός υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι «η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού θα είναι ήπια και χωρίς ρήξεις και ανατροπές». Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένα από τα Ταμεία που η κυβέρνηση προωθεί στο ταμείο των επιστημόνων δεν συμφωνεί με την ενοποίηση.

Οι δικηγόροι υπέρ

Η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ)- με χθεσινή απόφαση- τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά «μη απεμπολώντας στο ελάχιστο τα δικαιώματα και του τελευταίου ασφαλισμένου», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Η Αλληλεγγύη Δικηγόρων παρατηρεί ότι «καμία ενοποίηση Ταμείων δεν πρέπει να γίνει εάν η κυβέρνηση δεν επιστρέψει πρώτα τα χρήματα που έχει αφαιμάξει από το Ταμείο Νομικών».

Οι τραπεζικοί

Ανατροπές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις θα επιφέρει η ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ. Με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, που προβλέπει την ένταξη των εργαζόμενων της Αlpha Βank στο ΕΤΑΤ, η ΟΤΟΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προσωπικού της τράπεζας αλλά και με την αρωγή της ΓΣΕΕ πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Αlpha Βank Τάσος Γκιάτης, από την πλευρά του υπουργείου διαφαίνεται προσπάθεια συμβιβασμού ως προς το ποσό που καλείται η τράπεζα να καταβάλει. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο υπολογίζει τις υποχρεώσεις της τράπεζας σε 543 εκατ. ευρώ έναντι 1,51 δισ. που υπολογίζει το ποσό ο Σύλλογος και σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Γκιάτης υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, η ένταξη των εργαζομένων της Αlpha Βank στο ΕΤΑΤ θα επιφέρει, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση των εργαζομένων της Εμπορικής και της Αγροτικής, μείωση των συντάξεων, ακόμη και των ήδη συνταξιούχων κατά 40%, αφού δεν προβλέπονται αυξήσεις για το μέρος «Η κυβέρνηση, που δεν εκπληρώνει εδώ και πέντε χρόνια τις οικονομικές υποχρεώσεις της στα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους, την αντιπολίτευση. Άλλα λέει μέσα στη Βουλή, άλλα λέει εκτός Βουλής και βέβαιον είναι ότι άλλα προτίθεται να πράξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης. Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος, ο δήθεν διάλογος που η κυβέρνηση κάνει μέσα στη Βουλή, έχει καταντήσει το πλέον σύντομο ανέκδοτο στη χώρα». Για συμβούλους που πιέζουν τους υπουργούς έκανε λόγο στον Flash 96 ο Γιάννης Μανώλης και προέβλεψε κοινωνική έκρηξη αν γίνουν πράξη όσα λέγονται. «Σημαντική μείωση θα επιφέρει η πρόταση Μαγγίνα για τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τη δεκαετία», πρόσθεσε.

Μέσα ενημέρωσης

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 27 Νοεμβρίου- από τις έξι το πρωί μέχρι τις έξι της επομένης- αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό που ανακοινώθηκε χθες. Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε επίσης συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία των συνδικάτων στις 12 Δεκεμβρίου και καλεί τους βουλευτές και ευρωβουλευτές-μέλη της σε σύσκεψη για να τους καταστήσει κοινωνούς στο ασφαλιστικό πρόβλημα του κλάδου. Η ΕΣΗΕΑ θα ζητήσει παράλληλα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις θέσεις της.

Έκρηξη σπατάλης, διαφθοράς και υποκρισία καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ


ΜΕ ΑΙΧΜΗ τους πρόσθετους φόρους, τη μείωση των δαπανών σε παιδεία, κοινωνική πρόνοια και υγεία, αλλά και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008.

«Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια οδηγεί σταθερά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε δυσμενέστερη θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισηγητής Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «η δραματική μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, των σταθερών θέσεων απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια και δυσφορία, ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα και τις ευπαθείς ομάδες». Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική υποκρισία».

Έκρηξη ακρίβειας

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο προϋπολογισμός του 2008 ολοκληρώνει μια τετραετία οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και την έκρηξη της ακρίβειας μειώνει σταθερά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ με τη μείωση των κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις φρενάρει την ανάπτυξη της περιφέρειας, το κοινωνικό κράτος, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο κ. Μαγκριώτης κατηγορεί την κυβέρνηση για έκρηξη της σπατάλης και της διαφθοράς, εξέλιξη που αποτυπώνεται στην αύξηση των δαπανών κατά 30% στα νοσοκομεία, αλλά και για την εφαρμογή «νέας γενιάς δημιουργικής λογιστικής» λόγω της απόκρυψης χρεών και ελλειμμάτων. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι αντί να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία σε 5% του ΑΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί με το προεκλογικό πρόγραμμά της το 2004, τις καθηλώνει σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά το 2008, ενώ υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη την τετραετία της Ν.Δ.

οφείλεται στις κοινοτικές εισροές και τον ιδιωτικό δανεισμό, ο οποίος έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

ΚΚΕ – ΣΥΝ

Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί «πρόσθετη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα». Θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί την κερδοφορία των μονοπωλίων και διασφαλίζει την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της έμμεσης φορολογίας, ενώ τάσσεται κατά της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, της ενοποίησης φόρων στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης, της επιβολής ετήσιου τέλους για τα ακίνητα σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Τέλος, θεωρεί ότι οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων.

● Ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παν. Λαφαζάνης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά μέσω του προϋπολογισμού του 2008 σε «φορολογική λεηλασία για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα», όταν «διευρύνεται το καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τα υπερκέρδη και τις μεγάλες περιουσίες». Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι επιβάλλεται στους μισθωτούς «νέα σκληρή λιτότητα», ενώ «η πραγματική ακρίβεια σαρώνει».

● Από το ΛΑΟΣ υποστηρίζεται ότι ο προϋπολογισμός δείχνει βήματα, τα οποία θα διανυθούν «με ξύλινα πόδια» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιστρατεύει στοιχεία δημιουργικής λογιστικής και για έλλειψη διαφάνειας. «Οι ψευδαισθήσεις ικανοποίησης του κ. Αλογοσκούφη με την κατάθεση του προϋπολογισμού πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε αποπληξία της κυβέρνησης κατά την εκτέλεσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Ούτε για 700 προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν αρκούν τα κονδύλια


ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ στο σύστημα υγείας δίνει ο προϋπολογισμός του 2008, ο οποίος κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώριο για την πολυδιαφημισμένη επανίδρυση του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό πως από τις 14.500

προσλήψεις που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα, τα κονδύλια αρκούν για λιγότερες από 700! Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός προβλέπει μόνο 10 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις. Σημειωτέον πως με τα χρήματα αυτά πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οπλιτών. Έτσι, με λογιστικές αλχημείες «θα εγκριθούν οι θέσεις για 2.000

νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν απο τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν σποραδικά μέσα στον χρόνο, ώστε τα έξοδα μισθοδοσίας να μην υπερβούν τις δαπάνες που έχουν υπολογιστεί. Μόνο έτσι είναι δυνατό να καλυφθεί ένα μικρό μέρος από τα κενά που κάνουν το ΕΣΥ να υποφέρει», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Λιγότερα από πέρυσι για εφημερίες!

Στον αέρα βρίσκεται και το νέο σύστημα εφημεριών, «αφού τα κονδύλια αυξανόμενα κατά 3,4% υπολείπονται δραματικά ακόμη και από τις περσινές ανάγκες», τονίζει ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της ΟΕΝΓΕ.

Ερωτήματα προκαλούνται και για τα όσα αναγράφονται στον προϋπολογισμό σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2007. Μεταξύ των άλλων, γίνεται λόγος για «ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με 200 νέα ασθενοφόρα και 20 κινητές μονάδες και μονάδες νεογνών…». Παρ΄ όλα αυτά, μόλις το τελευταίο διάστημα άνοιξε ο φάκελος με τους υποψηφίους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Όσον αφορά την «προμήθεια υλικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών αιμοδοσίας κατά τον έλεγχο του αίματος με τη μοριακή τεχνική», το υπουργείο Υγείας παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές.

Ακριβαίνουν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών


ΑΥΞΗΣΕΙΣ των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αλλά και περικοπές των αμοιβών των εργαζομένων σ΄ αυτές προαναγγέλλει η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού, αφού απέτυχε να εξυγιάνει τα οικονομικά τους με τον Ν. 3429/2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7-13%. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει αυστηρή εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ, όπως αφήνει να εννοηθεί ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης. Η αύξηση της δαπάνης μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό του 2008 προβλέπεται στο 3,98%, αν και ακόμη δεν έχουν καν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες διετείς συμβάσεις προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση δαπανών, της τάξεως του 6-7% σε ορισμένες ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι ζημιές των ΔΕΚΟ αυξήθηκαν από 1,141 δισ. ευρώ το 2006 σε 1,306 δισ. ευρώ το 2007 και θα αυξηθούν περαιτέρω σε 1,410 το 2008, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των αποτελεσμάτων του ΟΣΕ, του οποίου οι ζημιές θα φτάσουν τα 762 εκατ. ευρώ το 2008, από 692 εκατ. ευρώ το 2007, αλλά και των περισσότερων άλλων συγκοινωνιακών επιχειρήσεων και αμυντικών βιομηχανιών.

Ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει μεταξύ άλλων τις εξής πολιτικές το 2008:

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων ως ύστατη λύση για την κάλυψη των δαπανών και αφού προηγουμένως έχει καταβληθεί προσπάθεια μείωσης των ελαστικών στοιχείων του κόστους.

Περιορισμό των δαπανών για αμοιβές υπερωριών, επιτροπών, μετακινήσεων εκτός έδρας των εργαζομένων στα απολύτως αναγκαία επίπεδα.

Επίσης, ο προϋπολογισμός προαναγγέλλει ότι θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου για κατάργηση της μονιμότητας στο νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό (χωρίς αυτό να έχει ίσως καμία πρακτική σημασία, καθώς η πρόβλεψη του νόμου ήδη υπάρχει).

Χρυσωμένα… ψίχουλα για κατοικίες


Ο ΝΕΟΣ προϋπολογισμός περιλαμβάνει και μερικά φοροδώρα, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν ψίχουλα μπροστά στον ογκώδη νέο φορολογαριασμό του προϋπολογισμού. Εκτός από την κατάργηση του ΦΜΑΠ, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει:

– Την αντικατάσταση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών με ειδικό τέλος 1% επί της αντικειμενικής αξίας της μεταβιβαζόμενης περιουσίας. Να σημειωθεί ότι, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι το μέτρο θα ίσχυε για όλους τους βαθμούς συγγένειας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό θα ισχύει μόνο για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό συγγένειας. Με άλλα λόγια, οι κληρονομιές σε πρώτα εξαδέλφια και τρίτους θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστές έως και 40%. ● Την κατάργηση όλων των φόρων κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.