Ο δημιουργός του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Αmazon, Τζεφ Μπέζος, προσφέρει ήδη σε εκατομμύρια ανθρώπους πιο εύκολη πρόσβαση στα βιβλία. Τώρα, πιστεύει ότι μπορεί να βελτιώσει ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της ανθρωπότητας: το ίδιο το βιβλίο.
O 43χρονος Μπέζος ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία του Κindle, μιας ηλεκτρονικής συσκευής ανάγνωσης που, όπως πιστεύει, θα αντικαταστήσει το βιβλίο ως αντικείμενο. «Τα βιβλία είναι το τελευταίο προπύργιο της κανονικής ζωής, της μη εικονικής», λέει ο ουγγρικής καταγωγής Μπέζος που ξεκίνησε το 1994 το Αmazon, το οποίο σήμερα αποτελεί μια αυτοκρατορία πωλήσεων μέσω Ίντερνετ. «Η μουσική και το βίντεο είναι ψηφιακά εδώ και πολύ καιρό, όπως και η

ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ

Ήδη περισσότερα από 88.000

βιβλία υπάρχουν διαθέσιμα για τους χρήστες του Κindle

σύντομη γραφή. Όμως η ανάγνωση μεγάλων κειμένων δεν ήταν εύκολη». Μέχρι τώρα.

Η ασύρματη συσκευή για την ανάγνωση βιβλίων λειτουργεί με μπαταρία και σ΄ αυτήν ο χρήστης μπορεί να κατεβάζει από το Ίντερνετ- χωρίς τη μεσολάβηση κομπιούτερ- βιβλία, εφημερίδες και μπλογκ.

Η χωρητικότητά του είναι 200 βιβλία, τα οποία βρίσκονται στο Αmazon. com και η τιμή του έχει οριστεί στα 399 δολάρια. Η συσκευή χρησιμοποιεί μια τεχνολογία «ηλεκτρονικού μελανιού» προκειμένου η οθόνη της να μιμηθεί το χαρτί.

Φωτιά της γνώσης

«Εάν θέλεις να κάνεις κάτι τόσο σημαντικό, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο καλό όσο και το βιβλίο», δήλωσε στο περιοδικό «Νιούζγουικ» ο Μπέζος, ο οποίος χαρακτηρίζει το Κindle ως «το iΡod των βιβλίων». Το όνομα της συσκευής, μάλιστα, προέρχεται από την αγγλική λέξη για το «ανάβω», μια έμμεση μεταφορά στη «φωτιά της γνώσης» που ως άλλος Προμηθέας θέλει να φέρει. Η νέα συσκευή μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα κομψή θα έχει όμως λειτουργίες που δεν υπάρχουν στα βιβλία. Ο αναγνώστης θα μπορεί να διαλέγει τη γραμματοσειρά που τον βολεύει και εκτός από τα 200 βιβλία που ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται στη συσκευή, θα μπορεί να έχει εκατοντάδες άλλα σε κάρτα μνήμης και βέβαια πρόσβαση στην εικονική βιβλιοθήκη του Αmazon. Θα μπορεί, επίσης, να αναζητά μια φράση ή ένα όνομα μέσα στο κείμενο.

Η Αmazon προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να πείσει τους εκδοτικούς οίκους να επισπεύσουν την ψηφιακή μεταφορά των βιβλίων και ήδη περισσότερα από 88.000 βιβλία υπάρχουν διαθέσιμα για τους χρήστες του Κindle. Το πρώτο κεφάλαιο κάθε βιβλίου είναι διαθέσιμο σε όλους ως δωρεάν δείγμα.

Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν ήδη σε άλλες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, όπως αυτή που κατασκεύασε η Sony. Όμως το νέο που φέρνει η Κindle είναι η ασύρματη σύνδεση μέσω ενός συστήματος που λέγεται Whispernet. «Αυτό πλέον δεν είναι μια απλή συσκευή, είναι μια υπηρεσία», τονίζει ο Μπέζος που ελπίζει ότι η δική του απόπειρα θα έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες.

Και εφημερίδες

Η νέα συσκευή δεν θα χρησιμεύει μόνο για βιβλία. Ο χρήστης θα μπορεί να διαβάζει εφημερίδες- μέχρι στιγμής προσφέρονται συνδρομές για τις εφημερίδες «Τάιμς», «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Μοντ» και για το περιοδικό «Ατλάντικ». Υπάρχει επίσης υπηρεσία στην οποία έναντι 1,99 δολαρίων ο χρήστης γίνεται συνδρομητής σε συγκεκριμένο μπλογκ.

Φυσικά, όποιος αγοράσει το Κindle θα μπορεί να κάνει αναζήτηση στο Ίντερνετ, να υπογραμμίζει τις αράδες που τον ενδιαφέρουν περισσότερο σε κάποιο κείμενο και να λαμβάνει μηνύματα στο e-mail που θα έχει στο Κindle.

LΙΝΚ:

http://www.amazon.com/

Τα χαρακτηριστικά του ΚΙΝDLΕ


● ΤΙΜΗ:

399 δολάρια ● ΜΝΗΜΗ:

256 ΜΒ ● ΒΑΡΟΣ:

289 γραμμάρια ● ΜΠΑΤΑΡΙΑ: Διαρκεί 30 ώρες και επαναφορτίζεται σε 2 ώρες. ● ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: 200 βιβλία ● ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ:

9,99 δολάρια.