Η Ελλάδα (όπως και η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία) δεν πρόκειται να προβούν σε αναγνώριση

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ είναι η ανακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η εξεύρεση κοινά συμφωνημένης λύσης είναι πλέον αδύνατη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν αυτού στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν οι «27» είναι ότι το ανεξάρτητο Κόσοβο δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί από την Ένωση συνολικά, αλλά η κάθε χώρα- μέλος θα ακολουθήσει τη δική της πολιτική.

Έτσι, Βρετανία, Γαλλία και κατά πάσα πιθανότητα Γερμανία θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν τη μονομερή ανεξαρτη- σία, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία δεν πρόκειται να προβούν σε αναγνώριση- οι δύο πρώτες διότι θα δημιουργήσει προηγούμενο για τη Βόρεια Κύπρο, η Ισπανία λόγω του προβλήματος των Βάσκων και η Ρουμανία λόγω των μειονοτικών προβλημάτων που επίσης έχει.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η άρνηση αναγνώρισης εκ μέρους της Αθήνας δεν σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο στην παρουσία της κοινοτικής δύναμης στο Κόσοβοη οποία θα χρειασθεί νέα εντολή. Κι αυτό διότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει τη δυσφορία των Αμερικανώνφανατικών υπέρμαχων της ανεξαρτησίας του Κοσόβουσε μια κρίσιμη φάση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στο χθεσινό Συμβούλιο, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πακέτο προτάσεων για τις σχέσεις Βαλκανίων- Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη Σλοβενία να παίξει τον ρόλο του μοναδικού προστάτη της περιοχής. Προέβη όμως σε αυτήν την ενέργεια και για έναν ακόμη λόγο: για να δείξει στη FΥRΟΜ τα οφέλη που μπορεί να έχει από την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αθήνα.