Για την Ήβη Σδούγγου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, η φετινή σχολική χρονιά κυλάει ομαλά, όπως και οι προηγούμενες. Τα μαθήματα στο ιδιωτικό σχολείο όπου πηγαίνει γίνονται κανονικά, χωρίς να χαθεί ούτε ένα λεπτό από τη διδακτική ώρα.


«Από την πρώτη μέρα είχαμε βιβλία, καθηγητές και πρόγραμμα. Έχουμε μπει πια σε έναν ρυθμό. Καλύπτουμε την ύλη των μαθημάτων και μετά τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε τις επαναλήψεις. Αυτή η χρονιά εξάλλου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού οι Πανελλαδικές Εξετάσεις πλησιάζουν», λέει στα «ΝΕΑ» η 17χρονη μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη στη Θεσσαλονίκη, η οποία ακολουθεί τη Θεωρητική Κατεύθυνση.

Δεν είναι όμως μόνο τα μαθήματα που παρακολουθεί κατά τη διάρκεια των διδακτικών ωρών. «Μια σειρά από δραστηριότητες και έξτρα μαθήματα, όπως αυτό της Ιστορίας της τέχνης, μας προσφέρονται. Είμαστε τυχεροί και

15% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία έχουν αυξήσει κατά 15% τις εγγραφές στα ιδιωτικά μόνο την τελευταία χρονιά

για το επίπεδο εκπαίδευσης που μας παρέχεται αλλά και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα πρόσφατα, μας έβαλαν στην τάξη τηλεόραση και σύστημα DVD για τις προβολές κατά τη διάρκεια του μαθήματος».

Σε πατρίκιους και πληβείους έχει χωρίσει τους μαθητές το εκπαιδευτικό σύστημα δύο ταχυτήτων που υπάρχει στην Ελλάδα. Από τη μία, τα παιδιά στα δημόσια σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα σημαντικές ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές και παράλληλα δαπανούν ετησίως χιλιάδες ευρώ για φροντιστηριακά μαθήματα. Κι από την άλλη, αυτά που απολαμβάνουν τα «ατού» της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παρά το τσουχτερό κόστος των διδάκτρων.

«Βιβλία, όπως αυτά των Θρησκευτικών, των Αρχαίων Κατεύθυνσης αλλά και των Λατινικών ήρθαν μόλις πριν από μερικές ημέρες. Τόσο καιρό κάναμε μάθημα μόνο με σημειώσεις και φωτοτυπίες», λέει η Τζωρτζίνα Παπαδημητρίου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης στο 14ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου. Το σχολείο της ήταν ένα από τα περίπου 400 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας που έκαναν κατάληψη. Ένα από τα αιτήματα της κατάληψης, όπως αναφέρει η μαθήτρια, ήταν και η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου. «Όταν βρέχει δεν έχουμε πού να κάνουμε γυμναστική, ούτε καν ένα υπόστεγο». Επιμελείς μόνο στο φροντιστήριο

Τις ημέρες των καταλήψεων, πολλά από τα δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια είχαν βάλει λουκέτο. Ωστόσο, δεν συνέβαινε το ίδιο με τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. «Κακά τα ψέματα, κανείς δεν διαβάζει πια για το σχολείο. Όλοι οι μαθητές είμαστε επιμελείς μόνο στο φροντιστήριό μας. Τα παιδιά πάντως τις ημέρες των καταλήψεων δεν έχαναν το φροντιστηριακό μάθημα: πήγαιναν στην κατάληψη, έφευγαν για να πάνε στο φροντιστήριο και επέστρεφαν μετά», λέει η 17χρονη Τζωρτζίνα. Όπως προσθέτει, η ίδια πηγαίνει φροντιστή ριο τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος κάνει 12 ώρες την εβδομάδα ιδιαίτερα, σε έξι μαθήματα. «Νιώθω σιγουριά. Χωρίς τα ιδιαίτερα δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να πετύχω τον στόχο μου, που δεν είναι άλλος από μια θέση στο πανεπιστήμιο». Για την έξτρα αυτή βοήθεια η οικογένεια Παπαδημητρίου καλείται να πληρώνει 1.000 ευρώ τον μήνα. Έξοδα που, όπως λένε οι γονείς της, δεν μπορούν να αποφύγουν. 1,5 δισ. ευρώ για φροντιστήρια

Τα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο αλλά και το γεγονός ότι για φροντιστήρια και ξένες γλώσσες δαπανώνται ετησίως περίπου 1,5 δισ. ευρώ καθιστούν για πολλούς γονείς μονόδρομο την… ιδιωτική λύση. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το ενδιαφέρον για τις εγγραφές μαθητών είναι εντυπωσιακό.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιωτικών Σχολείων, κ Γιώργος Λιναρδάτος, για τη φετινή σχολική χρονιά το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη. «Σε μικρότερα μάλιστα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία δεν είχαν όλες τις θέσεις καλυμμένες, υπάρχει σημαντική αύξηση στις εγγραφές. Η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά το 10%». Συμπληρώνει δε ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν οι γονείς τα ιδιωτικά σχολεία είναι το επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρουν, ενώ «τώρα πια επιζητούν και μια ομαλή σχολική χρονιά».

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ο γιος της κ. Ευτυχίας Οικονόμουέπρεπε να πάει στο σχολείο, επέλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη το ιδιωτικό. «Δεν ήθελα, πρώτα απ΄ όλα, να αντιμετωπίζει ο Κωνσταντίνος κάθε χρόνο καταστάσεις και ζητήματα που θα τον κρατούσαν πίσω στα μαθήματα. Στο ιδιωτικό δεν έχω τέτοια προβλήματα, το πρόγραμμα ακολουθείται κατά γράμμα ενώ είμαι σίγουρη και για την ασφάλεια του παιδιού».

Και στα ιδιωτικά δεν γλιτώνουν το φροντιστήριο


ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ένα αναπόφευκτο κομμάτι των εξόδων για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε ξένες γλώσσες, μουσική ή άλλες δραστηριότητες, καθώς εντάσσονται στο σχολικό πρόγραμμα των ιδιωτικών, όμως δεν γίνεται το ίδιο με τα φροντιστηριακά μαθήματα στις τελευταίες κυρίως τάξεις. Όπως αναφέρει η 17χρονη Ήβη, παρ΄ όλο που πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο, φέτος κάνει φροντιστήριο σε τρία μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί τον Ιούνιο. «Κι αυτό γιατί θέλω να είμαι βέβαιη ότι θα περάσω στη σχολή επιλογής μου. Ο συνδυασμός του ιδιωτικού σχολείου και του φροντιστηρίου δίνει σιγουριά». Για τα έξτρα αυτά μαθήματα, πάντως, η οικογένειά της πληρώνει 350 ευρώ τον μήνα!

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους γονείς – ιδιαίτερα για τα εξτρά


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, ωστόσο αρκετοί είναι οι γονείς που δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν μικρές ή μεγάλες θυσίες προκειμένου να έχουν τα παιδιά τη μόρφωση και την ασφάλεια που πρέπει. «Για το σχολείο του γιου μου πληρώνω 5.000 ευρώ τον χρόνο, τιμή σχετικά προσιτή σε σύγκριση με άλλα ιδιωτικά», λέει η κ. Ευτυχία Οικονόμου. Τα ετήσια δίδακτρα για έναν μαθητή του Γυμνασίου και του Λυκείου, ο οποίος ακολουθεί μόνο το βασικό πρόγραμμα, σε ένα οικονομικό ιδιωτικό ξεκινούν από 2.500

ευρώ, ενώ για τη φοίτησή του σε ένα από τα «μεγάλα» οι γονείς καλούνται να πληρώσουν έως και 11.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς από και προς το σχολείο.

Τσουχτερές όμως είναι οι τιμές και για τις έξτρα δραστηριότητες που προσφέρουν τα ιδιωτικά. Αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς αφού στοιχίζουν από 100- 1.500 ευρώ. Το μάθημα μουσικολογίας σε ένα από τα γνωστά ιδιωτικά σχολεία κοστίζει 1.410 ευρώ τον χρόνο, ενώ το μάθημα του καράτε φτάνει τα 700 ευρώ τον χρόνο.

Όπως προσθέτει ο κ. Λιναρδάτος, ιδιωτικό από ιδιωτικό σχολείο διαφέρει. «Υπάρχουν σχολεία με τεράστιους κτιριακούς χώρους και εγκαταστάσεις, τα οποία βρίσκονται εκτός πόλης κι άλλα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και δεν έχουν την πολυτέλεια χώρου, ωστόσο επενδύουν κυρίως στο ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα. Σίγουρα όμως αυτά που προσφέρουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προσφέρει το δημόσιο σχολείο».