Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβονται μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Σε τέτοια μικρά μυστικά στηρίχθηκε και η επιτυχία της Εθνικής ομάδας, που είχε ως αποτέλεσμα τόσο την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 όσο και μια σειρά από ρεκόρ, τα οποία δύσκολα θα ξεπεραστούν.

Καλός προπονητής, σωστή διαχείριση κρίσεων, βασικός κορμός από αξιόλογους παίκτες των οποίων η παρουσία σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα του εξωτερικού τούς έχει εμφυσήσει διαφορετική ποδοσφαιρική νοοτροπία, κλίμα παρέας, αυτοπεποίθηση, είναι μερικά από τα στοιχεία που διακρίνουν αυτήν την Εθνική ομάδα. Η οποία διαθέτει ίσως το καλύτερο υλικό από ποτέ, ενώ παράλληλα έχει δείξει πως μπορεί να παίξει και ποδόσφαιρο επιπέδου. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

1 ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Τα λόγια είναι περιττά. Ο Γερμανός μπορεί να έχει εμμονές, όμως αποτελεί «λίρα εκατό» για την Εθνική. Και θα είναι μεγάλη απώλεια αν φύγει το καλοκαίρι. Έχει κάνει μια ομάδα μοντέλο, ξέρει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το υλικό που διαθέτει, ενώ η φράση του Φάνη Γκέκα «θεωρώ τον κ. Ρεχάγκελ πατέρα» δείχνει πως έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους παίκτες γύρω του.

2 ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Μετά την αποτυχία στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, ο Ρεχάγκελ προχώρησε σε σταδιακή ανανέωση. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτήν την εποχή η Εθνική διαθέτει από δύο καλούς παίκτες σε κάθε θέση, δίνοντας έτσι την άνεση στον προπονητή να μην προβληματίζεται από τυχόν ελλείψεις. Σύμφωνα με πολλούς- και όχι άδικα- το έμψυχο υλικό αυτής της ομάδας ίσως είναι καλύτερο από της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004.

3 ΚΛΙΜΑ ΠΑΡΕΑΣ

Ήταν ένα από τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε ο θρίαμβος της Πορτογαλίας. Και παρά τις αλλαγές- κατά το ήμισυ- στο έμψυχο δυναμικό, το ίδιο καλό κλίμα συνεχίζει να υπάρχει στην Εθνική ομάδα. Μεταφέρεται από τους παλιούς στους νέους, με θεματοφύλακα τον ομοσπονδιακό προπονητή.

4 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Σε άλλες εποχές, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ του κόσμου μετά την- οδυνηρή είναι αλήθειαήττα από την Τουρκία με το βαρύ 4-1 στο «Καραϊσκάκη» θα το ακολουθούσε εικόνα διάλυσης. Όμως, ο προπονητής κατά κύριο λόγο αλλά και οι παίκτες κατάφεραν να χειριστούν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τους τριγμούς που προκάλεσε στο συγκρότημα εκείνη η ήττα και να βρεθούν στην πρώτη θέση του 3ου προκριματικού ομίλου έπειτα από μερικούς μήνες.

5 ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Μετά τη νίκη επί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, παίκτες και προπονητής έκαναν λόγο για ένα και μόνον αποτέλεσμα στην Τουρκία: τη νίκη. Και έτσι όπως αγωνίστηκε η ομάδα, στο καλύτερο- μακράν- παιχνίδι της στη μετά το Εuro της Πορτογαλίας εποχή, πώς μπορούσαν να μην πάρουν το τρίποντο; Μόνον αν συνωμοτούσε το σύμπαν εναντίον τους.

6 ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Στην αμυντική λειτουργία «χτίστηκε» η επιτυχία στην Πορτογαλία. Αυτή όμως από μόνη της δεν ήταν ικανή να καθιερώσει την Εθνική ως δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Παράλληλα, με δεδομένο πως οι αντίπαλοί της γνώριζαν πλέον τον τρόπο που αγωνιζόταν, ήταν αναγκαίο να δουλέψει πάνω στον τομέα του δημιουργικού παιχνιδιού. Και αυτό έκανε.

7 Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Είναι ευτύχημα για τον Ρεχάγκελ πως η συντριπτική πλειονότητα των παικτών στο βασικό σχήμα αγωνίζεται- ή πέρασε για κάποιο διάστημα- σε σπουδαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό, πέραν της καλής αγωνιστικής και φυσικής κατάστασης, έχει δημιουργήσει στους παίκτες μια διαφορετική νοοτροπία που ξεφεύγει από την ελληνική μιζέρια.