ΑΤΥΠΕΣ ΕΠΑΦΕΣ με παράγοντες της σκοπιανής κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, έχει αρχίσει η ελληνική πλευρά με αντικείμενο την εκκρεμότητα στο ζήτημα της ονομασίας της FΥRΟΜ. Στη διάρκεια αυτών των επαφών, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, διαπιστώνεται κάμψη της αδιαλλαξίας των Σκοπιανών και κάποιες έμμεσες αποστάσεις από τη «λαϊκίστικη» ανένδοτη στάση του πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, εταίροι, σύμμαχοι και- κυρίως- οι Αμερικανοί δείχνουν για πρώτη φορά να κατανοούν πως η ελληνική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει κι έχουν αρχίσει να πιέζουν διακριτικά τη σκοπιανή ηγεσία να επιδείξει ευελιξία στο θέμα του ονόματος. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μπερνς, η μεταστροφή των Αμερικανών έγινε φανερή κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας μόνιμης αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ, κ. Νούλαντ, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου. Τόσο κατ΄ ιδίαν όσο και δημοσίως, η Αμερικανίδα διπλωμάτης ξεκαθάρισε πως η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι ο ένας από τους τρεις όρους για την ένταξη της FΥRΟΜ στη Συμμαχία- με τους άλλους δύο να είναι η βελτίωση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και, φυσικά, η εξομάλυνση των σχέσεων Αλβανών και Σλαβομακεδόνων. Νερό στο κρασί του

Ίσως γι΄ αυτό σε πρόσφατες δηλώσεις ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι εμφανίσθηκε για πρώτη φορά ήπιος- σαν να είχε βάλει νερό στο κρασί του. Παραδέχθηκε έτσι πως η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να στοιχίσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν. Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ενδέχεται ο κ. Γκρούεφσκι να έχει αρχίσει να νιώθει και την πίεση των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν αρχίσει να υπονοούν- λένε οι ίδιες πηγές – ότι το Republica Μacedonja αμετάφραστο ή το Gorna (Άνω ή Ορεινή) Μacedonja δεν θα είναι η καταστροφή του κόσμου.