Στην ονοματολογία το έχουν ρίξει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο, εξαγγελίες που δρομολόγησαν το Συνέδριο του κόμματος για τα μέσα Φεβρουαρίου.


Η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου για να περιγράψει το ποιοι θα περιληφθούν στα όργανα που θα δημιουργηθούν εν όψει του Συνεδρίου έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε μεγάλο αριθμό στελεχών, που είναι όμως προφανές ότι δεν μπορούν να χωρέσουν όλα. Προσδοκίες που ενισχύθηκαν και από τη διαβεβαίωσή του κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ότι «υπάρχουν ρόλοι για όλους».

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πραγματικό νεφέλωμα σχετικά με τα πρόσωπα, τους ρόλους και τις «δόσεις» που θα χρησιμοποιήσει ο κ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

θα συγκροτήσει ομάδα απόλυτα αφοσιωμένη σ΄ αυτόν όσον αφορά την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Παπανδρέου για να τα συγκροτήσει. Δηλαδή πόσα στελέχη της «συμπολίτευσης» θα χρησιμοποιήσει, και πόσα από την «αντιπολίτευση», και ειδικότερα από τα προσκείμενα στον Ευάγγελο Βενιζέλο στελέχη. Χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις για τίποτε από όλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί ότι από όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, και από όσα προηγήθηκαν της εκλογής του, φαίνεται πως προσανατολίζεται στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ. Όσο κι αν πολλοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να ανταποδώσει τη στήριξη που του παρείχε το σύνολο σχεδόν των βαρόνων του κόμματος με την παροχή ρόλων, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς αυτό. Ορισμένοι θεωρούν πως η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο ότι η στήριξη που του έδωσαν τα- περισσότερα- στελέχη αυτής της κατηγορίας δεν ήταν «αυθόρμητη», αλλά αποτέλεσμα σειράς συναντήσεων και διαβουλεύσεων. Ειδικά το πρώτο διάστημα που ο κ. Παπανδρέου ήταν στριμωγμένος, αρκετοί από τους βαρόνους εμφανίζονταν να υπαγορεύουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όρους και προϋποθέσεις για την παροχή της στήριξής τους. «Δεν ξεχνιούνται»

«Αυτά είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται, ανεξάρτητα από τη νίκη στις εκλογές», αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου. Με τα δεδομένα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δημιουργεί μια Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού, η οποία θα λειτουργήσει ουσιαστικά για περίπου τρεις μήνες, ώς το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, και στην οποία θα… χωρέσουν όλοι- «ώστε να βγει η υποχρέωση», όπως λέει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Υπό την έννοια αυτή θεωρείται σίγουρο ότι στο συγκεκριμένο όργανο, το οποίο θα λειτουργεί «παρά τω προέδρω» με στόχο και αντικείμενο τη χάραξη της αντιπολιτευτικής γραμμής, θα μετάσχουν οι υποστηρικτές του Δ. Ρέππας, Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου, Ά. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χρ. Παπουτσής, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Παπαϊωάννου, Φ. Πετσάλνικος, Χ. Καστανίδης, Από τους ανθυποψηφίους του κ. Παπανδρέου θα μετάσχει σίγουρα ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ παραμένει ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Θα του γίνει πρόταση, λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, και εναπόκειται σε εκείνον να την αποδεχθεί. Θέση στο όργανο θα έχει και ο Π. Ευθυμίου, ενώ από τους υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου σίγουρα θα τους προταθεί να μετάσχουν- σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- οι Α. Λοβέρδος και Γ. Φλωρίδης, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τον Χρ. Βερελή.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αν θα κληθεί να μετάσχει στην Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού ο Κ. Λαλιώτης.

Για το Συνέδριο

Με τα ονόματα που θα μετάσχουν στην Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού, λίγο-πολύ γνωστά (ως πιθανολογούμενα), μοιραία το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη δημιουργία της γραμματείας της ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου), η οποία και θα φέρει εις πέρας την οργάνωση του Συνεδρίου. Ο κ. Παπανδρέου είπε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η γραμματεία θα στελεχωθεί κυρίως με νέα πρόσωπα, με στελέχη που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία, στην Αυτοδιοίκηση, και που δεν έχουν θητεύσει σε υπουργεία και δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο Κοινοβούλιο. Οι διατυπώσεις αυτές δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να συγκροτήσει μια σφιχτή ομάδα, απόλυτα αφοσιωμένη σ΄ αυτόν, η οποία θα οργανώσει το Συνέδριο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν «εκπλήξεις» και τώρα και στο μέλλον. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιοσύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- ότι στη Γραμματεία θα κληθούν να μετάσχουν στελέχη όπως ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, η Φ. Γεννηματά, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας ο βουλευτής Θ. Μωραΐτης, ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νικ. Μαδεμλής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας κ.ά.

Επιτροπή για το εκλογικό σύστημα


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ θα επεξεργαστεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο εκλογικό σύστημα συγκρότησε ο Γιώργος Παπανδρέου και η μεγάλη έκπληξη- που πιθανώς σηματοδοτεί και μια ανάλογη συνέχεια- δεν βρίσκεται ούτε στα ονόματα, ούτε στον αριθμό των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτή.

Προσδιορίζεται στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή ούτε ένα από τα στελέχη που στήριξαν στις εσωκομματικές διαδικασίες τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Φυσικά, ούτε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος. Αντίθετα, περιλαμβάνονται πολιτικά στελέχη, αλλά και επιστήμονες – συνταγματολόγοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η επιτροπή συγκροτείται από τους Ά. Διαμαντοπούλου, Χ. Καστανίδη, Μ. Κοππά, Γ. Νικητιάδη, Γ. Παπαδημητρίου, Μ. Παπαϊωάννου, Φ. Πετσάλνικο, Ντ. Ρόβλια, Δ. Στεφάνου και Γ. Σωτηρέλη.

Βενιζέλος: Θα παρεμβαίνουμε, αλλά δεν θα οργανωθούμε


ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ οργανωτικά χαρακτηριστικά το «ρεύμα» Βενιζέλου εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως διευκρίνισε χθες ο ίδιος στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης φίλων του σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στην παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι το «ρεύμα» θα έχει δυναμική στην κοινωνία αλλά δεν θα έχει οργανωτική συγκρότηση και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι η παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα, για τα οποία έχουμε προτάσεις, ιδέες και έχουμε να πούμε πολλά πράγματα». Επιπλέον επεσήμανε ότι το «ρεύμα» δεν θα οδηγήσει σε κάποια ομάδα μέσα στο κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά και στο θέμα της αυτονομίας της πολιτικής σε σχέση με τα συμφέροντα και τα μέσα ενημέρωσης. Επανέλαβε αυτό που είχε πει την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή θα στηρίξει τον αγώνα του Γ. Παπανδρέου και τόνισε ότι θα σταθεί αλληλέγγυος σ΄ αυτήν την προσπάθεια, δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τις επιδιώξεις των συμφερόντων.

Όπως είπε, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα συμφέροντα που συνδέονται με τη Δεξιά υπονόμευσαν την υποψηφιότητά του. Μάλιστα μιλώντας για την ενίσχυση του πολιτικού συστήματος απέναντι στα συμφέροντα άσκησε έντονη κριτική στον Κ. Καραμανλή λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στο ταβερνείο: «Το πολιτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από θεσμική θωράκιση και όχι από παλικαρισμούς της ταβέρνας οι οποίοι αργότερα οδήγησαν στην πλήρη παράδοση στους διαπλεκόμενους» φέρεται να είπε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη συγκέντρωση, η οποία όμως ήταν κλειστή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. ώστε ο κ. Βενιζέλος να ευχαριστήσει όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200

υποστηρικτές του.

Ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει μετά το Συνέδριο…


ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ εποχή εστιάζεται το ενδιαφέρον στο ΠΑΣΟΚ και έχει σχέση με τη σύνθεση των οργάνων που προτίθεται να συγκροτήσει ο Γ. Παπανδρέου τότε. Θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο τα ίδια στελέχη που θα πρωταγωνιστήσουν στην προ του Συνεδρίου περίοδο; Και υπό ποίαν ιδιότητα αναρωτιούνται στελέχη του κόμματος; Πάντως, προσθέτουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει στη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου αυτοκριτική για την πολυμελή σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου- το οποίο σημειωτέον περιελάμβανε 21 μέλη. Άρα, το καινούργιο Πολιτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από το Συνέδριο, λογικά θα έχει λιγότερα μέλη. Αλλά ήδη όλα αυτά τα στελέχη που θα συγκροτήσουν και τα δύο νέα όργανα υπερβαίνουν τα 35 και φτάνουν ίσως και τα 40. Πρόκειται για κανονικό πονοκέφαλο, δεδομένου ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, να συγκροτήσει ένα Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο να συνδυάζεται η εμπειρία με την ανανέωση και το δημόσιο ήθος με την ανεξαρτησία από εξωθεσμικούς παράγοντες και συμφέροντα…

Η «πολιτική αυτονομία»

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει εντός των επόμενων εβδομάδων και πριν από το Συνέδριο πρόταση για την «πολιτική αυτονομία» του πολιτικού συστήματος. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή υπό τον συνταγματολόγο Γιώργο Παπαδημητρίου και με τη συμμετοχή των καθηγητών Χάρη Παμπούκη και Γιώργου Σωτηρέλλη, καθώς και των Ντ. Ρόβλια και Μ. Παπαϊωάννου, προκειμένου να επεξεργαστεί το σχετικό πολιτικό και νομικό πλαίσιο.