Από ΚΤΕΟ θα περνούν σύντομα και τα δίκυκλα υποχρεωτικά, όπως όλα τα υπόλοιπα οχήματα. Ο έλεγχος αναμένεται να έχει θεσμοθετηθεί ώς την ερχόμενη άνοιξη και να ισχύσει από το φθινόπωρο του 2008.


Η αρχή θα γίνει με τα «επαγγελματικά» δίκυκλα- ενοικιαζόμενα, κούριερ, διανομών φαγητού- τα οποία οδηγούνται από ενοικιαστές και διανομείς, τόσο για την ασφάλεια των ίδιων όσο και για τον περιορισμό της ηχορρύπανσης. Αργότερα, οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες των δικύκλων, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2.000.000.

Με απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ έως τον Μάρτιο θα καθιερωθεί και στη χώρα μας ο τεχνικός έλεγχος των δικύκλων, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μ. Βρετανία και την Αυστρία.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αφού είναι περισσότερα από τα κρατικά, στο τέλος του 2008 θα είναι τριπλάσια

Την ίδια στιγμή, εν όψει και των ελέγχων των δικύκλων, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ στην Αττική ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ήδη είναι περισσότερα από τα κρατικά, ενώ ώς το τέλος του 2008 θα είναι τριπλάσια! Σε περίπου έναν χρόνο, στην Αττική θα υπάρχουν συνολικά 20 ΚΤΕΟ- 5 κρατικά και 15 ιδιωτικά- τα οποία θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τον έλεγχο όλων των Ι.Χ. του Λεκανοπεδίου ακόμα και μία φορά τον χρόνο!

Ειδικότερα, όσον αφορά τα δίκυκλα προωθείται η καθιέρωση των περιοδικών τεχνικών ελέγχων και η τήρηση Κάρτας Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων (ΚΤΕΔ), τόσο για τα καινούργια δίκυκλα όσο και για τα μεταχειρισμένα. Επίσης, προωθούνται οι έλεγχοι πεδίου, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται από ειδικά κινητά συνεργεία στους δρόμους. Τα συνεργεία αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση υπό την εποπτεία των υπουργείων Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Το παράβολο για τους ελέγχους των δικύκλων στα ΚΤΕΟ δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ, ενώ η ΚΤΕΔ για τα καινούργια δίκυκλα θα εκδίδεται 4 χρόνια ύστερα από την αρχική έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους και θα ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια. Η ΚΤΕΔ για τα μεταχειρισμένα δίκυκλα θα εκδίδεται αμέσως με την εισαγωγή τους στη χώρα και θα ανανεώνεται επίσης κάθε 2 χρόνια, ενώ ειδικά για τα ενοικιαζόμενα δίκυκλα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

400.000 Ι.Χ. καλούνται για έλεγχο

Όσον αφορά τον στόλο των Ι.Χ. της Αττικής, μέχρι τώρα, βάσει του ετήσιου προγραμματισμού του υπουργείου Μεταφορών, καλούνται για αρχικούς ελέγχους και επανελέγχους στα ΚΤΕΟ συνολικά περίπου 400.000

οχήματα. Τα νέα οχήματα καλούνται για έλεγχο με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την πρώτη έκδοση της άδειας κυκλοφορίας τους, ενώ τα παλαιότερα περνούν από ΚΤΕΟ κάθε δύο χρόνια.

Ωστόσο, παρά την αύξηση του αριθμού των ΚΤΕΟ, σχεδόν τα μισά οχήματα εξακολουθούν να προσέρχονται εκπρόθεσμα για τεχνικό έλεγχο! Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος τα οχήματα ελέγχονται με βάση την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας τους. Μέχρι το τέλος του 2008 θα ελεγχθούν τα οχήματα που πρωτοκυκλοφόρησαν τα έτη 2002, 2003 και 2004. Όμως, αρκετοί οδηγοί δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα περίπου το 45% των οχημάτων να προσέρχεται εκπρόθεσμα για ελέγχους στα ΚΤΕΟ. Στην περίπτωση αυτή, οι οδηγοί επιβαρύνονται άσκοπα με παράβολα που φτάνουν έως και τα 52 ευρώ.

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ άρχισαν να λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα των περίπου 15-17 εκατ. ευρώ που είναι ο ετήσιος τζίρος των τεχνικών ελέγχων στην πρωτεύουσα. Ο αριθμός τους- πριν από λίγες ημέρες- ανέβηκε ήδη στα εφτά, ενώ ώς το τέλος του 2008 πρόκειται να λειτουργήσουν άλλα οχτώ!

Σήμερα, δύο από τους πέντε οδηγούς Ι.Χ., ταξί και μικρών φορτηγών που καλούνται κάθε εβδομάδα να περάσουν τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο επιλέγουν πλέον τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.