Την τρίτη θέση σε θανάτους από το παθητικό κάπνισμα ανάμεσα στους «15» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η Ελλάδα: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 51 άνθρωποι ανά ένα εκατομμύριο πολιτών χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από το κάπνισμα, ενώ δεν είναι καπνιστές.


Σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία στη χώρα μας 560 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από αυτόν τον λόγο! Το 38% των Ελλήνων παραπονιέται επειδή εργάζεται σε νέφος καπνού, αφού οι συνάδερφοί τους στα διπλανά γραφεία καπνίζουν μανιωδώς. Μάλιστα, απ΄ ό,τι φαίνεται δεν μπορούν να ηρεμήσουν ούτε και όταν γυρίζουν στο σπίτι τους: ένας στους τρεις μη καπνιστές εκτίθεται καθημερινά στον καπνό των συγγενών του.

Κατά τη διεξαγωγή έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 27 χώρες- μέλη της Ε.Ε., 2.633 Έλληνες- καπνιστές και μη- κλήθηκαν να φυσήξουν σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα. Τα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Πάνω από τα όρια το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό των μη καπνιστών. Τρίτη σε θανάτους η Ελλάδα

αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: το μέσο επίπεδο του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα (CΟex), που προέρχεται από μετρήσεις σε μη καπνιστές σε δημόσιους χώρους ή νοσοκομεία στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 9,4 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Κι όμως, το ανώτατο επιτρεπτό όριο, όπως έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε., είναι 8,5 ppm για το άοσμο και άχρωμο αέριο που παίρνει τη θέση του οξυγόνου στους πνεύμονες, στο αίμα, στην καρδιά και στον εγκέφαλο και είναι τοξικό για όλα τα όργανα του σώματος.

Η ισχαιμία του μυοκαρδίου, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες- ασθένειες δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με το… νέφος που προκαλούν οι καπνιστές- χτυπούν σε μεγάλο βαθμό και εκείνους που δεν καπνίζουν. Μάλιστα, η σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαρίζει στην Ελλάδα μια θλιβερή πρωτιά: οι Έλληνες μη καπνιστές φαίνεται πως είναι οι πιο απροστάτευτοι, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή αυτή μελέτη. «Απόλυτα λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως δεν τηρείται η σχετική νομοθεσία περί απαγόρευσης του καπνίσματος», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Ηelp- for a life without tobacco». Η εκστρατεία αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού για τις επιβλαβείς συνέπειες της κατανάλωσης καπνού.

Μαθητές!

Πάντως αποδεικνύεται, πολλοί καπνιστές είναι μαθητές Λυκείου, ακόμη και Γυμνασίου. «Η συνθήκη- πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνίσματος, που έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα το προηγούμενο έτος, ορίζει ρητά πως το κάπνισμα πρέπει να απαγορεύεται στους ανηλίκους. Επομένως, τα όσα κατά καιρούς αναφέρει ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος περί επικείμενων μέτρων είναι ανούσια, από τη στιγμή που ήδη έπρεπε να ισχύουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τούντας.

Τα Ταμεία δεν καλύπτουν τα φάρμακα κατά του καπνίσματος


ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ οι Έλληνες παίρνουν άριστα, στην πράξη όμως μένουν μετεξεταστέοι: σύμφωνα με μελέτη του Ευρωβαρομέτρου εφτά στους δέκα παραδέχονται πως το κάπνισμα πρέπει να κοπεί… μαχαίρι στα εστιατόρια και στους εργασιακούς χώρους και τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες κρίνουν θετικά την απαγόρευση ακόμη και στα νυχτερινά κέντρα, κατά τα άλλα όμως κάνουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο! Το 60% καπνίζει στο αμάξι παρότι οι συνεπιβάτες δηλώνουν μη καπνιστές, ενώ τρεις στους δέκα αδιαφορούν ακόμη κι όταν βρίσκονται μπροστά σε παιδιά! Και ενώ, όπως φαίνεται, οι Έλληνες έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή τους το κάπνισμα, δεν υπάρχει το υποστηρικτικό πλαίσιο για να το κόψουν: μόλις 17 ιατρεία διακοπής καπνίσματος λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας ενώ τα φάρμακα κατά του καπνίσματος έχουν αξιολογηθεί ως… λάιφσταϊλ με αποτέλεσμα να μην τα καλύπτουν τα Ταμεία.