Η θέση οκλαδόν επιβαρύνει τα γόνατα, οι στάσεις ισορροπίας «χτυπάνε» τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη ενώ οι ασκήσεις ευλυγισίας… καίνε τους μυς. Αυτό είναι το πόρισμα των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν πως και η γιόγκα μπορεί να ηρεμεί το μυαλό, βλάπτει όμως σοβαρά το σώμα όταν δεν γίνεται σωστά!


Η θέση οκλαδόν επιβαρύνει τα γόνατα, οι στάσεις ισορροπίας «χτυπάνε» τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη ενώ οι ασκήσεις ευλυγισίας… καίνε τους μυς. Αυτό είναι το πόρισμα των ειδικών, που προειδοποιούν ότι ακόμη και η γιόγκα μπορεί να ηρεμεί μεν το μυαλό, βλάπτει όμως σοβαρά το σώμα όταν δεν γίνεται σωστά! Και προσθέτουν ότι οι «παγίδες» του γυμναστηρίου είναι πολλές, όταν οι αθλούμενοι δεν παίρνουν τα μέτρα τους.

Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το γεγονός ότι ένας στους δέκα Έλληνες που κάνει εντατικά μαθήματα γιόγκας καταλήγει να κλείνει ραντεβού με τον ορθοπεδικό του! «Η συνηθέστερη κάκωση που προκαλείται είναι στα γόνατα. Αυτό συμβαίνει γιατί η θέση οκλαδόν επιβαρύνει τραγικά το έσω διαμέρισμα των γονάτων – ασκείται πίεση σε έσω μηνίσκο και έσω μηριαίο κόνδυλο. Έτσι, όσο πιο πολύ κάθονται στη συγκεκριμένη θέση, τόσο πιο πολύ επιβαρύνουν τα γόνατά τους», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ορθοπεδικός- ειδικευμένος στις αθλητικές κακώσεις, κ. Γιώργος Κατσιφαράκης. «Αντίστοιχα προβλήματα όμως δημιουργούνται τόσο στους γοφούς όσο και στη σπονδυλική στήλη, από στάσεις που απαιτούν ευλυγισία», συμπληρώνει.

Κι όμως, η συγκεκριμένη μορφή άσκησης όχι μόνον δεν θα έπρεπε να προκαλεί τραυματισμούς, αλλά το ακριβώς αντίθετο: θα έπρεπε να δρα δηλαδή θεραπευτικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Έρευνες έχουν δείξει βελτίωση κατά 13% στην ευκινησία, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η γιόγκα ηρεμεί το μυαλό- οι ειδικές στάσεις που ακολουθούν οι αθλούμενοι αυξάνουν κατά 27% την παραγωγή μιας ουσίας του εγκεφάλου (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ) που ειναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της.

Αερόμπικ. Με πόνους όμως καταφεύγουν στους γιατρούς και οι Έλληνες που έχουν επιλέξει να δυναμώσουν το σώμα τους κάνοντας αερόμπικ ή βάρη. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αγαπημένη γυμναστική της… Τζέιν Φόντα που μέσω των βιντεοταινιών της την έκανε μόδα (!), οι συχνές αναπηδήσεις αλλά και οι απότομες συστροφές του σώματος- οι οποίες μάλιστα είναι επαναλαμβανόμενες- ασκούν πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Η προπόνηση με βάρη, γνωστή και ως προπόνηση αντιστάσεων, έχει τα δικά της… μείον, γι΄ αυτό και οι «πιστοί» της άρσης βαρών πρέπει να ειναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικότερα, τα βάρη φορτίζουν κάθετα τη σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τους χόνδρους (στους καρπούς, στους ώμους, στα γόνατα και στα ισχία).

Οι γυμναστές από τη πλευρά τους αποδίδουν τους τραυματισμούς σε έναν επιπλέον λόγο: οι πελάτες των γυμναστηρίων καθοδηγούνται από ανθρώπους με ελλιπή γνώση. «Παραδείγματος χάριν, οι δάσκαλοι που κάνουν μαθήματα γιόγκας ή άλλων “μοδάτων” ειδών γυμναστικής, συνήθως δεν έχουν πτυχίο γυμναστή ή δεν έχουν διδαχθεί επαρκώς και από σοβαρούς γνώστες του αντικειμένου. Μόνον, όμως, οι γυμναστές έχουν την απαραίτητη γνώση, ώστε να προφυλάσσουν τους αθλουμένους από πιθανές κακώσεις», τονίζει στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ). Γι΄ αυτό και μία από τις συνηθέστερες συμβουλές που δίνουν Έλληνες αλλά και ξένοι ειδικοί (ορθοπεδικοί, χειρουργοί, φυσικοθεραπευτές κ.ά.) είναι να ελέγχουν οι αρχάριοι τα προσόντα των δασκάλων τους πριν εγγραφούν στην τάξη τους.

Οι αρχάριοι πριν εγγραφούν στα γυμναστήρια πρέπει να ελέγχουν τα προσόντα των γυμναστών

Χρυσές δουλειές κάνουν στις ΗΠΑ


Η γιόγκα δεν «πονάει» μόνο τους Έλληνες. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 14 εκατ. άνθρωποι «πειραματίζονται» σε τακτική βάση με νέες στάσεις γιόγκας. Το αποτέλεσμα είναι οι ορθοπεδικοί, οι χειρουργοί και οι φυσικοθεραπευτές να κάνουν «χρυσές» δουλειές. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Τime», 13.000 Αμερικανοί στήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην ουρά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ή επισκέφθηκαν τον προσωπικό τους γιατρό εξ αιτίας κακώσεων που προκλήθηκαν κατά την ενασχόλησή τους με τη γιόγκα.

Οι Βρετανοί πάλι ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις του αερόμπικ. Η μόδα που έγινε… συνήθεια κατά τη δεκαετία του ΄80 έχει «τσακίσει» τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη των Άγγλων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Τimes», κάθε μέρα προστίθεται και ένας ακόμη τραυματισμένος στην ήδη μακρά λίστα των… θυμάτων της συγκεκριμένης γυμναστικής. Πού καταλήγουν οι ειδικοί; Στο ότι η επιλογή λάθος αθλητικών παπουτσιών, σε συνδυασμό με τα σκληρά πατώματα, αποτελούν τους «συνήθεις υπόπτους».