Φόρμουλα για τον έλεγχο των κολεγίων, «παίζοντας» με τα επαγγελματικά δικαιώματα περίπου 25.000

αποφοίτων τους παλαιών ετών, αναζητά το υπουργείο Παιδείας, ενώ προβλήματα εμφανίζονται και στη διαδικασία αξιολόγησής τους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει σχετική τροπολογία που θα την επέτρεπε!


Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης αναζητεί τον τρόπο με τον οποίον θα ενταχθεί στο Εσωτερικό Δίκαιο η τροπολογία για την αναγνώριση των κολεγίων, εξαιτίας δύο μεγάλων προβλημάτων.

Το ένα αφορά τους περίπου 25.000 αποφοίτους παλαιών ετών, από το 1989 και μετά. Αυτό καθώς η τροπολογία που πρέπει να εφαρμόσουμε εκδόθηκε το 2005, αντικαθιστώντας όμως μια παλαιότερη οδηγία για το ίδιο θέμα που ίσχυε από το 1989. Όμως ο όγκος των αποφοίτων από τα μη αξιολογημένα κολέγια είναι μεγάλος, για να γίνουν δεκτές οι αναγνωρίσεις από το 1989, ενώ αν πάλι το υπουργείο Παιδείας θέσει άλλο χρονικό όριο, κινδυνεύει με σωρεία προσφυγών στη Δικαιοσύνη από χιλιάδες αποφοίτους…

«Οι οδηγίες είναι σαφείς. Η χώρα μας οφείλει να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ξένων ΑΕΙ που συνεργάζονται με κολέγια, αναδρομικά από το 1989», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας. Παρότι τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα ίδια τα κολέγια αποδέχονται να αξιολογηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητα της χώρας λειτουργίας των κολεγίων, αλλά της χώρας προέλευσης του ΑΕΙ! Μάλιστα έχει απορρίψει σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει όταν συζητείτο το θέμα, οι τότε ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Χατζηδάκης και Τρακατέλλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα μας θεσπίζοντας διαδικασίες αξιολόγησης, θα αντι μετωπίσει πιθανή νέα εμπλοκή στο ζήτημα από την Ε.Ε. ή από κολέγια που δεν θα συμφωνούν με την αξιολόγηση και πρόσθετες δικαστικές διαμάχες. Γι΄ αυτό και διερευνάται και η φόρμουλα κοινής επιτροπής αξιολόγησης Ελλήνων και ξένων καθηγητών από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στις Βρυξέλλες. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε προχθές στις Βρυξέλλες, τον υπεύθυνο επίτροπο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιαν Φιγκέλ για τις προθέσεις της χώρας μας.

Τι έλεγε η τροπολογία που απορρίφθηκε


Η τροπολογία 214 των κ.κ. Χατζηδάκη και Τρακατέλλη που αποσκοπούσε στον ποιοτικό έλεγχο των κολεγίων απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τροπολογία προέβλεπε ότι στην περίπτωση πτυχίων που χορηγούνται βάσει κατάρτισης η οποία πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην επικράτεια άλλου κράτουςμέλους, το κράτος στο έδαφος του οποίου παρέχεται η εκπαίδευση έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην επικράτειά του και συνεργαζόμενο με το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορηγεί τα πτυχία τούς ίδιους μηχανισμούς με εκείνους που χρησιμοποιεί προκειμένου να ελέγξει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην επικράτειά του, προβλέποντας αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη διδασκαλία και τις συνθήκες σπουδών. Η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι «δεν είναι αποδεκτή, διότι έχοντας υπόψη την αυτονομία των κρατών- μελών σε θέματα εκπαίδευσης, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κράτους- μέλους υποδοχής να καθορίσει τις προϋποθέσεις της εκπαίδευσης που αφορούν το κράτος- μέλος καταγωγής, όπου εδρεύει το εποπτεύον πανεπιστήμιο», παρατηρεί ο εκπρόσωπος Γαλλικού Κολεγίου κ. Εμ. Αμαργιανάκης. Προσθέτει ωστόσο ότι τα περισσότερα κολέγια θα δεχθούν την αξιολόγηση.

Τώρα πλέον το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμπλακεί εκείνο «στην άναρχη αγορά των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης στον Ευρωπαίο επίτροπο Παιδείας «η απόφαση της ελληνικής Πολιτείας είναι να κάνει χρήση του εθνικού δικαιώματος να νομοθετεί σε ζητήματα εκπαίδευσης».