Κλίμα πανικού και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκαλούν οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σε σημείο φέτος να έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων- το οποίο καταβάλλει το εφάπαξ στο Δημόσιο- δέχεται καθημερινά 200 αιτήσεις, ενώ τα αποθεματικά του βρίσκονται στο «κόκκινο» με προοπτική στο τέλος του έτους να δεχθεί συνολικά 21.000 αιτήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελ. Ομοσπονδία Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες υπάρχει μεγάλη αναστάτωση με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σε σημείο να έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι 7 στις 10 αιτήσεις για σύνταξη είναι από γυναίκες.

Ήδη το 2006 υπήρξε σημαντική αύξηση των συνταξιοδοτήσεων στη δημόσια διοίκηση (10.000 έναντι 6.600 το 2005) όπως προκύπτει από την εφάπαξ αποζημίωση που καταβάλλει στους αποχωρούντες δημοσίους υπαλλήλους το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων.

Οι 4 σημαντικότερες αλλαγές που προωθεί για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους και οι οποίες θα επιφέρουν ανατροπές- από το 2013- στο ύψος των συντάξεων (μείωση έως 14% για τις κύριες και έως 50% για τις επικουρικές) και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (επιβάρυνση έως 7 έτη) είναι οι εξής:

1.Εξετάζεται η ενοποίηση σε 6 ώς 8 οργανισμούς για την κύρια συνταξιοδότηση, σε περίπου 10 οργανισμούς για την επικουρική ασφάλιση και σε 2 με 3 οργανισμούς για τον τομέα της πρόνοιας. Οι ενοποιήσεις θα δημιουργήσουν ενιαίους κανόνες παροχών και έτσι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση συντάξεων (εως 50% για τις επικουρικές) καθώς και ανατροπές στο εφάπαξ. Μελετάται σε ΙΚΑ, ο ΟΓΑ για τους αγρότες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους εμποροβιοτέχνες, το ταμείο του Δημοσίου για τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και ενιαίος ασφαλιστικός φορέας για τους επιστήμονες. Στο τελευταίο αυτό ταμείο σχεδιάζεται να ενταχθούν τα ταμεία των γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και δημοσιογράφων. Στα επικουρικά ταμεία οι ενοποιήσεις σχεδιάζεται να γίνουν με βάση την επαγγελματική κατηγορία (Μισθωτών, Δημοσίων Υπάλληλων, ΔΕΚΟ, Αυτοαπασχολούμενων, Σωμάτων Ασφαλείας, Τραπεζών, Δημοσιογράφων, Ενόπλων Δυνάμεων, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπάλληλων και εργαζομένων στις Βιομηχανικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις). Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα για τον ασφαλισμένο πληθυσμό της χώρας λειτουργούν 171 εποπτευόμενα Ταμεία 2.Αναθεώρηση κατηγοριών των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Πρόκειται για την αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), που αφορούν σε 700.000 εργαζόμενους. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κάποιες ειδικότητες νοσηλευτικού προσωπικού, όπως οι βοηθοί ακτινολόγων, ενώ μια σειρά άλλων επαγγελμάτων, όπως καθαριστές κτιρίων και νυχτοφύλακες, θα εξέλθουν. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2008. Όσοι υπάγονται στον κανονισμό που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη του έτους, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις διατάξεις του, ενώ οι ασφαλισμένοι τα επαγγέλματα των οποίων χαρακτηρίζονται πρώτη φορά βαρέα και ανθυγιεινά, μπορούν να υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης. Νέα συνεδρίαση της επιτροπής για τα ΒΑΕ θα γίνει τη Δευτέρα και η ΓΣΕΕ θέτει αίτημα ένταξης στη σχετική λίστα 150 νέων επαγγελμάτων.

3.Προωθείται η επαναφορά δύο διατάξεων του νόμου 2084/92, του γνωστού Νόμου Σιούφα που άλλαξαν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη που προβλέπει ότι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 35ετία στο ΙΚΑ απαιτείται η συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας και όχι του 58ου που ισχύει μέχρι σήμερα έχει ήδη αποφασιστεί, καθώς το υπουργείο Απασχόλησης επιδιώκει την αύξηση των πραγματικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη (στα 63 από 61 που υπολογίζεται για το 2007). Η δεύτερη διάταξη προβλέπει τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης βάσει του οποίου υπολογίζεται το τελικό ποσό σύνταξης στο 60% των συντάξιμων.

4.Σχεδιάζεται ότι για τους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση την τελευταία 10ετία και όχι την 5ετία που ισχύει σήμερα. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να προκαλέσει μείωση των συντάξεων κατά περίπου 10%.

● Η μέχρι σήμερα ενοποίηση τριών (3) Ταμείων κύριας σύνταξης επιφέρει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βάρος (έλλειμμα) τουλάχιστον 6,1 δισ. ευρώ, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για τις ενοποιήσεις Ταμείων.

Σε πορεία σύγκρουσης


Σε μετωπική σύγκρουση με τα εργατικά συνδικάτα οδηγείται η κυβέρνηση με φόντο τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Ήδη η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ (που δεν μετέχουν μαζί με τα κόμματα της Αριστεράς στον διάλογο για το ασφαλιστικό) προετοιμάζονται για την καλύτερη επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 12 Δεκεμβρίου. Εξάλλου, τη Δευτέρα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ θα διαμορφωθεί σε τελική μορφή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και θα αποσταλεί η σχετική πρόσκληση διαλόγου στις εργοδοτικές οργανώσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της νέας σύμβασης.