ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ της απεργίας τους αποφάσισαν χθες τα συνδικάτα των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη Γαλλία, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει μαζί τους διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς των ειδικών συντάξεων πολλών δημοσίων υπαλλήλων και η απεργία που συνεχίζεται σήμερα για τρίτη ημέρα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο επιβατικό κοινό. Πάντως, η υποστήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις φαίνεται να περιορίζεται καθώς το ποσοστό συμμετοχής έπεσε από το 60% στο 50%.

Στο μετρό του Παρισιού χθες κυκλοφορούσε το 25% των συρμών και στους δρόμους το 30% των λεωφορείων. Πάντως, το μποτιλιάρισμα ήταν συνεχές καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μεταβούν στις δουλειές τους με τα αυτοκίνητά τους. Ο υπουργός Εργασίας, Ξαβιέ Μπερτράν, είχε και νέες επαφές με τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην απεργία, που θεωρείται το κρισιμότερο τεστ για τον Νικολά Σαρκοζί.

Οι Γερμανοί

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες παρέλυσαν χθες και στη Γερμανία λόγω της απεργίας του συνδικάτου των μηχανοδηγών. Η απεργία αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία των γερμανικών σιδηροδρόμων (Deutsche Βahn). Στη Φρανκφούρτη και τη Στουτγάρδη κυκλοφόρησε μόνο το ένα τρίτο των αμαξοστοιχιών ενώ στο Βερολίνο οι επιβάτες χρειάστηκε να περιμένουν στους σταθμούς έως και 40 λεπτά για να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο. Η εταιρεία των σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι στις δυτικές περιοχές της χώρας εκτελέστηκε το 50% των δρομολογίων ενώ στις ανατολικές μόλις το 10%.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών, που έχει 30.000 μέλη, αξιώνει χωριστή κλαδική συλλογική σύμβαση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους γερμανικούς σιδηροδρόμους και σημαντικές αυξήσεις των μισθών. Η Deutsche Βahn αρνείται κατηγορηματικά να ικανοποιήσει το αίτημα των μηχανοδηγών στο όνομα της κοινής αντιμετώπισης των εργαζομένων στην εταιρεία. Η απεργία είναι προγραμματισμένη να τελειώσει τα ξημερώματα του Σαββάτου.