ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕΧΘΕΣ το υπουργείο Υγείας την αποκάλυψη του «Βήματος» για τη μόλυνση μιας 60χρονης ασθενούς με ηπατίτιδα Β΄ έπειτα από μετάγγιση αίματος, γεγονός που φέρνει και πάλι στο φως της δημοσιότητας το έλλειμμα των ελέγχων στις αιμοληψίες.

Η γυναίκα είχε νοσηλευτεί τον Αύγουστο του 2007 στο Νοσοκομείο Αττικόν, όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Παρ΄ όλα αυτά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Σπάρτης. Εκεί οι γιατροί εντόπισαν τον ιό, αλλά μόλις χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων προέβη σε σχετική ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μετάδοση της ηπατίτιδας Β΄ στην παραπάνω ασθενή χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί τα τελικά στοιχεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου που απέστειλε το υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του αίματος, υπογραμμίζεται πως «ο μοριακός έλεγχος για το αίμα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με κάλυψη μέχρι και 70% παρά το γεγονός ότι η διαδικασία προμήθειας, που διά νόμου ανετέθη σε Διακομματική Επιτροπή, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και βρίσκεται ένα στάδιο πριν από την τελική της απόφαση».