Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες, ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι με τη στάση του αποδεικνύεται πως «δεν εννοούσε όσα έλεγε κατά της διαπλοκής».


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ήταν εκείνος που σε συνέδριο της Ν.Δ. είχε ουσιαστικά ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου, με το επιχείρημα ότι «δίνει απάντηση στα φαινόμενα εξάρτησης και ενισχύει τη διαφάνεια».

«Η δική μας πρόταση την οποία καταθέτουμε, απαντάει στα φαινόμενα εξάρτησης του πολιτικού κόσμου από κέντρα, είτε των μέσων ενημέρωσης είτε από μία πελατειακή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει πρόταση για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την «αυτονομία» του πολιτικού κόσμου

σχέση με εξωθεσμικά κέντρα είτε του χρήματος. Φαίνεται ότι αυτό δεν το θέλει ο κ. Καραμανλής, γι΄ αυτό και άλλαξε γνώμη. Αλλά δεν το αιτιολογεί και δεν μας το εξηγεί», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι εξαφάνισε τις σχετικές θέσεις του από την ιστοσελίδα της Ν.Δ. και ότι δεν κάνει πολιτική αρχών, κάνει μία πολιτική σκοπιμοτήτων και δεν απαντάει στην πρόκληση του ΠΑΣΟΚ.

«Μοναδική ευκαιρία»

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε με έμφαση ότι «έχουμε πράγματι μία μοναδική ευκαιρία να απεγκλωβίσουμε το πολιτικό σύστημα, να πάμε μπροστά, να σταματήσουμε την αναπαραγωγή των πελατειακών σχέσεων, να δυναμώσουμε τη δημοκρατία μας, να μη μείνουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν» και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει πρόταση για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την «πολιτική αυτονομία» του πολιτικού κόσμου. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα της Αριστεράς σε διάλογο για τα θέματα αυτά, που στοχεύουν στην «αυτονομία της πολιτικής, που είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού συστήματος».

Υψηλοί τόνοι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και πάλι σε υψηλούς τόνους για την «πολιτική αυτονομία» και τον αγώνα που έχει αρχίσει ήδη από την προεκλογική περίοδο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προϋπόθεση για την αλλαγή των κρατικών δομών είναι: «Ένα πολιτικό σύστημα που διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα και στη μιντιοκρατία, που ακόμα και αυτές τις μέρες θέλησε να ευτελίσει τη μεγαλειώδη δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήσαμε. Ο αγώνας για την αυτονομία της πολιτικής είναι μπροστά μας. Κερδήθηκε μια μάχη. Μια μεγάλη μάχη. Αλλά η ανεξαρτησία και η ελευθερία του Τύπου, η απελευθέρωση της πολιτικής από το μαύρο χρήμα και τις παρεμβάσεις ισχυρών εξωθεσμικών κέντρων, θα είναι μια συνεχής μάχη για τη δημοκρατία. Ήδη τις ημέρες αυτές υπήρξαν και τα πρώτα ορατά θύματα αυτής της μάχης για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Με διαφορετικές αιτιολογίες για τον καθένα, αλλά με κοινό παρονομαστή τις πολιτικές τους απόψεις και στάσεις, απολύθηκαν δημοσιογράφοι για την επιμονή τους στο δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα».

«Νεκρή» η Αναθεώρηση

Επιτέθηκε ακόμη στην κυβέρνηση Καραμανλή για μια σειρά από ζητήματα, εσωτερικά (Ασφαλιστικό, αναθεώρηση του Συντάγματος, οικονομία κ.λπ.) και εξωτερικά (Σκόπια κ.λπ.), και την κατηγόρησε ότι επιλέγει ζητήματα πολιτικής με τη λογική ότι «δήθεν θα στριμώξει το ΠΑΣΟΚ». Χαρακτήρισε την Αναθεώρηση του Συντάγματος «νεκρή», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη μετέτρεψε «σε κυβερνητικό μονόλογο και παρωδία», και κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αν επιζητεί πράγματι τη συναίνεση, να αρχίσει η Αναθεώρηση τώρα, από μηδενική βάση.

Το γερμανικό μοντέλο διχάζει τη Ν.Δ.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ προσπάθειες να αποφύγει μια σύγκρουση με το… γερμανικό μοντέλο καταβάλλει το Μαξίμου, εμμένοντας στην απόφαση για οριακές αλλαγές στο ισχύον εκλογικό σύστημα, με μοναδικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρώτου κόμματος. Την ίδια ώρα, ο κ. Γ. Παπανδρέου αντεπιτίθεται και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αρνείται να δεχθεί ριζικές τομές γιατί στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα «φαινόμενα εξαρτήσεων και αδιαφάνειας».

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα, ωστόσο, εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς βλέπει αυτήν η πρόταση να εξελίσσεται σε ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ ενώ, παράλληλα, ένθερμοι θιασώτες μιας τέτοιας αλλαγής δηλώνουν πολλά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Τη θέση του υπέρ του γερμανικού μοντέλου επανέλαβε χθες και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, κ. Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντωςμαζί με τον Μιχ. Λιάπη- ανέλαβε τον ρόλο του «αγγελιαφόρου» του Μαξίμου για να μεταφέρει το μήνυμα ότι αυτήν την ώρα στον εκλογικό νόμο θα γίνουν μόνον περιορισμένες αλλαγές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα μιας συζήτησης για μεγάλες τομές στο εκλογικό σύστημα, παρέχοντας υποσχέσεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα, αφού πρώτα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις που προωθεί η ίδια. Την

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα μιας συζήτησης για μεγάλες τομές στο εκλογικό σύστημα

πρόσκληση αυτή προς το ΠΑΣΟΚ μετέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «είναι σωστή» η προσπάθεια της κυβέρνησης «να μην πέσει η Ελλάς σε ακυβερνησία».

«Δεν επιτρέπεται να μη λυθεί το άμεσο πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας», πρόσθεσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρότασή του, ώστε να συγκροτηθεί στη συνέχεια μια κοινή επιτροπή «από κοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες» που θα εξετάσει τις δυνατότητες εφαρμογής του γερμανικού μοντέλου στη χώρα μας. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε σαφείς αποστάσεις και από την απόφαση της κυβέρνησης να περιοριστεί μόνο στην αύξηση του εκλογικού μπόνους για το πρώτο κόμμα και στην αποτροπή των εκλογικών συνασπισμών κομμάτων. Διεμήνυσε μάλιστα ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. «Είναι θέμα τιμής για τον πολιτικό κόσμο να δείξει ότι έχει συνέπεια και να μοιράσει τη Β΄ Αθήνας σε τρία τουλάχιστον κομμάτια», ανέφερε με έμφαση.

Το μήνυμα του Μαξίμου, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία συζήτηση για εκτεταμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μετέφερε πιο καθαρά ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπης, που επίσης συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Λιάπης δήλωσε οπαδός του… «ελληνικού μοντέλου» και τόνισε ότι στον νόμο θα γίνει «μια πολύ μικρή τροποποίηση» επειδή, όπως είπε, «η χώρα έχει ανάγκη σταθερής κυβέρνησης και ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».