Την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων, μολονότι δεν έχει μεταβληθεί η επίσημη θέση της FΥRΟΜ, εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι. Παράλληλα, παραδέχθηκε πως το θέμα του ονόματος μπορεί να στοιχίσει στη χώρα του την ένταξη στο ΝΑΤΟ.


O κ. Γκρούεφσκι είπε πως «έχουμε συνείδηση τού ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δύναται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιδιώξεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ιδίως αν λάβουμε υπόψη και τις σχετικές απειλές από τον Νότιο γείτονά μας. Οι θέσεις μας για το ζήτημα αυτό είναι σαφείς και ξεκάθαρες, είμαστε όμως έτοιμοι να

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

«Πρόκειται για την εθνική μας ταυτότητα και οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός

συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Πρόκειται για θέμα που άπτεται της εθνικής μας ταυτότητας, το οποίο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε με τον πλέον σοβαρό τρόπο».

Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον βοηθό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αρμόδιο για πολιτικά ζητήματα και την πολιτική ασφάλειας, Μάρτι Έρντμαν. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι πρόσθεσε πως στη συνάντησή του με τον κ. Έρντμαν σημείωσε ότι «η διαφορά που υπάρχει με την Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας είναι διμερές θέμα».

Στο μεταξύ, η Ντόρα Μπακογιάννη, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ότι η μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων δεν συνιστά από μόνη της λόγο να μην ενταχθεί η «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε διότι «δεν είχαμε κανένα λόγο να ξαφνιαστούμε». «Να ξεκαθαρίσω»- πρόσθεσε- «για ακόμη μία φορά ότι ουδείς επιθυμεί να βρεθεί στην ανάγκη να θέσει βέτο. Γι΄ αυτό χρειάζονται αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Με βάση τις αποφάσεις που έχουμε λάβει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ενδιάμεση Συμφωνία, ο στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, προκειμένου με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Αγωγοί και Σκόπια στην ατζέντα του νέου πρέσβη


ΣΕ ΑΘΗΝΑΪΚΟ έδαφος βρίσκεται από χθες ο πολυαναμενόμενος νέος ένοικος του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στη Βασ. Σοφίας, το «γεράκι» Ντάνιελ Σπέκχαρντ, για να αντικαταστήσει το απελθόν «περιστέρι» Τσαρλς Ρις. Ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, υπαρχηγός ώς σήμερα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη και φίλος της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κ. Ράις, ο οποίος, όπως έγραψε ειρωνικά η «Washington Ρost», έρχεται στην Αθήνα «για να ξεκουραστεί», δεν θεωρείται «εύκολη» περίπτωση.

Έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού και βοηθός του γενικού γραμματέα (2003-2005), ενώ κατά την περίοδο 2000-2003 υπηρέτησε αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας για πολιτικές υποθέσεις, με αρμοδιότητα τις σχέσεις της Συμμαχίας με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Μεσογείου. Για τις υπηρεσίες του στο διάστημα αυτόκαι μάλιστα για τη διαχείριση της κρίσης στα Σκόπια- έλαβε το Μετάλλιο Υπηρεσίας του ΝΑΤΟ. Πιο πριν, ο 48χρονος Ντ. Σπέκχαρντ από το Ουισκόνσιν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκορωσία.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση του Ντ. Σπέκχαρντ σε αυτή τη θέση δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με δύο τουλάχιστον μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης (τον οποίο ουδέποτε η Ουάσιγκτον είδε με καλό μάτι, αφού δίνει τη δυνατότητα στα ρωσικά πετρέλαια να εισρεύσουν στην Ευρώπη) και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ήδη από τη μέρα που ο νέος πρέσβης παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ενώ εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξή του στον αγωγό μεταφοράς αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αγωγός.