Ένα είδος αυτοβιογραφικού μανιφέστου για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, το «Βιβλίο της μνήμης μου» που εξέδωσε πρόσφατα η 83χρονη Ντανιέλ Μιττερράν επιβεβαιώνει τη φήμη μιας πασιονάριας.


Η Ντανιέλ εξακολουθεί να ζει στο διαμέρισμα της ρυ ντε Μπιέβρ, που είχαν αγοράσει με τον Φρανσουά το 1973. Συγκατοικεί με τον γιο της, τον Ζαν-Κριστόφ, και την σύντροφό του, έχει εγγόνια από τον μικρότερο, τον Ζιλμπέρ, κι ένα δισέγγονο, ένα αγοράκι δυόμισι ετών. Όμως, για τα προσωπικά της, θέτει όρια. «Δεν είμαι υποχρεωμένη να απαντώ σε απρεπείς ερωτήσεις», λέει όταν τη ρωτούν, «κι εσείς, πώς αντιδράσατε όταν μάθατε πως υπήρχε άλλη γυναίκα;». Άλλωστε ουδέποτε είχε παραπονεθεί για τη διπλή ζωή του Μιττερράν, μάλιστα τη μέρα της κηδείας στάθηκε δίπλα στην εξώγαμη κόρη του, τη Μαζαρίν. Φάνηκε ανεκτική, μοντέρνα. «Μα δεν ήταν μοντέρνο ή όχι, ήταν απλούστατα ανθρώπινο! Αν πάντως νομίζετε πως φανερώνει κάποια μεγάλη ελευθερία, ρωτήστε με για την ελευθερία μου στη δημόσια ζωή μου, όχι στην ιδιωτική», λέει στις συνεντεύξεις της στη «Φιγκαρό» και τη «Λιμπερασιόν».

Η Ντανιέλ ανέκαθεν αντιπαθούσε την έκφραση «πρώτη κυρία». «Δεν πάει να πει τίποτε, δεν υπάρχει επίσημη θέση, εξαρτάται από την προσωπικότητα του προσώπου και μόνον», εξηγεί. «Εξάλλου στην αρχή δεν υπάρχουν πρώτη κυρία και πρόεδρος. Υπάρχουν δύο πρόσωπα που συναντώνται, που παντρεύονται σε ηλικία 20 ετών. Και φάνηκε ύστερα πως ο άνδρας είχε τις δικές του ιδέες και τράβηξε τον δρόμο του με βάση τις ιδέες αυτές. Αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να σχολιάσει την ιδιωτική ζωή του. Για παράδειγμα, με ρωτούν για το διαζύγιο των Σαρκοζύ. Μα είναι δική τους ιστορία, δεν αφορά παρά αυτούς!».

Στη δημόσια ζωή της, ως επικεφαλής του Ιδρύματος Γαλλία Ελευθερίες, η Ντανιέλ εξακολουθεί να αγκαλιάζει υποθέσεις που δεν δημιουργούν απαραίτητα συναίνεση (Κούρδοι, Φιντέλ Κάστρο, υποδιοικητής Μάρκος…). Περιφρονεί «εκείνους τους περαστικούς φίλους» που υπέκυψαν στις σειρήνες του «ανοίγματος» του Σαρκοζύ και θεωρεί «ευλογία για την αριστερά και ανακούφιση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα» την ένταξή τους στην πολιτική του δεξιού προέδρου. Η γυναίκα που ο Φρανσουά Μιττερράν αποκαλούσε «η αριστερή συνείδησή μου», εξακολουθεί, στα 83 της, να συνομιλεί κάθε εβδομάδα με e-mail με τον Μάρκος, ενώ αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Κούβα για να προωθήσει το πρόγραμμα του ιδρύματός της για πόσιμο νερό σε όλους. Τι λέει άραγε τώρα για τον Κουβανό ηγέτη, αυτή που είχαν άλλοτε χαρακτηρίσει «γκρούπι του Κάστρο»; «Δεν ξέρω αν θα τον συναντήσω, θα εξαρτηθεί από την κατάστασή του», απαντά. «Ό,τι κι αν λένε ωστόσο, ο Φιντέλ παραμένει ο ηγέτης της επανάστασης την οποία θέλησε ένας ολόκληρος λαός για να απαλλαγεί από έναν δικτάτορα».