«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ και από βουλευτές του μπόνους το οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει με την κυβέρνηση οι δικαστές, λένε τα κόμματα, ενώ διακομματική είναι η αντίδραση και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσηςπέραν αυτής στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής- όπως προκύπτει από το αυτόματο σύστημα εξομάλυνσης του μισθού βουλευτή- δικαστή. Το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια με την ευκαιρία της κατάθεσης του Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα που πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται στους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δικαστές εφάπαξ παροχή ύψους 900 εκατ. ευρώ- κι αυτό γιατί είθισται όταν δίνονται μπόνους και αυξήσεις στους δικαστές να ακολουθούν και οι βουλευτές.

Προσφυγές

«Για να δοθεί το μπόνους και στους βουλευτές χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και αυτή σας διαβεβαιώ πως δεν πρόκειται να κατατεθεί», τόνιζε χθες έμπειρος κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. Ο ίδιος όμως άφηνε ανοιχτό το θέμα της διεκδίκησής του από συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι εάν προσφύγουν στα δικαστήρια θα τους αποδοθεί, «αλλά θα το πάρουν μόνον όσοι ακολουθήσουν αυτή την οδό».

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο έμμεσης αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

● «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ήδη πει ότι ακόμα κι αν δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών δεν θα τις πάρουμε», επισήμανε ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου.

● Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής επισημαίνει πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε σε καταβολή αναδρομικών αυξήσεων στους βουλευτές. ● «Εμείς έχουμε καταψηφίσει και το άρθρο που δίνει τα αναδρομικά στους δικαστικούς και γενικά είμαστε αντίθετοι σ΄ αυτό το σύστημα των αυξήσεων», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.