Στο (ελληνικό) ποδόσφαιρο οι συμμαχίες είναι εντελώς ευμετάβλητες. Αρκεί ένα φάλτσο σφύριγμα ή ένα ντέρμπι, για να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά. Και αυτές τις ημέρες, η καλή σχέση ανάμεσα στον ΠΑΟ και την ΑΕΚ δοκιμάζεται. Κυρίως περνά κρίση η ικανοποιητική επαφή που διατηρούν εδώ και καιρό ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Ο «Τζίγγερ» δεν ανήκει στα άτομα που εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και ουδέποτε φανερώνει ποιον έχει στοχοποιήσει. Στον αντίποδα, ο Νικολαΐδης παραμένει εξαιρετικά «δύσκολος» και «περίεργο τρένο». Στις συνεδριάσεις της Σούπερ Λίγκας τριγμοί σοβαροί δεν υφίστανται, καθ΄ όσον ο Ντέμης στέλνει τον (αντιπρόεδρο) Κανελλόπουλο και ο ίδιος έδωσε το «παρών» μόνο πρόσφατα και αυτό κάτω από περιορισμένο χρονικό ορίζοντα (ήθελε να πάει να δει το ματς Κυπέλλου εναντίον του Φωστήρα). Ωστόσο, η αδυσώπητη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου θεωρείται αδύνατο να μην αφήσει σημάδια και να διατηρήσει το άριστο κλίμα. Ο πόλεμος υποβόσκει και οι έριδες βγήκαν στην επιφάνεια με το ντέρμπι της Λεωφόρου. Στο θέμα της διαιτησίας, αμφότεροι οι παράγοντες ακολουθούν διαφορετική ρότα. Ζητούν τίμια στάση από τους ρέφερι, αλλά ο Νικολαΐδης, ενώ στο παρελθόν παρουσιαζόταν λαλίστατος, μόλις ευνοήθηκε η ΑΕΚ από τον Κασναφέρη (ματς με Λάρισα), ξέχασε να τοποθετηθεί. Ο Βαρδινογιάννης φέρεται να έχει συναντηθεί με τον Ψυχομάνη, ενημερώνεται πως ο Γκαγκάτσης γνωρίζει τι συμβαίνει επακριβώς με τους ορισμούς ή τους παρατηρητές και γενικά ασχολείται περισσότερο. Στη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (άρα των υπέρογκων κερδών), οι δύο ΠΑΕ ακολουθούν το γενικό κλίμα που προτιμά να κλείσει η ψαλίδα «μεγάλων»- «μικρών». Η πρόταση του «Τζίγγερ» για κεντρική διαχείριση έγινε δεκτή από τους εταίρους της Λίγκας και ο Νικολαΐδης πολύ θα ήθελε να δει πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια. Όχι όμως να τον ρίξουν…

Μετά το ντέρμπι, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ θα περίμενε από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟ να κατακρίνει τον Εν Ντόι για το θεαματικό του πέσιμο μετά το τετα-τετ με τον Δέλλα. Ο «Τζίγγερ» δεν το έπραξε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά από την ΑΕΚ δεν δίστασαν με τηλεφωνήματα από το γραφείο Τύπου να «δώσουν» τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, πως με δική του παρέμβαση «κόπηκε» η περιβόητη φάση της αποβολής του αρχηγού της ΑΕΚ. Εδώ ο Ντέμης την… έπεσε κανονικά στον «Τζίγγερ». Πηγές από το κρατικό κανάλι, πάντως, επιμένουν ότι όντως το στιγμιότυπο δεν υπήρχε και προσθέτουν ότι κατά τη χθεσινή ημέρα προέκυψαν απορίες και εντάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη, ώστε να αποδοθούν ευθύνες! Το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε ένα ακόμη περιστατικό και το ποτήρι της οργής ξεχείλισε. Επετράπη από την ΑΕΚ στον Μπλάνκο να δώσει το «παρών» σε αθλητική εκπομπή (με οδηγία να στηρίξει την επιλογή παιχνιδιού του Φερέρ!), την ίδια όμως στιγμή μπήκε «στοπ» στην ταυτόχρονη παρουσία του Σαλπιγγίδη. Είχαμε το εξής παράδοξο: ομάδα που ηττήθηκε να δίνει το «πράσινο φως» και ο νικητής να μην εξασφαλίζει άδεια από την ΠΑΕ. Ο επικοινωνιακός πόλεμος, η μάχη των εντυπώσεων, είναι στη σύγχρονη εποχή γήπεδα που όλοι ζητούν να τα προσεγγίσουν κατά το δυνατόν καλύτερα. Γιατί και από πλευράς ΠΑΟ εκφράστηκαν παράπονα πως η ΕΤ έδωσε πολύ χρόνο στον Τραϊανό Δέλλα να εκφράσει τις απόψεις του το βράδυ της Κυριακής και μετά την αποβολή του. Λένε επίσης ότι ο «κάπτεν» της ΑΕΚ έκανε εκ του ασφαλούς τις δηλώσεις του, αφού γνώριζε πως η φάση δεν υπάρχει σε κανένα κανάλι! Επιπρόσθετα, εκτιμούν πως το κρατικό κανάλι τούς έριξε και δεν πρόβαλε τη σπουδαία νίκη στο ντέρμπι! Σκεφθείτε ότι παράγοντες των δύο ΠΑΕ εξετάζουν το πώς παρουσιάζονται από την τηλεόραση θέματα που αφορούν τους δύο μονομάχους. Και ειδικά από τα δύο κανάλια που έχουν τις ομάδες. Τον ΠΑΟ η κρατική τηλεόραση. Την ΑΕΚ το συνδρομητικό. Γιατί ο αθλητισμός σημαίνει «εικόνα» και αυτό που βγαίνει προς τα έξω ενδιαφέρει τόσο τον «Τζίγγερ» όσο και τον Ντέμη.

ΠΩΣ το λέει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο επίσημο περιοδικό της ΑΕΚ; «Αν το καλοσκεφτούμε, τι να έχεις 13 χρόνια να πάρεις πρωτάθλημα, τι να έχεις 15;». Πολύ προχωρημένη η συγκεκριμένη τοποθέτηση. Δεν νομίζουμε ότι ο Νικολαΐδης έφερε τον Ριβάλντο για να μείνει ξανά μακριά από το τρόπαιο του πρωταθλητή. Καλή η καραμέλα «να μην υπάρχει άγχος», ωστόσο στην ΑΕΚ έλειωσε προ πολλού…

ΚΑΙ λέγαμε «πού είναι ο Πανόπουλος;». Η Ξάνθη αντέδρασε χθες- μέσω ανακοίνωσης- για τη διαιτησία του Σταυρίδη στο παιχνίδι απέναντι στον Πανιώνιο. Τα δύσκολα ήρθαν, κάποια φάουλ δεν σφυρίχτηκαν και ο Πανόπουλος αναλαμβάνει δράση μια και η Ξάνθη πλησιάζει στον βυθό της βαθμολογίας.