Το πρώτο βραβείο στη Μεσογειακή Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, τον Χρυσό Φάρο, απέσπασαν τα πρωτότυπα διαστημικά γλυπτά του Γιάννη Μιχαλούδη, τα οποία είναι φτιαγμένα από 99% αέρα και ένα ειδικό τζελ που χρησιμοποιείται από τη ΝΑSΑ για να συλλέγει αστερόσκονη.

Στη Μεγάλη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, που οργανώνεται για 24η φορά από το 1955, συμμετέχουν φέτος 14 χώρες με 38 καλλιτέχνες και η ελληνική συμμετοχή κερδίζει την ανώτατη διάκριση για δεύτερη συνεχή φοράπρόπερσι με τις φωτογραφίες της Λίζης Καλλιγά.

Ο Γιάννης Μιχαλούδης, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται παγκοσμίως για τα πανάλαφρα αέρινα γλυπτά του που τα ονομάζει «αερόπλαστα», επιχειρεί έναν διάλογο της τεχνολογίας του αύριο με το χθες, αφού οι μικροσκοπικές μορφές του, από ένα πολύ ελαφρύ, εξαιρετικά εύθραυστο ιστό γυαλιού που παγιδεύει το φως και το ανακλά είναι εμπνευσμένες από τις αφαιρετικές μορφές των κυκλαδικών ειδωλίων. Τα έργα του Έλληνα καλλιτέχνη αιωρούνται στον χώρο με τη βοήθεια φωτεινών οθονών και προβολέων, παίρνουν το γαλακτερό χρώμα του ουρανού και αφήνουν μια χρυσοπορτοκαλόχρωμη σκιά, δημιουργώντας έτσι μια υπερκόσμια αίσθηση. Ο Μιχαλούδης έχει το εργαστήριό του κοντά στ΄ αστέρια, σ΄ ένα βουνό των Αγράφων και ξεκίνησε από τις εφαρμοσμένες τέχνες και τη μόδα, ενώ έχει σπουδάσει με υποτροφία στο ΜΙΤ.

Π.Κ.