ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 ιστοσελίδες αεροπορικών εταιρειών από την Ευρώπη παραπλανούν τους καταναλωτές που τις επισκέπτονται για να κλείσουν εισιτήρια ή για να ενημερωθούν για το κόστος τους, επειδή αναφέρουν χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές ή υπόσχονται «δωρεάν» πτήσεις, οι οποίες όμως τελικά δεν είναι δωρεάν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ύστερα από έρευνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως δεν κατονόμασε σε ποιες αεροπορικές εταιρείες ανήκουν οι ιστοσελίδες αυτές.

Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που εντοπίστηκαν στις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών είναι τρεις:

● Οι εταιρείες αναφέρουν τιμές για αεροπορικά εισιτήρια στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται ο φόρος του αεροδρομίου και τυχόν πρόσθετο κόστος. ● Υπόσχονται «δωρεάν» πτήσεις, οι οποίες όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια δεν είναι δωρεάν. ● Για να προσφέρουν εισιτήρια σε «προνομιακές», όπως υπόσχονται, τιμές ζητούν από τους καταναλωτές να αγοράσουν πρόσθετη ασφάλιση.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίζονται σε ιστοσελίδες αεροπορικών εταιρειών από το Βέλγιο (οι 46 από τις 48 που ελέγχθηκαν).