Κίτρινες σημαίες της Φατάχ είχαν πλημμυρίσει την πλατεία. Περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ. Ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης της Φατάχ στη Γάζα από τον Ιούνιο, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής. Η συνέχεια ήταν σχεδόν αναπόφευκτη.


Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, όλοι άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 85 τραυματίστηκαν. Η διαδήλωση για την τρίτη επέτειο από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ πλησίαζε στο τέλος της όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν όπως όπως να προφυλαχθούν.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ

Η λαϊκή δυσφορία εναντίον της κυβέρνησης που έχει εγκαθιδρύσει η Χαμάς έχει φουντώσει

Οι σωματοφύλακες των ανώτερων αξιωματούχων της Φατάχ που ήταν παρόντες έσπευσαν να απομακρύνουν τους προστατευόμενούς τους από τη γραμμή του πυρός. Η Φατάχ κατηγόρησε τις δυνάμεις της Χαμάς ότι άνοιξαν πυρ απρόκλητα, από το γειτονικό Ισλαμικό Πανεπιστήμιο. Η Χαμάς, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι άνδρες της δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους της Φατάχ και ανταπέδωσαν τα πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, στήριζαν την πρώτη εκδοχή: «Είδα κτηνωδία. Είδα ενόπλους να πυροβολούν τον κόσμο. Τους είδα να πιάνουν ένα αγόρι και να το χτυπούν με ένα ξύλο». Τη μόνη πρόκληση από πλευράς Φατάχ που παρατήρησαν στην περιοχή οι δημοσιογράφοι, ήταν κάποιες πέτρες που εκσφενδονίστηκαν εναντίον του κέντρου ασφαλείας. Αντιθέτως, είδαν μασκοφόρους ενόπλους, μέλη της Χαμάς, να τρέχουν στους δρόμους της πόλης πυροβολώντας. Είδαν επίσης άνδρες της οργάνωσης που κυβερνά τους τελευταίους μήνες τη Γάζα με σιδερένια πυγμή να συλλαμβάνουν διαδηλωτές. Χαριστική βολή

Από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για ένα «στυγερό έγκλημα». «Οι πυροβολισμοί και οι δολοφονίες, αυτές οι θλιβερές και ντροπιαστικές σκηνές που εκτελέστηκαν από τις συμμορίες της Χαμάς εναντίον αθώων ανθρώπων και αμάχων, είναι σημάδι της αποτυχίας και της κατάρρευσης της Χαμάς», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταχλάν, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Φατάχ στη Γάζα, από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου πλέον διαμένει. Το διεθνές μποϊκοτάζ της Χαμάς έχει καταφέρει τη χαριστική βολή στην οικονομία της Γάζας και η λαϊκή δυσφορία εναντίον της κυβέρνησης που έχει εγκαθιδρύσει η Χαμάς έχει φουντώσει. Τα όσα εκτυλίχθηκαν όμως χθες στην Πόλη της Γάζας αποδεικνύουν, περισσότερο από καθετί άλλο, πόσο διχασμένος είναι ο παλαιστινια- κός λαός τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ηγέτη που συμβόλιζε την ενότητά του.

Από «εχθρική οντότητα» γίνεται «οντότητα- φάντασμα»


ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να ενισχύσει τον μετριοπαθή Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε χθες πως πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό, που προγραμματίζεται για τα τέλη του μήνα στην Αννάπολη του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, θα αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους κρατουμένους. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι μπορεί να καταλήξει σε μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία με τον Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας στους Ισραηλινούς βουλευτές πως «δεν είναι αδύνατο να γεφυρώσουμε τα χάσματα». Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες- θα μιλήσουν και οι δύο στο τουρκικό Κοινοβούλιο. «Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να μετατρέψει την Αννάπολη σε επιτυχία. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να φέρει ένα τέλος στη διαμάχη», δήλωσε χθες ο Πέρες.

Οι δημοσιογράφοι

Η διεθνής κοινότητα στηρίζει τον Αμπάς και αυτός αρνείται κάθε διάλογο με τη Χαμάς, ευελπιστώντας πως η ειρηνευτική συμφωνία που επιδιώκει θα ενώσει από μόνη της- όταν και αν υπογραφεί- τον παλαιστινιακό λαό. Στο μεταξύ, όμως, η Λωρίδα της Γάζας κοντεύει να μετατραπεί από «εχθρική οντότητα», που την έχει ανακηρύξει το Ισραήλ, σε «οντότητα- φάντασμα».

Όπως επισημαίνει η «Μonde», μάλιστα, εδώ και έναν χρόνο το Ισραήλ απαγορεύει στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους την είσοδο στην περιοχή. Επικαλείται «λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, για τον γνωστό δημοσιογράφο της «Χααρέτζ» Γίντεον Λέβι, ο πραγματικός λόγος είναι πως «κανείς δεν έχει διάθεση να ακούει για τη μιζέρια που βασιλεύει στη Γάζα». «Η Χαμάς βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός κράτους, ενός ηλίθιου κράτους που συμφωνεί με τα σχέδια του στρατού, προσπαθώντας να αποκόψει τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη, και εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τίποτα», συνομολογεί η γνωστή Ισραηλινή δημοσιογράφος Αμίρα Χας.