Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γεωργίας, ο Μπάντρι Παταρκατσισβίλι, ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Όμως η γεωργιανή αντιπολίτευση δεν έσπευσε να τον αγκαλιάσει…


Έτσι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δήλωσε την επομένη ότι μπορεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 5ης Ιανουαρίου υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου που θα μπορούσε «να νικήσει το καθεστώς Σαακασβίλι», του προέδρου της Γεωργίας που ο ίδιος είχε βοηθήσει το 2003 να πάρει την εξουσία χρηματοδοτώντας την «επανάσταση των ρόδων»…

Ο 52χρονος Παταρκατσισβίλι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του εναντίον του «φασιστικού καθεστώτος» του Σαακασβίλι αφού ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν τα στούντιο του Ιmedi, του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού δικτύου που ανήκει στον ίδιο και στη Νews Corp. του Ρούμπερτ Μέρντοκ. Νωρίτερα είχαν κατασταλεί βίαια αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με αντλίες νερού, λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα και κλομπ. Ο Σαακασβίλι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισαγγελείς κατονόμασαν τον Παταρκατσισβίλι ως ύποπτο συνωμοσίας για τη διοργάνωση πραξικοπήματος.

«Το καθεστώς του κ. Σαακασβίλι απαξιώθηκε πλήρως στα μάτια του γεωργιανού λαού», δήλωσε ο μεγιστάνας. «Το εκλογικό σύνθημά μου θα είναι ΄΄Γεωργία χωρίς Σαακασβίλι είναι Γεωργία χωρίς τρομοκρατία΄΄. Έχω χρήματα, δημοτικότητα και ένα ισχυρό μέσο ενημέρωσης. Θα χρησιμοποιήσω όλη τη δύναμή μου για να απελευθερώσω τη Γεωργία απ΄ αυτή τη δικτατορική χούντα», πρόσθεσε.

Ο Παταρκατσισβίλι είναι εβραϊκής καταγωγής και δημιούργησε την περιουσία του στη Ρωσία στη διάρκεια της χαοτικής περιόδου των ιδιωτικοποιήσεων μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Φίλος του Μπόρις Μπερεζόφκσι, του Ρώσου μεγιστάνα που είχε αποκτήσει μεγάλη πολιτική επιρροή στη δεκαετία του 1990 και σήμερα ζει αυτοεξόριστος στο Λονδίνο, είχε μαζί του μερίδια στην ΑvtoVaz, τη μεγαλύτερη ρωσική βιομηχανία αυτοκινήτων, την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft και την εταιρεία αλουμινίου Rusal. Όταν ο Μπερεζόφσκι και ο Παταρκατσισβίλι κατηγορήθηκαν στη Ρωσία για απάτη (με κατηγορίες κατασκευασμένες από τον πρόεδρο Πούτιν, υποστηρίζει ο Μπερεζόφσκι), εγκατέλειψαν αμφότεροι τη χώρα και αυτή τη στιγμή δεν έχουν μερίδια σε ρωσικές εταιρείες. Ο Μπερεζόφσκι είχε πουλήσει την «Κομερσάντ», μια από τις εγκυρότερες ρωσικές εφημερίδες, στον Γεωργιανό συνεταίρο του, όμως αυτός την πούλησε πέρυσι στον Αλισέρ Ουσμάνοφ, μεγιστάνα της μεταλλουργίας και φίλο του Κρεμλίνου, έναντι 299 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η υποψηφιότητα του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου για την προεδρία δεν φαίνεται να έχει ελπίδες. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης επέλεξε ως υποψήφιό του τον 43χρονο Λεβάν Γκασεσιλάτζε, οινοπαραγωγό και βουλευτή. Τον Παταρκατσισβίλι δεν υποστηρίζει κανένα κόμμα, δεν είναι δημοφιλής και το παρελθόν του θεωρείται ύποπτο. Επιπλέον ο υποψήφιος είναι εβραϊκής καταγωγής σε μια χώρα όπου οι ψηφοφόροι θέλουν οι ηγέτες τους να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι…