Είναι πολλά τα 600 εκατ. κιλά φέτας που ζητά κάθε χρόνο η παγκόσμια αγορά για να τα αφήσουν αποκλειστικά στα χέρια των Ελλήνων οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, όπως ορίζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μπορεί η Ε.Ε. να αναγνώρισε στην Ελλάδα το αποκλειστικό προνόμιο παραγωγής φέτας και από τις 15 Οκτωβρίου να απαγόρευσε τη διακίνηση εντός των συνόρων της οποιουδήποτε τυριού με την ίδια ονομασία, στην αγορά όμως κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει.

Γάλλοι, Γερμανοί αλλά και Βούλγαροι εταίροι μας συνεχίζουν να παράγουν «φέτα» ακόμα και από αγελαδινό γάλα, την οποία προορίζουν για εξαγωγές εκτός της Ε.Ε. σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Αμερικής και της Ρωσίας, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων επιχειρούν να «κλέψουν» τη φήμη και τα… κέρδη της ελληνικής φέτας. Πρόσφατο παράδειγμα η φέτα από το Βόρειο Γιορκσάιρ της Μ. Βρετανίας που διετίθετο στην αγορά μέχρις ότου ο παραγωγός αναγκάστηκε να τη μετονομάσει σε «fettle», για να παρακάμψει τον νόμο.

Επιστολή του υπουργείου

Η κατάσταση αυτή οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στείλει επιστολές, στις αρχές του μήνα, προς τις πρεσβείες όλων των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας τους όχι μόνο να σεβαστούν την απόφαση της Ε.Ε. για την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικού προϊόντος, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τους ελέγχους τους ώστε να εντοπίζονται εκείνοι που επιχειρούν να κυκλοφορήσουν εντός των χωρών της Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες φέτα που δεν είναι ελληνική.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι επιχειρήσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το δικαίωμα να παράγουν τυρί με την ονομασία αυτή, ανεξάρτητα αν το τυρί αυτό κυκλοφορεί στο έδαφος της Κοινότητας ή σε τρίτες χώρες».

Ψευδώνυμα

Την ίδια ώρα πάντως που οι ελληνικές αρχές ζητούν τη συνδρομή των υπόλοιπων κρατών- μελών, προϊόντα με ονομασίες όπως Φetakca, Dunavia Feta, Ζiegen Feta, Βulgarian Feta Μalincho, Αbella Feta, Valbreso French Feta κ.ά., πωλούνται ή διαφημίζονται στο Διαδίκτυο. Μάλιστα οι Βούλγαροι συνεχίζουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό να διαφημίζουν- ως δικό τους – τυρί από πρόβειο γάλα το οποίο ονομάζουν φέτα, χαρακτηρίζοντας το ως το καλύτερο προϊόν της αγοράς.